Future leaders: Marina Sumajstorčić uskladila karijeru, obitelj, obiteljski biznis i MBA

Marina Sumajstorčić je magistra farmacije koja radi u najvećoj hrvatskoj veledrogeriji, a istodobno je suvlasnica male obiteljske tvrtke. Kao majka dvije djevojčice i poslovna žena u neprestanoj potrazi za novim znanjem i novim izazovima, ništa ne prepušta slučaju, već u svaki svoj poduhvat kako na privatnom, tako i na poslovnom planu ulaže sto posto sebe.

Njezina dosadašnja karijera već je ispisala brojne uspjehe, a tome se prošle godine pridružila i nagrada Future Leaders u kategoriji trgovine, što ju je potaknulo na angažman u ženskim pitanjima poslovnog okruženja.

Od roditelja naslijedila ljubav prema farmaciji i poduzetništvu

Kada je kao maturantica odlučivala o tome koji će studij upisati, imala je na umu svoje afinitete, ali je i pametno razmišljala o tome kakve će joj mogućnosti potencijalna karijera donijeti. Majčino iskustvo u farmaciji svakako joj je olakšalo odluku.

„Između onoga što me zanimalo, a to su bili strani jezici, geografija, kriminalistika i farmacija, odabrala sam potonje jer sam shvatila da će mi to dati najviše mogućnosti na tržištu rada. Na moju odluku svakako je utjecalo i to što je moja pokojna majka također bila farmaceutkinja pa sam od malih nogu bila u ljekarni“, pojašnjava nam Marina.

Na fakultetu se odlično snašla, a njezina velika prednost je bila i ta što je 1989.godine, kada je Marina još bila mala djevojčica, njezin otac osnovao tvrtku Montana d.o.o. Njezini su počeci bili usmjereni na prodaju i veleprodaju u vidu prehrambene industrije te trgovinu na veliko i malo ljekovitim biljem, a s vremenom se tvrtka profilirala za proizvodnju vlastitih proizvoda namijenjenih zaštiti i unaprjeđenju zdravlja. Marina je tijekom studentskih dana aktivno sudjelovala u radu tvrtke, a pred sam kraj studija postala je njezina ravnopravna suvlasnica.

Suvlasnica tvrtke u proboju na tržište rada

S vlasničkim udjelom u obiteljskoj tvrtki krenula je i u samostalno probijanje na tržištu farmacije pa je svoju karijeru, osim kao poduzetnica, započela stažirajući u ljekarnama Prima Pharme, što joj je bila odskočna daska za daljnji put.

„Promijenila sam tri ljekarne pa sam samim time imala i tri različita mentora te radila u ljekarnama različitog profila. To mi je iskustvo uvelike pomoglo u daljnjoj karijeri jer sam shvatila da me najviše zanimaju dermokozmetika i bezreceptni lijekovi pa sam u tom istom segmetnu tražila posao i nakon stažiranja“, pojašnjava nam Marina.

Tako je stigla u sektor nabave veledrogerije Medika, gdje je bila zadužena za nabavu kozmetičkih brendova Vichy i La Roche Posay  te upravljanje još jednim brendom šumećih vitamina. Kao i svaki početak karijere, ni Marinin nije započeo kao od šale, no vrlo je brzo shvatila da se mora dokazati nadređenima te ulagati u sebe i svoje znanje.

Godinu dana kombinirala studij, majčinstvo i posao

Zato je nakon povratka s porodiljnog nakon rođenja prve kćeri prihvatila novi projekt Promo Medika, koji se bavio pozicioniranjem proizvoda na prodajnom mjestu, odnosno u ljekarni. Kako to nije usko vezano uz farmaceutsku struku, morala je konzultirati dodatnu literaturu te shvatila da joj nedostaje ekonomska podloga jer toga na studiju farmacije jednostavno nema.

Marina Sumajstorčić

„Tada sam se sjetila da bih mogla upisati neku dodatnu edukaciju, a potom sam slučajno vidjela natječaj za stipendiju na Cotrugli Business School. U minuti sam se odlučila prijaviti i prošla sam prvi krug, a potom sam bila odabrana i kao jedna od šest dobitnika spomenute stipendije. Tako sam krenula na put za svoj MBA“, govori nam Marina.

Nakon godine dana primila je MBA diplomu, a iako joj je to bilo jedno od najdražih iskustva u karijeri, priznaje da nije bilo lako. Ne samo da je predavanja morala uskladiti s poslom i obiteljskom tvrtkom, nego je u trenutku prijave imala i dvogodišnju kćer. Marina ističe da bez podrške supruga i kolega ne bi uspjela.

„Kompanija me podržala u tome. Uvidjeli su da to može pozitivno utjecati na moju karijeru, a u konačnici je dobro i za samu tvrtku. Što se pak tiče mog privatnog života, nikada se ne bih odlučila na taj poduhvat da nisam imala bezrezervnu podršku svog partnera. On je ujedno i glavni razlog zbog kojeg sam se odlučila za daljnje školovanje. Kada smo imali intenzivna predavanja, dijete bi po tjedan dana cijele dane provodilo samo s njime u čemu se on odlično snašao. Ne znam koliki bi broj muškaraca bio spreman na to“, s ponosom nam govori Marina koja je u pretrpani raspored morala smjestiti i rad u obiteljskoj tvrtki.

Kako sama kaže, dane je uglavnom provodila u kombiniranju rada u Mediki i pomaganju ocu koji vodi obiteljsku tvrtku. Večeri je posvećivala članovima obitelji, a tek oko 22 sata, kada bi svi legli, krenula je iščitavati skripte.

„Osim što sam morala učiti, sa studijskim kolegama surađivala sam na brojnim projektnim zadacima zbog čega smo nerijetko noći provodili u komuniciranju putem Skypea. S vremenom sam postala baždarena na taj intenzivni ritam. Odustajanje jednostavno nije bilo opcija, a danas znam da se sve to itekako isplatilo“, kaže Marina.

Priznaje da je tek načela vrh poduzetničke sante leda

Zbog svog truda koji ulaže u sve čega se prihvati, Marina je danas voditeljica programa izvanrednog  unosa i uvoza lijekova  u Mediki, dok ocu pomaže oko regulatornih pitanja, ideja oko novih proizvoda, širenja asortimana i istraživanja tržišta. Iako već godinama uspješno balansira između dvije karijere, smatra da, kako sama kaže, još uvijek nije okusila sve poduzetničke muke.

„Imam osjećaj da još uvijek nisam iskusila sve poteškoće s kojima se poduzetnici nose, ali uvjerena sam da bih to mogla dobro raditi i kroz puno radno vrijeme. Znam kako funkcionira veliki sistem u kojem postoje brojne službe koje se brinu i za najmanji detalj, dok na poduzetniku ostaje da sve radi uglavnom sam. Još sam uvijek žena u korporaciji, a manje poduzetnica, no imam dobar uvid u poduzetnički svijet te se za sada jako dobro osjećam u toj dvostrukoj ulozi. Trenutno sam vrlo zadovoljna ovom kombinacijom, a što će budućnost donijeti, to tek preostaje vidjeti“, pojašnjava Marina.

Nagrada Future Leaders otvorila joj nove horizonte

Upravo je zbog svoje uspješne dvostruke uloge Marina prošle godine primila nagradu Future Leaders u kategoriji trgovine. Laskalo joj je što je struka prepoznala njezin rad,  a posebno joj je bilo drago što se radi o udruženju žena. Nakon što je postala dio svijeta Women in Adria, počela je oko sebe primjećivati i ono na što prije nije obraćala pozornost.

„Nagrada me motivirala da se više uključim u zajednicu žena i općenito aktiviram oko pozicije žena u poslovnom svijetu. Trebalo mi je to da osvijestim cijelu tu problematiku. Farmacija je pretežno ženska struka i nikada u svojoj kompaniji ni obiteljskoj tvrtki nisam osjetila nikakav problem. Međutim, spoznaja da se brojne druge žene s time moraju svakodnevno nositi i dokazivati se pred muškim kolegama, bila mi je signal da se moram aktivirati. Ako na bilo koji pozitivan način mogu utjecati na druge žene, to ću i učiniti“, govori Marina.

Marina Sumajstorčić

Već i sada može biti uzor brojnim ženama, a to će dodatno biti potvrđeno i njezinim novim angažmanom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca o kojem nam je otkrila nekoliko detalja.

„Preko kontakata žena okupljenih oko Women in Adria došla sam do Hrvatske udruge poslodavaca i priključila se njihovom projektu ‘Inicijativa privatnog sektora za mlade – studentske prakse i mentorstvo’. Prijavila sam se kao mentorica i našla se u društvu sjajnih žena koje su iz korporativnog svijeta prešle u poduzetništvo. Već mi je nekoliko druženja pružilo dodatnu energiju i neizmjerno se veselim početku ovog projekta kroz koji ću i ja proširiti svoje horizonte.“

Kolege i pacijenti najveća motivacija za svaki novi radni dan

Kao što nam je i napomenula, Marina se nikada nije morala nositi s predrasudama na poslu, a imala je i sreće što je od prvog dana svoje karijere nailazila na sjajne kolege. Njihova podrška daje joj vjetar u leđa, a tako je bilo i sa spomenutom nagradom Future Leaders.

„Bili su puni podrške, a posebno me razveselila činjenica što su vijest o dobivanju nagrade prenijeli i na portalu Hrvatskog farmaceutskog društva. Možda taj članak potakne koju kolegicu da bude glasnija i da se ne srami skrivati svoje poslovne rezultate, bilo da se radi o kontaku s ljudima u ljekarnama, objavi stručnih i znanstvenih radova, držanju predavanja i slično. Žene moraju shvatiti koliko su vrijedne, a nipošto to skrivati“, ističe Marina.

Jednako tako važno joj je pomoći i pacijentima zbog kojih Medika i postoji. Njezin se odjel bavi nabavkom lijekova koji nisu registrirani u Hrvatskoj, ali za njima postoji potreba.

„Ponekad je za nabavku jednog lijeka potrebno zvati i po desetak dobavljača diljem svijeta, a potraga potraje tjednima. No kada uspijete u tome i znate da će to određenom pacijentu pomoći u liječenju, nema veće nagrade. Pacijent je uvijek na početku i na kraju naše priče.“

Sretna je što se može pohvaliti kvalitetnim timom ljudi pred kojima ni jedna prepreka ne može ostati neriješena. Dugodišnji zajednički rad urodio je i dobrom organizacijom, što utječe i na njihov privatni život.

„Sve pokušavamo riješiti unutar osmosatnog radnog vemena kako bismo svi imali vrijeme za privatni život, obitelj, putovanja i sve ono što nas veseli izvan kompanije. To je iznimno bitno jer bez dobre atmosfere i zadovoljnih kolega nema uspjeha“,

Tome će nastojati težiti i u budućnosti, a kako je zagovornik cjeloživotnog učenja, želi poraditi na jačanju svojih vještina u smislu upravljanja ljudima. Osim što i dalje želi biti uključena u brojne projekte kompanije u kojoj radi, namjerava ostati vjerna i svojoj maloj obiteljskoj tvrtki. U svemu tome najvažnije joj je da uspješno odrađuje svoje obje poslovne uloge, uživa sa svojom obitelji, te da pritom bude zadovoljna i sretna.

Foto: privatna arhiva Marine Sumajstorčić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više