Future leaders: Lidija Kralj iz malog Velikog Bukovca pokreće domaće i međunarodne projekte za obrazovanje djece

Lidija Kralj je jedna od pobjednica našeg projekta Future leaders u kategoriji Znanost.

Ona je neformalni lider, njezin profesionalni razvoj, entuzijazam i strastvena posvećenost svome poslu mogu se mjeriti sa snagom najuspješnijih poduzetnika. Članica je triju stručnih radnih skupina za izradu novih kurikuluma i odličan je primjer kompetentnosti za svoje područje rada, a to je novi, inovativni i kreativni pristup u nastavi informatike i matematike.

Svestrana Lidija Kralj jedna od autorica novog kurikuluma

Samo letimičan pogled na njezin pozamašan životopis ispisan na trinaest stranica dovoljan je da se stekne jasan uvid u njezine kompetencije i bogato profesionalno iskustvo, upravo ono što članovima stručne skupine neki danas pokušavaju osporiti.

Lidija Kralj živi u malome mjestu Veliki Bukovec pored Ludbrega gdje već dvadeset i pet godina radi kao učiteljica matematike i informatike u osnovnoj školi. Iako temeljna, to je samo jedna od njezinih brojnih bivših i aktualnih funkcija. Osim spomenutog angažmana u reformi obrazovanja, ujedno je članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje Hrvatskog sabora gdje joj mandat traje do kraja godine.

Kao članica neprofitne udruge za obrazovanje “Suradnici u učenju” aktivna je u raznim projektima udruge. Između ostalog glavna je urednica njihovog digitalnog časopisa “Pogled u prozor”, glavna urednice portala ucitelji.hr i voditeljica nacionalnog projekta “Sigurniji internet za djecu i mlade”.

U Agenciji za mobilnost i programe Europske unije djeluje kao eTwinning ambasadorica. S obzirom na svoje dugogodišnje iskustvo u izradi i provedbi nacionalnih i međunarodnih projekata u obrazovanju svoje iskustvo i znanje neumorno prenosi drugima kroz organiziranje i vođenje radionica i predavanja o eTwinnigu i Programu za cjeloživotno učenje EU.

U sklopu Agencije za odgoj i obrazovanje voditeljica je stručnog vijeća učitelja matematike Varaždinske županije gdje također organizira i vodi stručne skupove za učitelje matematike, a do prije nekoliko godina vodila je i stručno vijeće učitelja informatike svoje županije. Urednica je u Centru za sigurniji internet gdje se bavi obrazovanjem o primjerenijem i sigurnijem korištenju interneta. Uređivala je i pisala udžbenike iz informatike za osnovnu i srednju školu u izdanju Profila i surađivala na izradi udžbenika iz matematike u izdanju SysPrinta. Ovo bi se nabrajanje moglo nastaviti u nedogled jer je to samo dio njezinih aktivnosti i područja interesa.

Ljubav prema matematici od najranijih dana

Njezina ljubav prema matematici i brojkama počela je od najranijih godina. Kako nam govori, već je u petom razredu osnovne škole znala da želi studirati matematiku. Nakon završetka osnovne, koju je pohađala u svome rodnome mjestu Sv. Ivan Zelina, upisala je zagrebačku matematičku gimnaziju, popularni MIOC i potom diplomirala matematiku i informatiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Odmah se zaposlila kao učiteljica u svojoj zelinskoj osnovnoj školi, a zatim je životni put odvodi u Veliki Bukovec.

Iako posljednjih dvadeset i pet godina živi i radi u maloj sredini, neprestano putuje, sudjeluje na raznim edukacijama te u nacionalnim i međunarodnim projektima. Svom učiteljskom poslu pristupa s puno entuzijazma i strasti, sve je zanima, a ono što nauči voli podijeliti s kolegama i učenicima. U šali kaže da je veliki hiperaktivac i dobar primjer odrasle osobe koja “boluje” od sindroma ADHD-a.

“Internet mi je promijenio život. Više nije bitno živite li na selu ili u velikom gradu jer internet omogućuje ljudima obrazovanje i rad na raznim nacionalnim i međunarodnim projektima. Neprestano putujem zbog stručnog usavršavanja i surađujem na raznim projektima u obrazovanju. Bitno je umrežavanje i povezivanje s kolegama iz inozemstva. Iako imamo različite kurikulume, obrazovni sustavi funkcioniraju na sličan način, pa je stoga vrlo važno i korisno prenošenje primjera dobre prakse”, govori naša sugovornica koja je i prije izrade novog kurikuluma počela sa svojim učenicima provoditi nova, kreativna rješenja u nastavi i testirati nove tehnologije. S puno entuzijazma s djecom je počela raditi na izradi digitalnih sadržaja za školu.

“Polako uvodimo nove metode i potičemo učenike na kritičko promišljanje i kreativnost. Imala sam sreću da su moja djeca željela sudjelovati u stvaranju digitalnih udžbenika. Mislim da je budućnost školstva u digitalnim sadržajima koje će zajednički stvarati učitelji i djeca.”

