Festival svjetla Zagreb i ovog ožujka navijestit će proljeće

Ma kakve visibabe i jaglaci, Festival svjetla Zagreb već je pet godina prvi vjesnik zagrebačkog proljeća. Sredinom ožujka, točnije od 15. do 19. ožujka, zagrebačke ulice, trgovi i parkovi bit će u znaku prekrasnih svjetlosnih instalacija Festivala svjetla Zagreb.

Festival svjetla – mašta, igra i veselje

Festival se održava na 30-ak lokacija u Zagrebu. Prethodnim je izdanjima, zbog maštovitih instalacija, koje povezuju suvremene digitalne tehnologije sa svevremenskom kreativnošću, osvojio posjetitelje. No, Festival je puno više od šarenih svjetlećih instalacija.

Domaći i strani umjetnici iskoristit će sve dostupne gradske površine kako bi predstavili svoj rad kroz inovativne oblike umjetnosti. Svaka je godina i novi pomak u kreativnom pristupu pa će i ove godine svjetlosne instalacije pomaknuti dosadašnje granice te nas odvesti u svijet mašte, istaknuti kulturno-povijesne vrijednosti, ali i snažnim porukama progovoriti o suvremenom životu i kulturi, piše infozagreb.hr.

Sve se lokacije Festivala svjetla nalaze u povijesnom Gornjem gradu kao i u donjogradskoj jezgri. S obzirom na blizinu, dostupne su pješice pa će njihov obilazak za posjetitelje biti pravi doživljaj. Kao i prethodnih godina, dio je instalacija postavljenih u parkovima i na šetalištima namijenjeno djeci i odvodi ih u svijet igre, mašte i veselja. 


Pročitajte više: Beauty and Hair Expo Zagreb: Najbolje iz beauty industrije na jednom


Proljeće je renesansa

Festival svjetla oda je proljeću koje, nakon duge i mračne zime, ponovno kuca na vrata. Dolazak proljeća i pojam svjetlosti oduvijek vežemo jedno uz drugo. A organizatori Festivala ističu da s veseljem ponovno izlaze na ulice Zagreba i upijaju njegovu novu energiju obasjanu svjetlosnom umjetnošću koja iznova pokazuje da je proljeće – renesansa u nama i oko nas.

Festival svjetla Zagreb su, osim maštovitih svjetlosnih instalacija, zapravo već i same dobre emocije, pozitivna energija i doček proljeća.

Festival svjetla Zagreb prvih se godina održavao isključivo na gornjogradskim lokalitetima, a prošle je godine prvi put proširen i na Donji grad. Tako su dio festivala postali i Trg bana Jelačića, Cvjetni i Marulićev trg, Muzej za umjetnost i obrt i Zrinjevac.

Uz Festival svjetla blistat će Donji grad

Na Muzeju Mimara priprema se veličanstvena priča o industrijskim revolucijama kroz povijest, vizualiziranu u neobično oku ugodnom stilu animacije. Spremite se na putovanje od kamenog doba i izrade metala kroz pojavu parnog stroja i elektronike, do novog horizonta umjetne inteligencije i robotike.

Svijetlit će i Trg bana Josipa Jelačića i projekcijom “Duh prirode” poželjeti dobrodošlicu najšarenijem godišnjem dobu. Ovim se umjetničkim djelom i njegovim živopisnim prikazom prirode i procvala cvijeća slavi dolazak proljeća, pobuđujući u promatraču želju za rastom i novim početkom. Upotrebom jarkih boja i razrađenih detalja ovo djelo vješto prikazuje jedinstvenost ovog godišnjeg doba.

Na Europskom trgu upoznajte dvije divovske figure inspirirane Inuitima. Nakon duge i hladne zime, otopio im se led i sada kreću na putovanje svijetom. Odlučili su odvažno nadahnuti sve oko sebe da se bolje brinu o planetu na kojem žive. Na svome putovanju posjetit će i Zagreb te na poseban način osvijetliti noćno nebo i poslati svoju snažnu poruku.

A može li snažnije poruke od ove: zašto, ali zašto moram u školu? Baš se tako zove umjetnička instalacija na Mažuranićevu trgu. Kroz ambijentalnu rasvjetu na krošnjama parka i razlomljeni LED zid organizirano je putovanje kroz arhivu Hrvatskog školskog muzeja.


Pročitajte više: Gdje na krafne u Zagrebu? Ovih 5 lokacija nude najzanimljivije kombinacije okusa


Uvijek dotjeran Gornji grad

Kula Lotrščak postat će bajkoviti svjetionik, a na Strossmayerovom šetalištu očekuje nas prikaz modernog druženja – tri figure sjede na klupi, a svaka je na svom mobitelu. U park Ribnjak pobjegli su svjetleći lipicanci i pali meteoriti! A saznajte i koje tajne kriju i koje razgovore međusobno vode gradske šume. Instalacija Tajni život šuma smjestit će se na Vrazovo šetalište. Suživot između stabala zapravo je prekrasna preslika suživota ljudi. Doživite šume na potpuno drugačiji način i otkrijte iznenađujuće stvari koje se događaju u njihovim tišinama i dubinama. 

Ovo su samo neke od instalacija koje će ukrasiti Zagreb od 15. do 19. ožujka. Ako ste nestrpljivi, pogledajte što vas očekuje ovdje.

Foto: Festival svjetla Zagreb

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -