Voli li te Instagram algoritam? Hoće, ako ti zavoliš njega!

Najnoviji podaci statistke kažu kako u Hrvatskoj Instagram koristi 1.422 000 ljudi. To su svi oni koje vidite na ulici, u kafićima, tramvajima kako se ne odvajaju od svojih mobitela! Šalu na stranu, ako ste već na trećoj rečenici ovog teksta uvjerena sam da ste i vi na Instagramu. Nemate li privatni profil, sigurno imate poslovnu Instagram stranicu kako bi promovirali svoj brend i privukli kupce.


Pročitajte više: Kako putem Instagrama predstaviti svoj brend?


Bez obzira na to koliko dugo ste na Instagramu i koliko ste aktivni, vjerojatno se pitate ima li nekakav trik za prevariti algoritam na Instagramu. Postoji li neka fora da mu se više svidite i da vaše objave imaju veću vidljivost, doseg, da dobijete više pratitelja, komentara, lajkova, sherova, poruka – svega!

Može li se biti uspješan na ovoj društvenoj mreži čija popularnost rapidno raste, a da niste baš 24h online i stalno nešto objavljujete? U konačnici zanima vas što morate raditi na Instagramu kako bi povećali svjesnost o brendu, ali i zaradu.

Za početak, budimo realni – nema čuda niti čarobnog štapića uz pomoć kojega ćete postati uspješni u tren oka. Ali to ne znači da ne morate pročitati ovaj tekst do kraja.

Najprije evo par detalja o tome kako algoritam na Instagramu funkcionira.

Što mjeri Instagram algoritam?

Instagram algoritam (ili preciznije više algoritama) osmišljen je da korisnicima ponudi baš onakav sadržaj kakav ih zanima.

Zato ako ste se ponadali da postoj kvaka ili prečica za varanje ovog sustava, najbolja je taktika dati algoritmu točno ono što mu treba za pravilno obavljanje posla, a ne ga muljati. Znate i sami da one way love nema budućnosti.

Kako bi algoritam otkrio koji je sadržaj najkorisniji za vas (ili vaše kupce) on će mjeriti, pratiti i evidentirati sve što radite na Instagramu. Potom će ocijeniti s kim ste u odličnoj vezi tj. čije postove redovito pregledavate, komentirate, lajkate. S kim se dopisujete i čije objave spremate. Objave stranica ili profila koje najčešće pregledavate i s njima ste u interakciji ćete vidjeti prve.

Također će pratiti što vam se sviđa najviše: carousel objave, Stories, IGTV ili Reels videozapisi. I onda će na temelju tih podataka na vaš News Feed gurati one vrste objava koje su vam najdraže.

Algoritam će u obzir uzeti i vrijeme kad objavljujete sadržaj na svojoj stranici. Postovi koji su najnoviji i koje ste objavili onda kad je vaša publika na Instagramu, imat će veći doseg.

OK, kad ste ovo shvatili, još nešto je jako važno.


Pročitajte više: Vrh popularnosti digitalnog videa ili zašto sada televiziju gledamo na Instagramu?


Kome prodaješ priču na Instagramu?

Jeste li sigurni da se vaša ciljana publika (vaši kupci ili klijenti) nalazi na Instagramu?

Dugo vremena je većinu na Instagramu činila dobna skupina između 18 i 24 godine starosti. Pa su svi govorili kako je Instagram „mreža za mlade“. Danas je situacija drugačija. Većinu čine ljudi između 25 i 34 godine starosti. Recimo da su to ozbiljniji kupci.

Važno je znati i da žene nisu više u većini na Instagramu. Omjer se sada jako približio, a muškaraca koji imaju svoje profile na Instagramu je oko 48%.


Pročitajte više: Kako pretvoriti Instagram Stories u uspješnu poslovnu strategiju


Stories i Reels za veću popularnost. Istina ili mit?

Svi vas uvjeravaju u popularnost Reelsa i Stories objava, a vi se držite one: “Gdje svi Turci, tu i mali Mujo”?

Istina je da nam je zbog brzine života pažnja sve kraća i broji se u sekundama. Većina želi sve odmah i sad. Zato će publika na IG-u češće provoditi vrijeme listajući Stories, nego skrolajući po vašem feedu.

No, algoritam želi Stories svaki dan, a ne dva puta tjedno!

Pa ako ste već odlučili biti aktivni, budite ažurni u objavljivanju „priča“ ako ne svaki dan, onda bar 5 puta tjedno, jer vam je cilj imati što više pregleda. U „pričama“ koristite ankete, kvizove, pitanja, DM, sve što će potaknuti publiku da reagira.

Što se tiče Reelsa – videozapisa u trajanju od 15 do 30 sekundi, algoritam ih preferira jer su njegov najnoviji alat. Zato ako ste odlučili snimati Reelse, postat ćete nova simpatija algoritma i on će bolje rangirati vaš sadržaj.

Testirajući Instagram Reelse vidjela sam da imaju bolji doseg od „običnih“ objava te da publika češće dolazi u interakciju s njima lajkajući ih, komentirajući ih itd. To je i zbog toga što ih, osim vaših pratitelja, vide svi na Instagramu budući da se Reels prikazuje i na Explore stranici.