Lidija Kralj

Metoda 270 za podučavanje matematike

Njezin kreativni rad s djecom prepoznat je i šire pa su svojedobno i strani mediji, koji se bave obrazovanjem, pisali o njezinoj inovativnoj metodi poučavanja matematike nazvanom “Metoda 270°”. U sklopu nje učenici imaju slobodu sami stvarati obrazovne sadržaje na temu zadanu nastavnim planom i programom. Zahvaljujući novim metodama djeca ne štrebaju napamet nego razvijaju svoje kreativne i organizacijske vještine.

Svoja putovanja s ciljem usavršavanja i širenja vidika započela je sudjelovanjem na projektu stručnog usavršavanja u sklopu Comenius programa Europske unije koji je fokusiran na predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Uslijedilo je sudjelovanje u eTwinning projektima i izrada obrazovnih projekata u sklopu predpristupnog programa IPA.

“Sve je išlo korak po korak. Prvo sam radila projekte za 20-ak tisuća eura, pa je uslijedio IPA projekt za 300 tisuća eura i svi su prošli, uglavnom, dobro sam naučila kako se pišu projekti. Neki su implementirani na nacionalnom, a neki na međunarodnom nivou.”

U osmišljavanju novih metoda i sadržaja za djecu fokus je stavila na zaštitu dječjih podataka, primjereno korištenje interneta i upozoravanje na pretjerano dijeljenje osobnih podataka te sprečavanje nasilja na internetu.

Vođena tim idejama izradila je projekt “Sigurnost djece na internetu” financiran od strane EU i proveden u pet hrvatskih osnovnih škola tijekom 2013. i 2014. godine. Osim njezine škole u Velikom Bukovcu sudjelovali su partneri iz OŠ Mato Lovrak iz Nove Gradiške, OŠ Popovača, OŠ Gripe iz Splita i OŠ Mladost iz Osijeka. Za osmišljavanje, organiziranje i vođenje projekta dobila je nagradu kompanije Microsoft koja se dodjeljuje inovativnim obrazovnim stručnjacima. Microsoft ju je 2014. godine pozvao u Redmond, u Sjedinjenim državama kao sudionicu konferencije pod nazivom Microsoft Globe Educator Exchange E2 gdje je također stekla vrijedne kontakte, znanja i iskustva. Trenutačno preko svoje udruge sudjeluje u međunarodnom projektu ENABLE koji se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja.

Kurikulum razvija kreativnost i inovativnost

Sve je svoje dosadašnje znanje i iskustvo ugradila u obrazovnu reformu u koju se odlučila aktivno uključiti. U nju se, uostalom kao i drugi članovi, uključila javljanjem na javni poziv. Prvo se javila za radnu skupinu za Osnovnu školu, a zatim u još dvije radne skupine. Riječ je o Uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije i predmetu Informatika.

“Smisao novog kurikuluma je da se u informatici napravi odmak od uobičajenog korištenja informatike prema kreativnom i inovativnom stvaralaštu. Tehnologija bi djeci trebala postati alat za svrhovito i primjereno korištenje, kao pomoć u učenju ili realizaciji nekih poslova, a ne samo za društvene mreže i konzumiranje ponuđenih sadržaja. Puno se govori o stvaranju digitalnih sadržaja”, objašnjava Kralj. Drugi cilj reforme u informatici je pomak prema računalnom razmišljanju i programiranju. Uvođenje logičnog razmišljanja od prvog razreda, rješavanje zagonetki, analiza problema i smišljanje rješenja. Treći stup čini upoznavanje učenika s e-društvom. Poticanje primjerenog i odgovornog korištenja tehnologija u online komunikaciji i na društvenim mrežama te korištenje raznih e-servisa kao što su e-građani i e-upis. U matematici je naglasak više stavljen na istraživanje i otkrivanje, a manje na učenje napamet, ističe ona uz napomenu da nije sudjelovala u toj radnoj skupini.

“Svi su kurikulumi gotovi. Prošli su i stručnu raspravu nakon čega je napravljena druga poboljšana inačica i sada je ministarstvo trebalo provesti javnu raspravu ali je sve stalo. Obišli smo cijelu Hrvatsku, u reformu je uključeno puno entuzijazma, volonterskog rada i vlastitih troškova ali učitelji ne mogu reformu provesti sami za sebe bez administrativne podrške ministarstva. Ostalo je još 47 članova radnih skupina kojima mandat traje do 15.6.”, navodi probleme oko reforme o kojima je ovoga tjedna govorila i u emisiji Otvoreno na HTV-u.

“Novi kurikulum je fleksibilan, otvoren i okrenut prema ishodima, a ne strogo zadanom sadržaju. On kao ciljeve postavlja realizaciju ishoda, a učitelji mogu sami birati metode i sadržaje kojima će ih ostvariti. Veselim se primjeni novog kurikuluma čije sam neke dijelove već implementirala u svojoj školi. U slučaju da se reforma ne nastavi, sigurna sam da će mnogi učitelji sami od sebe implementirati.

Foto: privatna arhiva

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -