Kako pronaći posao ili promijeniti karijeru ako nemate iskustva?

Tek nakon završetka obrazovanja i dolaskom na tržište rada mladi se ljudi susreću s problemima. Diploma nije i garancija da će pronaći posao, a u velikom broju oglasa na koji se žele prijaviti, stoji da se traži radno iskustvo od godine, dvije, pet, deset…

Čak se i kod stručnog osposobljavanja često gleda ima li kandidat ikakva iskustva na tom području, što kroz honorarni posao, što kroz praksu ili volontiranja, ili pak na neke druge načine.

S jednakim problemom susreću se i oni koji žele promijeniti karijeru. I dok je to lakše ako se radi o srodnim strukama, nešto veći problem predstavlja ako se prelazi u drugu branšu.

Treba li se u tom slučaju javljati na oglase za posao?

Ako ne pokušate, nikad nećete uspjeti. Dakle, ukoliko vjerujete da je baš to pravi posao za vas, pokažite to. Nije sve u radnom iskustvu, možda ste iz nekog drugog razloga upravo vi idealan kandidat za to.

U svoj životopis možda ne možete staviti poslove koje ste obavljali, ali to ne znači da ne možete navesti vaše vještine i znanja. Također, u nekim situacijama često mijenjanje poslova može biti i uteg. Naime, takvi kandidati potencijalnom poslodavcu mogu izgledati kao osobe koje će nakon kratkog vremena napustiti i njih. Stoga vi pokušajte taj manjak iskustva pretvoriti u vašu prednost.

Kreativnim životopisom najbolje se možete istaknuti, a pronašli smo i nekoliko odličnih primjera za to.

 

Naravno da oni nisu primjereni baš za svaku industriju, stoga ako se ne bavite kreativnim poslom, možda ne biste trebali pokušavati s tim.

Ako smatrate da niste spremni za taj posao ili da nemate dosta znanja i vještina, pokušajte s dodatnim usavršavanjem. Danas postoje mnogi online tečajevi i alati koji vam mogu pomoći da se više približite željenoj karijeri. Možda na kraju i vi možete postati kao djevojka koja je svojim životopisom dospjela do razgovora za posao u mnogim vodećim startupovima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP U NJEMAČKOM BILDU

Udruga Glas poduzenika u njemačkom Bildu i mnogim drugim svjetskim medijima

Hrvatski turistički djelatnici, ugostitelji i poduzetnici odlučili su prošlog tjedna reagirati na afirmativan način i poslati pozitivnu poruku u svijet kako...