Kako učiteljice mogu pomoći u osnaživanju mladih djevojaka?

Veliku ulogu u tome koje ćete predmete zavoljeti imaju učitelji. Oni ponekad mogu i odrediti i nečiju karijeru. Zbog mojih učiteljica hrvatskog jezika i ja se danas bavim novinarstvom.

Zato mnogi kažu kako je biti učitelj više od zvanja, to je poziv.

Inspirativne učiteljice

Jedna od onih za koju je to bio poziv je i Lidija Kralj iz mjesta Veliki Bukovac, koja pokreće domaće i međunarodne projekte za obrazovanje djece te koristi inovativni i kreativni pristup u nastavi informatike i matematike. Zbog toga je bila i prošlogodišnja pobjednica našeg projekta Future Leaders u kategoriji Znanost.

Ova svestrana učiteljica članica je i neprofitne udruge za obrazovanje “Suradnici u učenju”, aktivna je u raznim projektima udruge. Između ostalog glavna je urednica njihovog digitalnog časopisa “Pogled u prozor”, glavna urednice portala ucitelji.hr i voditeljica nacionalnog projekta “Sigurniji internet za djecu i mlade”.

Svojem poslu pristupa s puno entuzijazma i strasti i sve što zna uvijek rado dijeli s kolegama i učenicima, a zasigurno bismo voljeli imati više takvih.

Priču o jednoj isto tako inspirativnoj učiteljici donosi i portal Women’s Agenda. Njeno ime je Dannielle Miller, a svoje je prenošenje znanja pretvorila i u biznis.

Učiteljica u društvenom poduzetništvu

Naime, Miller je postala koordinatorica programa „Students At Risk“ te je kroz rad s djecom upoznala mnoge s teškim životnim pričama, koji su iz raznih razloga morali napustiti školovanje. Među njima je bilo i mnogo izbjeglica, kao i onih koji su tek počeli učiti engleski jezik. No, ono najšokantnije što je otkrila bilo je to što su mnoge djevojčice bile zlostavljane, zbog čega su se i samoozljeđivale.

„Shvatila sam da one implodiraju, za razliku od dječaka koji eksplodiraju na način da udaraju ili oštećuju nešto“,rekla je.  I zato je vrlo često nevidljivo ono s čime se bore.

To je potaknulo Miller te je 2002. godine osnovala i Enlighten Education, u kojima osnažuje djevojke da razvijaju samopouzdanje i da donose prave odluke. „Imati viziju i biti u stanju prodati je, zapravo je ono što sam morala učiniti kao učiteljica“, rekla je.

Danas organiziraju radionice diljem Australije, Novog Zelanda i Singapura gdje godišnje rade s više od 20.000 učenica. Teme koje pokrivaju na radionicama su rješavanje sukoba, upravljanje stresom, feminizam, slika tijela, prikaz žena u medijima…

„Nijedna mlada osoba ne mijenja svoje ponašanje jer se je netko srami. Stvarate promjenu povezivanjem – pričanjem priča, suosjećanjem, približavanjem, a ne gurajući ih.“, zaključila je.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...