Aplikacija Talkler vas spašava zamornog čitanja e-mail poruka

Primate li velik broj e-mail poruka, vjerojatno i gubite mnogo vremena na čitanje i odgovaranje na njih. Sa širenjem pametnih telefona pojavio se cijeli niz aplikacija koje bi vam (više ili manje uspješno) čitale poruke i zapisivale vaše diktate kao odgovore.

Posljednjih godina proizvođači pametnih telefona ponudili su kompromisno rješenje poput digitalnih asistenata u obliku Appleove Siri i Googleovog Nowa. No, niti jedna od tih aplikacija nije bila specijalizirana baš za e-mail.

Talkler – vaš osobni čitač e-mail poruka

Talkler za iOS je jedna od takvih aplikacija koja, začudo, radi veoma dobro. Za razliku od drugih aplikacija koje iščitavaju sve s ekrana (pa i imena izbornika ili e-mail programa), Talkler je specijaliziran samo za čitanje e-mail poruka.

Korištenje je veoma jednostavno. Dovoljno ga je instalirati na svoj iPhone (jer verzija za druge operativne sustave ne postoji), upisati svoju e-mail adresu i lozinku i možete početi koristiti aplikaciju.

Aplikacija će bez problema pročitati vaše e-mailove s Gmaila, Hotmaila, Yahooa, iClouda i Microsoft Exchangea (ali za njega ćete morati odvojiti 3 dolara ili 20 kuna mjesečno). Problem bi se mogao pojaviti jedino ako na e-mailu imate podešenu dvostupanjsku autentifikaciju jer Talkler ne može automatski zaobići tu sigurnosnu funkciju. Za aktivaciju unatoč dvostupanjskoj autentifikaciji će trebati nešto truda i vremena, ali nije nemoguće.

Za razliku od Siri i Google Nowa koji za prepoznavanje govora moraju biti spojeni na internet, Talkler sve prepoznavanje obavlja direktno na uređaju, što mu omogućuje rad i bez internetske veze. Naravno, pod uvjetom da su i e-mail poruke preuzete na sam uređaj. Zbog toga što svu obradu vrši na samom iPhoneu, Talkler treba 134 MB prostora za instalaciju o čemu bi trebali voditi računa ako vam na pametnom telefonu nedostaje slobodnog prostora.

Nakon što završite s postavkama, za početak rada biti će dovoljno reći “Hey Talkler, read my e-mail”. Ne morate čak ni imati iPhone na dohvatu ruke. No, morat ćete “izbrusiti” svoj engleski. Naime, Talkler dobro funkcionira samo ako su vam e-mailovi na engleskom i ako mu zadajete naredbe na engleskom. Ne prepoznaje niti jedan drugi jezik, a prilikom našeg testiranja, prepoznavanje naredbi u ne toliko glasnom okružju bilo mu je problematično. Iz Talklera najavljuju i podršku za druge jezike, ali im hrvatski trenutno nije u planu.

Prilikom “čitanja” e-maila, Talkler ga prikazuje na ekranu poput “blesimetra” te vam tako olakšava razumijevanje “govora”, pogotovo kod imena koja u njegovom robotskom glasu mogu zvučati nerazumljivo i čudno.

Zanimljivo je to što pomoću Talklera možete i odgovarati na e-mail poruke. Međutim, iako smo očekivali da će aplikacija prepoznati naše riječi i ispisati ih na ekranu, Talkler zapravo snima vaš odgovor u obliku MP3 datoteke i šalje ju kao odgovor na e-mail.

Talkler_1

Glasovne komande možete iskoristiti i za brisanje e-maila, pauziranje ili preskakanje na sljedeću poruku. Isto možete napraviti i gestama na ekranu pametnog telefona ako vas Talkler baš i ne razumije.

Talkler je u načelu besplatan zahvaljujući oglasima, ali ako ga planirate često koristiti, trebali biste razmisliti o godišnjoj pretplati koja iznosi 20 dolara (136 kuna). Naime, oglasi postaju prilično iritantni nakon duljeg korištenja jer podsjećaju na reklame TV-prodaje koje većina ljudi preskače kad se pojave na televizoru. U Talkleru, na žalost, ne možete preskočiti te reklame.

Iako bi se mnogima mogla svidjeti ideja da preslušaju e-mail poruke dok se voze u automobilu, trče po parku (jer Talkler podržava i hands-free, odnosno Bluetooth uređaje) ili obavljaju kućanske poslove, Talkler bi vam mogao biti zanimljiv samo ako primate većinu e-mail poruka na engleskom. Pomoću njega nećete moći odgovoriti na e-mail poruke pismeno, ali biste barem mogli pročistiti Inbox prije samog dolaska u ured ili tijekom vožnje automobilom između dva sastanka. A to nije za odbaciti.

Foto: Pixabay, Talkler

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više