Kako da vas ne prekidaju i ušutkavaju?

Mnoge su se žene našle u situaciji da ih njihovi muški kolege prekidaju i ušutkavaju kad na poslu pokušaju nešto reći ili predstaviti svoju ideju. Nerijetko će muški kolege čak i preuzeti zasluge za neku ideju koju je inicijalno osmislila žena jer joj jednostavno nisu dali do riječi.

Upravo takav odnos prema ženama stvara netočnu sliku prema kojoj su žene sramežljivije na poslu, nesklone iznošenju svojih ideja ili jednostavno pasivne. One žene koje se odluče izboriti za pravo glasa, naziva se agresivnima, napadnima ili jednostavno napornima.

Kako da vas ne prekidaju i ušutkavaju?

Istraživanje koje su nedavno objavili psiholozi sa Sveučilišta Yale, pokazalo je kako muškarci koji češće traže riječ i iznose svoje mišljenje imaju bolji ‘rejting’ među svojim kolegama od žena. Točnije, muškarci su imali 10 posto bolje ocijenjenu kompetentnost, dok su žene dobile 14 posto lošiju.

“Istraživanja pokazuju da se 75 posto žena nećka kad trebaju govoriti na sastancima. I imaju dobar razlog za takvo ponašanje, jer ih se oštrije kritizira, a nije rijetko da njihove ideje prisvoje muški kolege. Događa se i da ih se kritizira jer ne žele govoriti”, ističe međunarodna trenerica i tražiteljica talenata Dorothy Dalton.

Također, istraživanje pokazuju kako organizacije i tvrtke koje imaju dvostruke standarde gube jer ne dopuštaju iznošenje dobrih i vrijednih ideja. Istraživanje Sveučilišta u Teksasu pokazalo je kako se ženska mišljenja odbacuju i ne smatraju jednako vrijednima kao muška.

Žene ušutkavaju i ismijavaju

“Često sam se susretala s tim tijekom svoje karijere i danas nije ništa bolje nego prije petnaestak godina. Žene se često uopće niti ne javljaju za riječ jer strahuju da će ih ismijati, boje se da neće imati odgovor na sva pitanja (što muškarce najčešće ne smeta) i da će ih smatrati agresivnima ako su ustrajne. Jedno loše iskustvo samo će ih još više učvrstiti u uvjerenju da je najbolje šutjeti. No to im neće pomoći ako žele napredovati do bolje plaće i boljeg radnog mjesta. I ja sam se često našla u situaciji da me prekidaju ili me pak pokušavaju utišati “jer sam preglasna”, no naprosto to nikada nisam uzimala posebno tragično te sam i dalje ustrajala na tome da do kraja iznesem svoje mišljenje. U takvim situacijama je vrlo važno da se žena ne povuče i da inzistira na tome da se čuje ono što ima reći. Loša iskustva vas ne smiju obeshrabriti, a dobra priprema će riješiti tremu i strah od manjka kompetentnosti. Ako niste asertivni dobro je poraditi na tome, no ključno je da vi sami vjerujete u sebe i da se ne osjećate manje vrijednom u muškom društvu”, savjetuje Gordana Frgačić, autorica knjige “Zašto smo manje plaćene?”.

Upravo stoga Dorothy Dalton naglašava kako bi žene trebale raditi na razvoju svog ‘izvršnog prisustva’.

“Trebale bi izgraditi svoje prisustvo izlaganjem jakog, dobro prezentiranog i sažetog sadržaja praćenog autoritativnim govorom tijela i snažnim profesionalnim imidžem. To su vještine koje se mogu naučiti”, ističe Dorothy Dalton.

Žene donose nove ideje

Neki podaci pokazuju kako se stvari mijenjaju ako je na vodećim pozicijama više žena. Tada se, naime, na žene drugačije gleda i njihov se ‘glas’ bolje čuje.

Najbolji primjer dao je američki predsjednik Barack Obama koji je na nedavnoj konferenciji za novinare odgovarao samo na pitanja reporterki. To je samo po sebi bila vijest, ali je i pokazalo da žene mogu biti ravnopravne govornice, ako im se da prilika.

Zamolili smo Dorothy Dalton da nam da nekoliko smjernica kako se lakše izboriti za riječ i pravo da govorite u poslovnom okruženju.

“Kada vas netko prekine, iskoristite moć i aktivne riječi te jednostavno recite ‘Dopustite mi da završim, a onda možete govoriti’. Žene se često ispričavaju i traže dopuštenje (‘oprostite, mogu li završiti’). Ako to propadne, vratite se na osnove i zatražite uvođenje ‘prava na riječ’”, savjetuje Dorothy Dalton.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više