Žene u Dalmaciji – zamašnjak razvoja turizma

U Dalmaciji tridesetak posto poduzetništva čini ono žensko. Ista je statistika na razini zemlje, ali i cijele Europske unije. Istaknuto je to na konferenciji Mogućnosti financiranja za poduzetnice koju su na Ekonomskom fakultetu u Splitu organizirali Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria i mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Poduzetništvo kao karijerna opcija

„Žene su u Hrvatskoj, baš kao i u svijetu, sve spremnije zakoračiti u poduzetništvo. Iako ima onih koje o poduzetništvu razmišljaju jer su trenutačno bez posla, u Hrvatskoj je velik broj onih kojima je to karijerna opcija, tj. odlučuju rad u korporacijama zamijeniti privatnim poslom što im u potpunosti mijenja stil života. I u Dalmaciji se mnoge žene u posljednjih nekoliko godina odlučuju na samozapošljavanje, a na ruku im ide i turistička ekspanzija“, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Poduzetništvo kao karijerna opcija

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu ističu da su za poduzetništvo podjednako zainteresirani studenti i studentice.

„Već dugi niz godina naši studenti sudjeluju u programu Studentsko poduzetništvo koji omogućuje razvoj njihovih sklonosti i sposobnosti. Iza većine start-up projekata, osmišljenih u protekle dvije godine, stoje studentice. I u programima cjeloživotnog obrazovanja za voditelje turističkih poslovnica i turističke vodiče dominiraju žene. Na seminarima za male iznajmljivače čak 90 posto sudionika su također žene. Stalnim obrazovanjem i svojim radom uvelike pridonose razvoju ovdašnjeg turizma“, navela je Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Poduzetništvo kao karijerna opcija

Kako što povoljnije financirati svoj poduzetnički poduhvat, sudionike konferencije savjetovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a) koje je prezentirala Zobnica d.o.o., Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a), Raiffeisen banke i Raiffeisen Leasinga.

Među sudionicima konferencije bilo je i svjedoka dobre prakse. Primjerice, prijateljice Ivana Jelinčić i Diana Petković na Braču su osnovale agenciju Kartolina uz pomoć potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Poduzetništvo kao karijerna opcija

Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize, govorila je o suvremenim alatima za organizaciju poslovanja. Među njima je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade.

Splitska konferencija Mogućnosti financiranja za poduzetnice druga je u nizu. Iduća će se održati u ponedjeljak u Varaždinu.

Sponzori konferencije su bili Raiffeisen banka, Raiffeisen leasing, Toyota i Salonize.

Foto: Prorsus komunikacije

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više