Sanja Dujmić i Iva Tomić: Uspješna sezona za jahtaški biznis i jedinu kompaniju za usluge poreznog zastupanja stranog čartera na Jadranu

Već šestu godinu na čelu SOS Yachting Hrvatska nalazi se Sanja Dujmić koja cijelu karijeru radi u turizmu i nautičkim tvrtkama. Uspješno je kompaniju navigirala kroz izazovnu godinu obilježenu pandemijom korona virusa.

Nakon godina provedenih u hotelskoj industriji, Sanja Dujmić deset je godina brusila znanje i iskustvo o superjahtama radeći u pomorskoj agenciji BWA Yachting. Na samostalni iskorak odlučuje se 2014. godine kada sa stranim partnerima osniva SOS Yachting Hrvatska, kompaniju specijaliziranu za porezno zastupanje.

Posao je doslovno procvjetao nakon promjena u hrvatskom zakonodavstvu u 2017. godini kada se efektivno sprečava „crni čarter“. Iste godine, tvrtka bilježi veliki rast na što se nadovezuje otvaranje novog ureda smještenog u samom centru Rijeke.

Na novoj lokaciji rastućoj kompaniji pridružuje se jako pojačanje u vidu Ive Tomić koja postaje koordinatorica operativnih poslova. U back office SOS Yachting-a Iva stiže iz avioindustrije. Set vještina kojima pojačava tvrtku uključuje komunikaciju s klijentima na stranom jeziku i administraciju, što se pokazalo kao odlični temelj za velike izazove u toj sezoni.


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile nedovoljno iskorištene?


Što je zapravo SOS Yachting?

Hrvatska je jedna od najpopularnijih nautičkih destinacija zbog iznimne prirodne ljepote i kristalno bistrog Jadranskog mora. SOS Yachting jedina je tvrtka u Hrvatskoj koja se specijalizirala isključivo za usluge poreznog zastupanja stranih tvrtki koje pružaju usluge najma jahti pod zastavama drugih zemalja.

Na taj način SOS Yachting posreduje u dolasku flote jahti koje su zaslužne za milijunske iznose zarade od nautičarskog turizma u Hrvatskoj.

„Uz usluge poreznog zastupanja, svojim klijentima svakodnevno dajemo informacije i podršku vezanu uz čarter djelatnost. Ponosni smo što su naši klijenti prepoznali vrijednost specijalizirane i pouzdane podrške“, rekla je direktorica SOS Yachting-a Sanja Dujmić.

Poslovanje SOS Yachting-a bavi se komercijalnim jahtama koje se daju u najam, tvrtka pomaže ispunjavajući fiskalni dio uvjeta za legalno čarteriranje u Hrvatskoj. Za takve klijente obavlja se sva potrebna papirologija od dobivanja OIB-a, PDV broja, do plaćanja poreza u ime klijenta te svi ostali potrebni administrativni poslovi.

Jahte kao super potrošači

Kada govorimo o iznosima potrošnje koje superjahte i strani čarter plaća u Hrvatskoj, oni su nevjerojatni.

„Ta se potrošnja najbolje može pokazati primjerom, gdje imamo kompaniju iz Malte koja je vlasnik jahte od 50 metara i plovi pod malteškom zastavom. Tjedni najam takvog plovila je otprilike 2 milijuna kuna, a na taj iznos se plaća porez Hrvatskoj u iznosu od 260 tisuća kuna, odnosno 13%“, pojasnila je Sanja Dujmić te naglasila: „Naši klijenti su ove godine do polovice rujna ukupno uplatili preko 40 milijuna kuna poreza samo na cijenu najma“.

jahte
Sanja Dujmić

U taj iznos ne ubrajaju se ostali troškovi koje jahte plaćaju poput vezova, goriva, hrane i pića, ugostiteljske i druge uslužne potrošnje.

„Sve to čini „čarteraše“ jednima od najvećih potrošača u turizmu. Dobar primjer je klijent koji je za četiri tjedna dugog čartera platio porez u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna“, istaknula je Sanja Dujmić.


Pročitajte više: Hoće li turističke agencije opstati do sljedeće sezone?


SOS Yachting grupacija s više od 600 superjahti u svijetu

SOS Yachting grupacija, osim u Hrvatskoj, ima podružnice u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Mali tim od nekoliko zaposlenih u svakoj zemlji, upravlja impresivnom flotom od preko 600 superjahti duljine 20 do 140 metara. SOS Yachting sudjeluje na najvećim nautičkim sajmovima u Monacu, Barceloni, Fort Lauderdale i u Antigua & Barbudi.

Osim posjeta sajmovima, uoči sezone organiziraju se edukacije za klijente. Vlada velik interes za seminarima koji pokrivaju prilično različita pravila na mediteranskim top tržištima Hrvatske, Italije, Francuske i Španjolske, što je posebno korisno za klijente s čarterom u više EU zemalja.

Direktorica SOS Yachting Croatia istaknula je: „Svake godine izdajemo naš dobro poznati „VAT Smartbook“, jedini priručnik takve vrste, u kojem su sažeta sva porezna pravila vezana za čarter u naše 4 zemlje. Klijenti ga i popularno zovu „VAT Bible“. 

„Tradicionalno, svake godine, već 5 godina zaredom, održavamo fiskalnu konferenciju u Monaku, u hotelu Hermitage, i taj event se smatra jednim od bitnijih networking evenata godine koji okuplja najveće profesionalce iz svijeta jahtinga.“

Ove godine networking i dogovore na sajmovima zamijenit će podrška klijentima preko video poziva. Cilj kompanije je pružati kontinuiranu podršku i pravovremeno ih informirati o svim promjenama za nadolazeću sezonu.

jahte
Jahte

Prednosti nautičkog turizma u Hrvatskoj u 2020. godini

SOS Yachting Hrvatska ove godine je osjetila značajno povećanje prometa i u broju klijenata, veličini jahti i u porezu koji su klijenti uplatili u državni proračun. U odnosu na prethodnu godinu, klijenti su uplatili 160% više poreza na cijenu najma nego lani.

U sezoni obilježenoj COVID-19 pandemijom, prednosti poput mogućnosti izolacije, privatnih tura i profesionalnih posada koje se brinu o dezinfekciji plovila po najvišim standardima došli su do izražaja.

Velika svjetska imena posjetila su ove godine Hrvatsku zbog imidža jedne od najsigurnijih jahtaških destinacija. Među gostima se ponajviše izdvajaju jahtaši izvan EU, u vrijeme kada su konkurentske destinacije zatvorile vrata osobama iz Rusije, SAD-a i Bliskog Istoka. Sanja Dujmić na kraju je zaključila: „Nadamo se da će ti nautičari zapamtiti Hrvatsku kao jednu od najljepših destinacija te se vratiti i sljedeće sezone.“.

Članak je pripremljen u suradnji sa Sanjom Dujmić, SOS Yachting Croatia

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -