Završnica izbora za najbolje hrvatske poduzetnice: sedam priča o ženskom prkosu

Iako se bore s nepoduzetničkom klimom i društvenim preprekama, hrvatske poduzetnice uspješno razvijaju svoje poslove. Dodjela nagrada najboljim poduzetnicama održat će se u Zagrebu u utorak.

U završnicu izbora za najbolje hrvatske poduzetnice ušlo je sedam žena. To su Ana Lisak, Maja Jagodić-Štimac, Petra Mesarić, Maja Bujas, Ivana Ožegović, Nataša Cikač i Diana Kobas Dešković.

„Riječ je o izvanrednim poduzetnicama iza čijeg uspjeha stoje izvrsne ideje i požrtvovan rad. Njihove priče otkrivaju koliko je teško u Hrvatskoj baviti se poduzetništvom te zašto je ženama u tom svijetu mnogo teže nego muškarcima. Kada si ni iz čega odluče stvoriti vlastito radno mjesto i na tržištu se boriti za taj svoj kruh sa sedam kora, poduzetnice na svojoj koži osjećaju najsuroviji oblik integracije poslovnog i osobnog života. Država im pritom, nažalost, ne pruža potporu kakvu bi trebala“, istaknula je Ivana Matić, predsjednica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria. Unatoč tome, dodala je, većina poduzetnica ima čeličnu volju, pa u poslu svladavaju izazov po izazov. Rezultat su poduzeća koja sporo, ali stabilno rastu.

Zato mreža Women in Adria s Institutom za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria već četiri godine bira najbolje hrvatske poduzetnice. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: Start-up poduzetnica godine, Mikro poduzetnica godine, Perspektivna poduzetnica godine i Inspirativna poduzetnica godine. Kategorije se razlikuju po godinama rada poduzeća i broju zaposlenih. Za osvajanje titule Inspirativna poduzetnica godine poduzeće treba bilježiti višegodišnji kontinuiran rast poslovanja.

U toj se kategoriji natječu dvije poduzetnice iza kojih je dvadesetogodišnje poslovanje. Ana Lisak stoji iza Cateringa Lisak, tvrtke koja danas zapošljava čak šezdeset ljudi te spada među najbolje koje se u Hrvatskoj bave pripremom i posluživanjem hrane, a Maja Jagodić-Štimac osnivačica je Centra dentalne medicine Štimac, jedne od vodećih hrvatskih stomatoloških poliklinika.

Sjajna priča stoji i iza Petre Mesarić. Ona je 2015. godine osnovala tvrtku SmartWay, pripojila joj očev obrt te proširila poslovanje u područje gospodarenja energijom. Tvrtka danas zapošljava petnaest ljudi.

Maja Bujas osnivačica je startupa Me.mum, a Ivana Ožegović vlasnica tvrtki Domino Mod i Lux Education. Nataša Cikač stoji iza tvrtke Cronata, a serijska poduzetnica Diana Kobas Dešković sada vodi uspješan projekt Mamforce.

Više o finalisticama na web stranici projekta.

Ocjenjivački sud idućih dana ima pune ruke posla, a najbolje će poduzetnice objaviti na svečanosti koja će se održati u Algebra Labu (Ilica 242, Zagreb) u utorak, 6. studenoga u 10 sati.

Sponzori događaja su Veleposlanstvo Kanade, FINA, Toyota, Raiffeisen banka, Crowe, A1 i Fininfo, a partneri su Algebra lab i Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Novi Način najbržima osigurao besplatne građevinske konzultacije

Novi način je građevinski projektantski ured u području projektiranja nosivih konstrukcija, sanacija i rekonstrukcija postojećih građevina s iskustvom na domaćem i...