Isto vrijedi i za IGTV videozapise, koji, usput rečeno kad se podijele kao Stories mogu imati klikabilan link.

Nemate li inspiracije za snimanje Reelsa, kreirajte carousel objave (tzv. objave u obliku vrtuljka) jer će one zadržati pozornost korisnika duže na objavi. U 10 „listova“ možete ponuditi dosta korisnih i zanimljivih informacija, a algoritam će vas nagraditi boljim rangiranjem.

Zaključno, nije loše eksperimentirati sa svakom novom značajkom na Instagramu, ali vodite računa da vaše objave budu vezane uz vašu djelatnost. 


Pročitajte više: Kako se povezati putem Instagrama i proširiti svoj biznis?


Samo se zanimljive priče prodaju

Sjećate li se kad smo za Instagram govorili da je slikovnica, a da je Facebook knjiga? E, pa zaboravite na tu tvrdnju. Stalna na tom svijetu samo mijena jest – reče davno Petar Preradović, a ova tvrdnja vrijedi i danas. 

Naravno da je odlična fotografija (ili atraktivan vizual) i dalje must have na IG-u, no sadržaj koji ćete pisati uz objave, treba privući i zadržati pozornost publike. To znači da u većini slučajeva on mora biti duži od jedne rečenice. Možemo to reći i ovako – ako mi već prodaješ priču, neka bude zanimljiva!

Fora je u tome da se maksimalno potrudite da što duže zadržite posjetitelja na vašem postu. Zato nije potrebno pisati esej već ispričati zanimljivu priču, nešto inspirativno što će publiku nasmijati i pobuditi radoznalost. Ponuditi im korisne informacije, ili „how to“ savjet koji su toliko dugo tražili i trebali, a sad će konačno riješiti njihov problem.

Pri tom nećete pisati tekst u beskrajnoj kobasici, već s proredima i emotikonima, jer publiku nećete zadržati na tekstu koji je nepregledan i nečitljiv.

Za neke djelatnosti, poput npr. ugostiteljstva nije nužno svaki put pisati mnogo teksta uz objavu. Bit će dovoljno pozvati publiku da komentiraju, označe nekoga u komentaru i sl. 


Pročitajte više: Želite privući publiku na Instagram? Koristite strategiju “ostavljanja mrvica”!


Ključne riječi su ključne za ljubav

Kad odete na IG Explore stranicu vidjet ćete da pretragu možete vršiti i po ključnim riječima, a ne samo s obzirom na lokaciju i hashtag. Što to znači?

Optimizacija objava i stranica/profila ranije je bila moguća samo uz dodavanje lokacije i hashtaga i korisnici su vas mogli pronaći samo na taj način. Sada će vas, pak, pronaći upišu li u tražilicu samo ključne riječi.

Zato je važno da u opis vaše stranice, te u tekstovima objava koristite ključne riječi.

Možete i sami testirati ovu tvrdnju. Upišete li u tražilicu primjerice ključne riječi marketing agencija, prikazat će vam se sve agencije koje su optimizirale svoje stranice na tu frazu tj. ključne riječi.


Pročitajte više: Agencija Inspiric nam je otkrila 5 tajni uspjeha na Instagramu!


Ne zaboravljajte hashtag

Hashtag je kao “točka na i“ u vašoj vezi s algoritmom. Zato nikada ne objavljujte, a da niste ubacili hashtagove, i to u sve vrste postova.

Razlog je jednostavan – objave s hashtagovima imaju veći doseg. Pa ako npr. vaš potencijalni kupac prati hashtag #marketing vidjet će objave s tim hashtagom i ako vas nije zapratio. Ali sad hoće, pod uvjetom da ste mu se svidjeli! 

Najveći broj hashtagova koje možete objaviti je 30 u „običnoj“ objavi, a 10 u Stories. Pitate li se gdje ćete čak 10 hashtagova strpati u Story? Maksimalno ih smanjite i preko njih stavite sticker.


Pročitajte više: Vrh popularnosti digitalnog videa ili zašto sada televiziju gledamo na Instagramu?


Daleko od očiju, daleko od srca

Instagram algoritam će vas brzo zaboraviti ako ne objavljujete redovito. Što to znači u brojkama?

Pa ako ste odlučili objavljivati dva puta tjedno, razvodnit će se ljubav između vas i algoritma. Ne funkcionira li tako ljubav i kod ljudi?

Razgovarajući s klijentima o marketingu na društvenim mrežama, većini je upravo nedostatak vremena najveći problem. Ako objavljujete kad imate slobodnog vremena, a to je uglavnom onda kad vaši potencijalni kupci nisu online, samo ćete napraviti više štete nego koristi. Isto tako objavljivati sadržaj random bez testiranja i analiziranja što se vašoj publici sviđa i s kakvim sadržajem se povezuju, neće vam dati željene rezultate.

Ako ste ipak odlučili sami voditi svoje stranice na Instagramu savjetujem vam da izradite content kalendar i zakažete sadržaj bar tjedan dana unaprijed. Ako ni za to nemate vremena, angažirajte profesionalce.

Autor: Danijela Slavica, vlasnica marketinške agencije dKabinet

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -