Kako izgraditi financijski inteligentno poduzeće?

Kada svaki zaposlenik u poduzeću, ne samo management, bolje razumije financijsku stranu poslovanja, tada će moći kvalitetnije utjecati na poslovanje. Upravo zato financijska inteligencija managementa i zaposlenika utječe na donošenje kvalitetnih odluka unutar poduzeća.  Podizanjem svijesti o financijskoj inteligenciji zaposlenici se osjećaju uključeno, bolje razumiju koje ciljeve poduzeće želi ostvariti i zašto, povećava se međusobno povjerenje i u konačnici poboljšavaju se financijski rezultati poduzeća.  

Osnove financija važne su za svaki odjel

Vještine koje uključuje financijska inteligencija mogu se naučiti i dio su usluge društva JM Proactive. Nije nužno da je osoba dobra s brojkama, već je važno razviti temelje poslovne logike i usvajanja određenih financijskih pojmova. Zatim je važno znati interpretirati brojke u izvještajima na ispravan način ili znati postaviti prava pitanja kako bi mogli donijeti odgovarajuće odluke za društvo.


Pročitajte više: Što Vaše financijske navike govore o Vama i kako ih poboljšati?


Financije kao znanost i umjetnost

Financijska inteligencija omogućava sagledavanje šire slike poslovanja jer se rezultat uvijek mora gledati u određenom kontekstu. Postoji mnogo vanjskih varijabli koje mogu utjecati na poslovanje kao što su ekonomska kretanja, konkurencija, zakonski propisi, promjene u zahtjevima tržišta, nove tehnologije. Financije su i znanost i umjetnost. Kao znanost mogu nam pomoći kako predvidjeti određene situacije, a kao umjetnost daju nam odgovor kada i kako reagirati na promjenu. Također, važno je razumjeti temeljne pojmove kao što su prihod, rashod, dobit, imovina, obveze ili razlike između prihoda i priljeva te rashoda i odljeva.

Podizanje financijske inteligencije unutar poduzeća nam omogućava razumijevanje: 

  • Strukture prihoda i rashoda društva i kako pratiti uspješnost poslovanja poduzeća kroz određeno vremensko razdoblje
  • Zašto bilanca bilancira, odnosno kako funkcionira savršeni mehanizam dostavnog računovodstva
  • Što je „cash flow“ i kako ga pratiti unutar poduzeća
  • Kako trebamo pripremiti poduzeće za buduće investicije te kako naše poduzeće vide investitori
  • Što nam o našem društvu govore ključni pokazatelji poslovanja
  • Kako stvoriti financijski inteligentno poduzeće.

Pročitajte više: Kako Hrvatice upravljaju novcem? Većina ih ne štedi za mirovinu, a financijske odluke donose s partnerom!


Osnova svega je strategija

Prvi korak u uvođenju financijske inteligencije unutar radnog mjesta ili odjela je svakako odrediti strategiju. Strategija bi trebala podrazumijevati uključivanje zaposlenika u proces učenja, ne samo predaju dokumenta s uputama. Materiju je potrebno ponavljati i zatim provjeravati znanje na različite načine. Financijska inteligencija bi trebala postati dio kulture poduzeća ili pojedinca.

Kako mala i srednja poduzeća mogu organizirati treninge financijske inteligencije

Mala i srednja poduzeća možda nemaju velike budžete za provođenje ovakvih treninga, ali svakako mogu  organizirati trening u trajanju od jednog sata unutar tjedna ili mjeseca te svaki put proći kroz drugu tematiku; račun dobiti gubitka, cash flow te druge teme. Fokus treba staviti na stavke važne za vaše poduzeće, primjerice bruto marža, troškovi ili okretaj zaliha. Važno je pokazati kako brojke i promjene utječu u stvarnosti na poduzeće. Predavanja bi trebala biti konzistentna i trajati onoliko koliko treba da ih zaposlenici u potpunosti razumiju, a tada je vrijeme za prelazak na sljedeću temu. Bitno je stvoriti atmosferu u kojoj zaposlenici mogu otvoreno pričati, a s vremenom ćete imati zaposlenike koji će moći samostalno preuzeti održavanje upravo takvih predavanja.  


Pročitajte više: Mala škola financija: Koje financijske pojmove morate znati?


Neka vaši zaposlenici razumiju brojke

Održavati tjedne ili mjesečne sastanke o brojkama u kojima se prezentiraju važni pokazatelji za vaše poslovanje. Svako poduzeće prati barem dva ili tri pokazatelja koja im služe kao brzi pregled trenutnog poslovanja poduzeća. Naravno, to nije dovoljno za donošenje kompletne odluke, ali svakako daje osjećaj u kojem se smjeru poduzeće kreće. Objasnite zaposlenicima od kuda dolaze brojevi, zašto su važni i ono što je najvažnije, način na koji je svaki zaposlenik u timu utjecao na te brojeve. Nakon nekog vremena zaposlenici će moći sami prognozirati kako će neka buduća akcija utjecati na poslovanje. Osigurajte vizualno praćenje poslovanja, primjerice kroz ploču koja će biti na vidljivom mjestu i na kojoj će jasno biti prikazano trenutno i planirano stanje.


Pročitajte više: Margaret Heffernan: “Poduzeća nemaju ideje, imaju ih samo ljudi”


Neprocjenjiva moć znanja

Razvijanje kulture financijske transparentnosti i inteligencije bi trebao biti imperativ, ne samo u financijama poduzeća nego osobnim i državnim financijama. Kultura u kojoj ljudi vide, i najvažnije, razumiju financije bi trebala biti dio opće kulture pojedinca. Moć znanja je neprocjenjiva, a informacije koje dolaze iz financija i računovodstva za svako poduzeće su temelj kvalitetnog odlučivanja.

Autorica: Josipa Zorko, JM Proactive

Foto: Josipa Zorko, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -