Mala revolucija u Italiji; Talijanski sud mijenja zakon o automatskoj dodjeli očevog prezimena djetetu

U Italiji, djeca više neće automatski dobivati očevo prezime. Ustavni sud u Rimu predložio je novi zakon koji određuje da djeca dobivaju prezime oba roditelja, osim ako sami roditelji ne odluče da dijete dobiva prezime samo jednog roditelja te je time zaustavio dugogodišnju tradiciju dodjeljivanja očevog prezimena u Italiji. Koji su razlozi iza takvog prijedloga Ustavnog suda?

Odlukom se sprječava diskriminacija

Razlog koji stoji iza ove odluke suda je da je dosadašnja automatsko dodjeljivanje prezimena bilo jedan oblik diskriminacije koji se protivi Ustavu. Osim toga, Ustavni sud je zaključio da automatsko dodjeljivanje očevog prezimena štetno utječe na identitet djeteta. Naime, prezime je važan dio identiteta.

Odluka o tome treba treba li djetetu biti dodijeljeno prezime oca ili majke ili zajedničko prezime mora biti zajednička. U slučaju da roditelji ne donesu ovu odluku sami, djetetu će automatsko biti dodijeljeno prezime i majke i oca. Elena Bonetti, obiteljska ministrica u Italiji navodi da se takvom odlukom suda podsjeća da su oba roditelja odgovorna za brigu o djetetu. 


Pročitajte više: Što sve poduzetnice trebaju učiniti nakon udaje i promjene prezimena?


Djeca po prvi put mogu imati samo majčino ime 

Prezime majke se do sada moglo dodijeliti samo posebnom prijavom. U tom slučaju prezime majke je bilo napisano iz očevog. Novom odlukom suda, roditelji također mogu odlučiti o redoslijedu prezimena. 

Ovom odlukom suda, prvi puta u povijesti Italije, djeca mogu dobiti samo prezime majke. To do sada nije bilo moguće, osim u izoliranim slučajevima kod kojih nije bilo poznato prezime oca ili otac nije priznao svoje dijete.


Pročitajte više: Zašto muškarci ne bi mijenjali prezime?


Žene su do sada zadržavale svoje prezime

Zanimljivo je i to da u Italiji žene ne mijenjaju prezime nakon udaje te su time do sada imale drugačije prezime od svoje djece. Ovom odlukom će djeca moći imati isto prezime kao i njihove majke.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -