Jeste li znali da je tenisačica Venus Williams i poduzetnica?

Mnogima je poznatija kao tenisačica, budući da je osvojila 71 WTA naslov, uključujući i 23 Grand Slam turnira, ali i 4 olimpijska zlata. No, Venus Williams je i poduzetnica koja se svom biznisu posvetila jednako odgovorno kao i tenisu. Naporno radi, uči na greškama i probija se usprkos velikoj konkurenciji.

Uspješna poduzetnica i vrhunska tenisačica

Venus je vlasnica i CEO kompanije EleVen by Venus koja proizvodi žensku odjeću za tenis, ali i jogu, fitness, te mnoge druge sportove, pa tako na teniskim mečevima  u posljednje vrijeme nastupa u svojim kreacijama.

U razgovoru za Inc.com rekla je kako je oduvijek željela postati poduzetnica, a kao i mnogi drugi uspješni poduzetnici, i ona sama želi shvatiti poslovanje tvrtke na svakoj razini. Osim EleVena, Venus je osnovala i tvrtku V-Starr Interiors koja se bavi uređenjem interijera.

Uz očevu pomoć do poduzetnice

Iza nje je stečaj, loše iskustvo s partnerom, kao i mnoge pogreške koje je radila na svom poduzetničkom putu, no toga se ne srami i smatra kako zbog toga ne treba odustati.

Venus je priznala kako u njezinoj obitelji nisu smjeli zanemariti školu zbog sporta, pa je tako završila poslovnu administraciju na Indiana University Eastu. Otac Richard je odmalena nju i godinu dana mlađu sestru Serenu pripremao da postanu poduzetnice, budući da je i on sam bio poduzetnik.

Usklađivanje biznisa i tenisa

Ova 36-godišnjakinja se i dalje profesionalno bavi tenisom i nalazi se na WTA ljestvici na 17 mjestu. Iako se morala povući na neko vrijeme s teniskih terena zbog bolesti, nakon što joj je dijagnosticirana neizlječiva autoimuna bolest – Sjögrenov sindrom, uz pomoć liječnika i promjenom prehrane, vratila se još jača.

Sjedište tvrtke EleVen je u Palm Beach Gardensu na Floridi, u blizini njene kuće, pa tako uspjeva uskladiti biznis i tenis.

Mnogo sportaša, ali i ostale celebrity osobe se nakon profesionalne karijere odluče za vlastiti biznis, a neke to rade i paralelno. Osim Venus i njena sestra Serena, pa čak i Ruskinja Maria Sharapova su se okušale u poduzetničkim vodama. A vlastiti biznis pokrenule su i glumice Jessica Alba i Gwyneth Paltrow.

U biznisu ima mjesta da svi pobijede

Za Venus je put do uspjeha znati tko smo i ostati vjerni tome, no ipak za nju postoji razlika između igranja tenisa i vođenja biznisa. „Tenis je sebična potraga za savršenstvom. Vaš tim (agent, trener, partner, fizioterapeut, kuhar..) je posvećen vašoj pobjedi“.  A u  biznisu, vlasnik mora staviti tim na poziciju za pobjedu.

Za razliku od tenisa, gdje je sama bila na teniskom terenu i morala osigurati pobjedu, u biznisu više nije sama, nego ima svoj tim. „U biznisu ne postoji samo jedan pobjednik. Ima mjesta da svi pobijede. I volim to“, rekla je.

Za uspjeh u biznisu zaslužna je i njezina prijateljica Sallie Krawcheck, osnivačica Ellevesta, koja joj je pomogla svojim savjetima. No, Venus je zauzvrat postala investitorica u Ellevestu, digitalnoj platformi za investicije za žene.  Ova vrhunska sportašica, ali i poduzetnica je zaista borac za ženska prava. Borila se i za ukidanje razlike između glavne nagrade na Grand Slam turnirima između muškaraca i žena.

Foto: Francisco Carbajal – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više