SenzoGym predstavio jedinstveni tečaj za trudnice i roditelje novorođenčadi

tečaj za trudnice

Udružene snage vrhunskih stručnjaka

Doktorica medicine i diplomirana fizioterapeutkinja udružile su snage i predstavljaju jedinstveni tečaj za trudnice i roditelje djece do 6 mjeseci starosti. U SenzoGYM-u doista znaju kako je edukacija o pravilnom postupanju s bebom od rođenja od ključne važnosti za roditelje. Zbog toga su pripremili teorijsko-praktični tečaj simpatičnog naziva “Novorođenče – uputstva za upotrebu”. Edukaciju provode Jelena Dimnjaković, doktorica medicine i Ivana Štedul, diplomirana fizioterapeutkinja i radna terapeutkinja.

„Baby handling podrazumijeva niz postupaka koji uključuju pravilno postupanje s djetetom od samog rođenja. Kroz pravilno izvedene aktivnosti podizanja i nošenja, hranjenja, mijenjanja pelene, presvlačenja i spavanja beba stječe adekvatne obrasce pokreta.”

Pravilan baby handling  nužan je od samog rođenja pa dok dijete samostalno ne prohoda. Adekvatnim pokretima bebinom mozgu šaljemo niz informacija o položajima tijela u prostoru, čime se izbjegavaju patološki obrasci pokreta. Na taj način beba od samog početka adekvatno usvaja posturalne aktivnosti.

“Kroz baby handling beba zapravo nesvjesno vježba, a zaista je jednostavan za provođenje jednom kad ga se usavrši“, rekla je Ivana Štedul, i sama majka troje djece.

tečaj za trudnice

Baby handling savjeti

Tečaj za trudnice ovog tipa ne obuhvaća samo savjete za vrijeme prije poroda. Na tečaju će se govoriti o svim fazama poroda i disanju, zašto je važan kontakt “koža na kožu” odmah nakon rađanja te kako njegovati novorođenče.

Demonstrirat će se baby handling kroz aktivnosti koje su bebi važne – podizanje, nošenje u različitim položajima, hranjenje, mijenjanje pelena, odijevanje i svlačenje, kupanje i uspavljivanje. Također, bit će objašnjeno kako uspostaviti i održati laktaciju, kako izbjeći zamke odustajanja od dojenja, čemu služe screening testovi te zašto je važan potrbušni položaj novorođenčeta.

„Na tečaju će se govoriti i o tome kako dojenje osnažuje majke jer služi kao odličan alat za uspavljivanje i umirivanje djeteta. Roditelji će saznati kako uspostaviti dojenje te kako će izbjeći komplikacije koje dovode do odustajanja od dojenja, ali i gdje potražiti pomoć ukoliko je ona ipak potrebna. Demonstrirat ćemo i različite položaje za dojenje. Pri svemu ovome naglašavamo kako ne dijelimo majke na one koje doje ili ne doje, već nam je zaista važno pružiti adekvatnu podršku svima. Kako je i podrška oca djeteta od iznimne važnosti za uspostavljanje balansa unutar svih aktivnosti kad se beba rodi, edukacija je namijenjena i tatama”, objašnjava Jelena Dimnjaković, dr. med. iz Lactonline-a te majka dvoje djece.

Ovaj tečaj za trudnice i roditelje održava se 10.11. od 9:00-12:00 sati, a više o samom tečaju možete pročitati na linku. Prijave se vrše preko kontakt obrasca kojeg možete pronaći na www.senzogym.hr.

Autor: Ivana Štedul

Foto: Senzogym

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više