Uz lokalne vodiče ovoga ljeta otkrijte tajne mističnog otoka Brača

Otok Brač dalmatinski je dragulj poznat po svojem kamenu i plaži Zlatni rat. Riječ je o posebnom otoku koji je slojevit i osebujan, prepun neistraženih kutaka i tajni. Kamene kućice, stoljetne masline i vinogradi čine Brač specifičnim, ali ovaj otok prije svega čine – ljudi. Upoznajte ovaj treći hrvatski otok po veličini uz jedinstvene izlete turističke agencije Kartolina!

Autentični doživljaj otočkog života

Program izleta Afternoon break odvest će vas u hladovinu stoljetne masline, gdje ćete uz zdravi morski zrak i ukusnu hranu moći iskusiti dio svakodnevice bračkih težaka.

Uvala Lovrečina udaljena je od mjesta Postira oko 4 km i poznata je po velikoj pješčanoj plaži i dragocjenim arheološkim nalazištima. Do uvale se može doći brodom i automobilom, a iznad plaže mogu se vidjeti ostaci bazilike sv. Lovre iz 5. stoljeća. Nekada je to bio samostan s crkvom i velikom sakristijom, krstionicom i predvorjem, a u ostacima kompleksa su fragmenti fresaka i sarkofag.

Nakon obilaska bazilike slijedi odmor za kupanje u moru i uživanje na toplom suncu, a zatim – Mirje. Ovo je mjesto koje datira iz kasne antike i nalazi se na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na Brački kanal. Ove ruševine usred zelenih vinograda ostaci su benediktinskog samostana koje je vrijedno razgledati.

Nedaleko Mirja smjestio se prostrani maslinik u vlasništvu lokalne obitelji koja osim maslinovog ulja, od ostalih uroda na svom imanju izrađuje i razne likere, marmelade te domaće vino.  U spokojnom okruženju i dobrom društvu osjetit ćete pravi život na otoku i uživati u domaćoj kapljici i ukusnoj marendi sa gradela. Zvuči odlično!

Mediteranski divlji Zapad

Zapadni dio Brača krije mnoge zanimljivosti, a njih će vam otkriti Wild west izlet. Sutivan je jedna od najmanjih općina u Hrvatskoj, a zvonici, kamene kuće i palače sačuvale su izvorni izgled mjesta. Stare kale zvane kogule izrađivale su se od morskih oblutaka i posebno su zanimljiv prizor. Iako je zadržao svoj povijesni izgled, Sutivan je danas sve više prepoznat i kao odlična biciklistička destinacija.

Sutivan

Sagrađeno na kamenu i od kamena, mjesto Ložišća smješteno je na strmom proplanku, a gradom dominira zvonik crkve sv. Ivana i Pavla. U prirodnom ambijentu vlastitih vinograda i maslinika nalazi se konoba Turanj. Ona ima dva osvjetljena boćališta, vanjsku terasu u masliniku i kamenu poljsku kućicu bunju, staru preko 150 godina. U ponudi konobe nalaze se brački specijaliteti pripremljeni po tradicionalnim receptima.

U samom centru mjesta Nerežišća nalazi se crkvica sv. Petra i Pavla koja je zbog borića na krovu zvanog brački bonsai, jedna od najzanimljivijih atrakcija na Braču. Dovoljno da nas zainteresira za posjet ovom lijepom otoku!

Naše malo misto

Mjesto Postira domaći ljudi vole nazivati naše malo misto, a ono je vječna inspiracija i tema mnogih pjesama koje se i dan danas pjevaju po kalama. U svako doba mogu se čuti zvukovi dalmatinskih pjesama kojima mještani rado vole kratiti vrijeme i zabavljati došljake.

Postira je rodno mjesto poznatog hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora koje je nerijetko bilo spominjano u njegovim pjesmama. Nazorov dom bio je nekadašnji kaštel Lazanić, vlasništvo bračkih veleposjednika smješten u središtu mjesta. U istoj zgradi nalazi se obiteljska suvenirnica unikatnih sapuna koji se ručno izrađuju i režu u obiteljskom proizvodnom pogonu.

Do sljedeće postaje ture Sweet Postira vode ulice napravljene od morskih oblutaka postavljenih u različite oblike. Župna crkva sv. Ivana okružena je popločanim trgom i ostacima starokršćanske bazilike, a poljoprivredna zadruga Postira nadaleko je poznata po vrhunskom maslinovom ulju, kao i ostalim proizvodima koji nose etiketu Otočnog proizvoda. Kao nezaobilazna mjesta tu su i lokalne konobe i obiteljska imanja u čijem se ugodnom ambijentu možete opustiti uz ukusne marmelade, domaći sir, masline, likere i vrhunsko vino.

Morska perspektiva

Jedan od najboljih načina za upoznavanje Brača i njegove raznolike obale svakako je vožnja brodom, a izlet Brač by boat to će vam najbolje osigurati! Skrivene uvale i prelijepe plaže prava su mjesta za odmor i  osvježenje u moru, naročito u vrućim ljetnim danima.

Milna, nekadašnja glavna otočka luka, danas je omiljena nautička destinacija. Okružena je velikim zaljevom, a osim brojnih kulturnih znamenitosti, posebnost Milni daje i mali otočić Mrduja smješten na ulazu u luku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svakako najpoznatija destinacija na Braču i cijeloj hrvatskoj obali je Bol, a njegova plaža Zlatni rat prirodni je fenomen i simbol Jadrana. Kameni oblutci godinama su se spuštali s Vidove gore, a morske struje i vjetrovi oblikovali su ovu jedinstvenu plažu koja i danas pod udarom valova često mijenja svoj oblik. Must-see!

Foto: Kartolina

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kako komunicirati u najtežim vremenima

Svjetska PR stručnjakinja Louise Tingström objašnjava kako komunicirati u najtežim vremenima!

DK Talks ugostio je jednu od najboljih svjetskih komunikacijskih savjetnica Louise Tingström koja je održala predavanje pod nazivom "Prihvaćanje promjena, stvaranje...
- Advertisment -