Google kalendar želi biti i vaš life coach, sekretarica….

Pogledate li svoj kalendar naići ćete na jednu od dvije moguće situacije – ili je prepun događanja i obaveza ili imate rupe u rasporedu koje ne znate kako popuniti. A uvijek postoje događaji ili ciljevi koje želite uvrstiti u svoj dnevni raspored.

Google je odlučio olakšati donošenje odluke i pomoći svojim korisnicima da lakše organiziraju svoje dnevne obaveze te pronađu vrijeme za stvari poput meditacije, čitanja knjige, vježbanja, druženja s prijateljima ili možda učenja neke nove vještine.

Google Kalendar predlagat će zabavne aktivnosti

Uz pomoć ekonomskog biheviorista, profesora Dana Arileya i malo “umjetne inteligencije”, Googleova mobilna aplikacija Kalendar pregledat će korisnikove dnevne obaveze i pronaći “rupe” tijekom kojih korisnik može ubaciti neku privlačniju aktivnost od, recimo, pisanja mjesečnog izvješća.

Dovoljno je odabrati opciju “Goal” ili “Cilj” i Google Kalendar će ponuditi različite zabavne aktivnosti poput vježbanja ili učenja novog stranog jezika. Pitat će korisnika koliko često želi prakticirati tu, novu, aktivnost i u koje doba dana, a potom će u kalendaru pronaći “rupu” i uvrstiti tu aktivnost.

Tako, primjerice, želite li pronaći vremena za čitanje knjige, tijekom večeri, barem dva puta tjedno, Google Kalendar će analizirati vaše obaveze u kalendaru i predložiti termine.

Korisnici imaju mogućnost promijeniti predloženi termin (ne odgovara vam ponedjeljak i srijeda, prebacite na utorak i petak), ali i odgoditi aktivnost ako im iskrsne nešto važnije (recimo, neplaniran odlazak u kino ili večera s prijateljima). Google Kalendar će automatski prilagoditi raspored i prebaciti odgođenu aktivnost na novi termin (prebaciti na drugi dan ili koji sat kasnije odnosno ranije).

Prati na koji način se korisnici odnose prema zadacima

No, posebno je zanimljivo što Googleova aplikacija prati kako se korisnici odnose prema svojim zadacima, obvezama i ciljevima. Ovisno o tome koliko korisnici ispunjavaju svoje zadatke i ciljeve i u koje vrijeme, Google će prilagoditi predloženo vrijeme za zadatke. Za neke će to značiti nešto ranije dizanje ujutro ili nešto kasniji odlazak u krevet.

Mi smo ga isprobali tako što smo mu zadali da nas podsjeća kako bismo morali piti više vode tijekom dana. Iako se takav zadatak čini bezveznim, zapravo je bio veoma koristan. Jer Google Kalendar je prilično uporan u privlačenju pozornosti. Tako je naš pametni telefon vibrirao i svijetlio sve dok nismo označili cilj ispunjenim. I natjerao nas je da se svaki sat ustanemo i popijemo čašu vode.

“Google Kalendar je alat koji nam pomaže u borbi protiv nas samih i svih kratkotrajnih obaveza koje imamo u kalendaru. Rupe koji imate, a za koje mislite da ćete nekako iskoristiti tako gube prednost pred stvarima koje su konkretne i specifične”, pojašnjava Ariely za The New York Times.

Naime, kako ističe Ariely, kad korisnik dobije e-mail ili podsjetnik na neki zadatak, on će ga riješiti. No, veoma rijetko ljudi samoinicijativno popunjavaju praznine u kalendaru s nečim što ih zanima. Puno se češće događa da to vrijeme jednostavno “izgube” jer nemaju plan kako ga popuniti.

Google postaje prijatelj

Google svojim korištenjem “umjetne inteligencije” želi učiti od korisnika i ponuditi im ono što su do sad radili prijatelji i članovi obitelji – poticati ih da ostvare svoje ciljeve.

A za one koji rade u istoj tvrtki, Google je pripremio dodatnu mogućnost. Kad dvoje suradnika želi pronaći termin za zajednički sastanka, Google će odraditi onaj “neugodni dio posla”, analizirati kalendare i jedne i druge osobe i potom predložiti optimalno vrijeme za sastanak.

To ne znači da suradnici moraju prihvatiti predloženi termin, ali u većini slučajeva on će im zaista i odgovarati.

Isprobajte Google Kalendar i njegove nove opcije i javite nam jesu li vam pomogle da popunite “rupe” u rasporedu i ostvarite neki cilj koji vam je do sad bio neostvariv.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...