Kako s roditeljima razgovarati o svom biznisu?

Većina nas ima roditelje koji nam pomažu kako god mogu: čuvaju nam djecu, možda su nam posudili ili dali kapital za biznis… ALI, njima zapravo uopće nije jasno što mi to radimo.

I tako je svugdje i svim poduzetnicima, osim naravno onima koji rade u obiteljskom biznisu, ali i tu može doći do sukoba generacija.

Kod nas je problem dvostruki. Naime, naši roditelji nisu bili poduzetnici, oni su odrasli u socijalizmu. Dosta poduzetnica koje smo intervjuirali nam je reklo da roditelji nisu htjeli s njima pričati kad su pokrenule biznis, zadnja Ivana Maršan-Jukić.

Ono što je zajedničko nama i poduzetnicima u razvijenim zemljama je to što mi to “sve nešto online” radimo, što je njima nepojmljivo, ti “interneti”.

3 savjeta za razgovor s roditeljima o biznisu

1. Roditelji nisu poslovni mentori

Roditelji nisu mentori, coachevi i ostali stručnjaci. Njima nemojte ni pokušavati objasniti svoj poslovni model, kako vi mislite zarađivati, tko su vam kupci, itd. Za savjet o biznisu pitate potencijalne korisnike, dobavljače… Roditelji nas vole i kad su protiv našeg biznisa i uvijek će nam barem čuvati djecu.

2. Budite svjesni koja vam je slaba točka, okidač

Koja njihova izjava vas izbaci iz takta totalno? Ja recimo radim od kuće, što je za naše roditelje nepojmljivo. Oni su išli na posao u 7, vraćali se u 3, mi se vraćamo u 7 i zato želimo raditi od kuće. Jasno je to njima, ali ne mogu progutati.

Moja mama kad mi dođe pomoći i kad vidi koji je to kaos s troje djece u kući, svako malo mi kaže: “Ivana, tebi bi bilo najbolje da odeš negdje radit, dođeš doma i onda si djecom, a ne ovako”. Meni tlak skoči na 500. Pokušavala sam joj objasnit bezuspješno, ali radim na tome da jednog dana kažem: ok, da, da.

Znači osvijestite i ignorirajte kad se desi.

3. Postanite “poznati”

Denise, Lucky bitch, predlaže da napišete knjigu. Onda će oni jadnici misliti da vi živite od prodaje knjige i savjetuje da im ni slučajno ne pokušavate objasniti da vam je to samo jedan od kanala marketinga. Kad vas roditelji i rodbina pitaju kako ide prodaja knjige, recite: “Odlično” i razgovor završen.

Mislim da ne bi bilo loše i da se koji put pojavite na televiziji, ako bi ikako uspjeli u dnevnik, to bi bilo jako dobro. I svakako morate biti u novinama, ne na “internetima”, to njima ništa ne znači, u papirnatim novinama, Večernji, Jutarnji i to. Onda oni to mogu nekome pokazati.

Njihova kćer je napisala knjigu, ona je stalno u novinama i na televiziji i to je dovoljno.

Kako vama ide razgovor o biznisu s roditeljima?

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...