Kakve je promjene donijela korona i što je potrebno za novi business as usual?

Život nam se u potpunosti promijenio posljednja dva mjeseca, a čini nam se da će te promijene ostati s nama. Epidemija nije donijela samo promjene u kućanstvu nego bi mogla promijeniti i naš odnos prema poslu. Kakve promjene je donijela epidemija i jesmo li se dugoročno promijenili? Poduzetnice i managerice su nam otkrile što misle.

Povezano:

Što ste naučili o sebi tijekom pandemije?

Inspirativna poduzetnica godine Josipa Maslač Petričević shvatila je da joj je pandemija radikalno promijenila život. “U vremenu u kojem smo okruženi strahom i neizvjesnošću zaronili smo duboko u sebe i shvatili koji su nam prioriteti! Ritam života i poslovne obveze su se zaustavile, shvatila sam da ću svoje buduće vrijeme provoditi sa svojim najmilijima!”

S obzirom na to da vodi tvrtku Naftalina koja se bavi proizvodnjom tekstila svoj posao je mogla samo djelomično odraditi od kuće, ali kad sve završi želi nastaviti raditi iz ureda.

No, vrijeme pandemije iskoristila je za učenje, rad i uživanje. “Povukla sam se u kuću u prirodi izvan Zagreba i provodila vrijeme u čitanju knjiga, šetnjama i dobar dio dana radila u ovim izvanrednim okolnostima trudeći se savladati i primijeniti digitalne komunikacijske alate!”

Kad se postavlja pitanje kakve je promjene donijela epidemija, Josipa smatra da ćemo imati potpuno novi način života. “Pitanja koja se postavljaju kao rezultat epidemije su “kako dalje?”. Mišljenja sam da je novi Svijet – svijet totalne povezanosti i da će uspješni biti oni koji to shvate. Moramo zajedno dalje šireći dobru energiju, razmjenjujući ideje, informacije i dajući rješenja. Sami smo ništa, a zajedno smo SVE!”

Život ide dalje i ne dozvoljava pauze

Managerica Vedrana Lukač dodatno je upoznala svoju majčinsku ulogu. “Naučila sam da se u nama majkama budi intenzivan osjećaj za borbu i zaštitu svoje djece. Razmišljamo o mnogim scenarijima, koji dolaze do takve faze da čovjek razmišlja kako djecu nahraniti i pružiti im osnovno – hranu, krov nad glavom i medicinsku zaštitu. Sve ostalo materijalno postaje nevažno.”

Uz to, uspjela se odlično organizirati. “Odrađivao se posao, odrađivala se i sva briga i skrb za obitelj. Štoviše uštedi se dnevno 2 sata koja potrošimo na jutarnje sređivanje i putovanje do posla i nazad.

Već od ovog ponedjeljka radim ponovno u uredu. Opet žongliram i kombiniram sve poslovne zahtjeve, sve zahtjeve i potrebe moje djece, kućanske poslove i uz sve to uspijevam još i studirati na daljinu. Rad iz ureda također ima svoje prednosti. Sve se može kad se hoće.”

Tijekom trajanja epidemije shvatila je da život ne staje, iako su možda stali naši poslovi i mogućnost kretanja. “Zar mislimo da možemo prestati živjeti? Nismo više u vremenima kad su ljudi živjeli u kućama i imali u svojim vrtovima dovoljno za preživljavanje. Zaštititi se moramo, ali moramo i raditi i stvarati. Život ide dalje i ne dozvoljava pauze.”

Radila sam na planovima za 2021. godinu i rebrending

Vjerojatno je svatko od nas shvatio da živimo u materijalističkom svijetu, a u to se uvjerila i poduzetnica Zrinka Vidošević. “Naučila sam prvenstveno da mi puno materijalnih stvari u životu ne treba, nisu mi nedostajale zatvorene trgovine (znam da dosta žena već kupuje online pa i ja, ali uvijek sam nekako birala tu povezanost šetnje gradom i kupovine). Naučila sam da volim puno pješačiti, upoznala dijelove Zagreba koji su mi bili na dohvat ruke, a nisam znala da postoje (imam pse pa sam i u karanteni izlazila s njima). Isto tako, da je uredu da dan ili dva provedem čitajući knjigu, a da se ne osvrnem na posao. I finalno, da mi ipak nedostaje popiti kavu s najboljom prijateljicom nedjeljom ujutro u Maloj kavani.”

Kako joj je posao sezonski, svakako u ovom dijelu godine radi od kuće tako da nije osjetila promjenu. “Radim od doma, osim u “sezoni” kada su vjenčanja i drugi eventi te se nadam da ću na neki način to uspjeti održati, da nakon priprema na terenu sjednem za svoj stol u kućnom uredu i dovršavam posao.”

Zrinka je itekako bila produktivna tijekom karantene pa se posvetila učenju i poslovnim planovima. “Čitala sam jer za to vrlo često nemam vremena, imala sam više sati instrukcija (online) iz dva jezika koja učim (ruski i hebrejski), jer često nemam vremena imati 2 ili 3 puta tjedno. Radila sam na planovima za 2021., jer moje imanje će dobiti preobrazbu, cijeli rebranding te novi web (uskoro je gotov, ja se nadam!). Dugo i bez nekog cilja šetala sa psima.”

Iako ne planira zapošljavati nove ljude, svakako će proučiti kako bi mogući zaposlenik reagirao na epidemiju koronavirusa. “Ja osobno za sada ne planiram zapošljavanja, samo imam vanjske suradnike. Možda bi ih kao budući poslodavac pitala mišljenje o cijeloj situaciji COVID-19. Kroz taj način bih vidjela mogu li razumno reagirati na ove nepredvidive situacije, bi li, da se ovo ponovi svojim ponašanjem ugrožavali rad moje tvrtke (npr. ne drže do nekih osnovnih mjera, preporučenih).”

Kako uskladiti spašavanje života i ekonomske interese ako se korona ponovno pojavi?

Vlasnica turističke agencije Nikolina Paić Pašić otkrila je kako reagirati kad su promjene stalne. “Kroz suočavanje s jednom od najvećih globalnih kriza našeg doba gdje je budućnost neizvjesna, naučila sam upravljati pod utjecajem promjena. Planovi koje sam zamislila na početku godine moraju se mijenjati. Promjene donose sa sobom negativne posljedice kroz koje dolazim do najboljih mogućih rješenja da gubitak bude što manji.”

Posao je odrađivala od kuće, ali je imala vremena raditi ono što ranije nije mogla. “Pronašla sam se da paralelno radim nekoliko stvari, posao, pomažem sinu u učenju, kuham ručak, pospremam. Bilo je vremena za sve. Kao i prije pandemije boravila sam u prirodi i bavila se aktivnostima na otvorenom.”

Za business as usual u budućnost smatra da je važno pronaći “najbolji način da se uskladi spašavanje života i ekonomski interesi ukoliko se korona virus pojavi u budućnosti”

Konzultantica Jasminka Ćoza tijekom korona kriza shvatila je važnost računovođe i ‘hladne glave’. “Kao poduzetnici mi se pokazalo najvažnije imati dobrog knjigovođu i zadržati dobar odnos s klijentima. Kao majci, supruzi, sestri ostati hladne glave i ne dozvoliti da vijesti izvana previše djeluju na mene jer sam podrška svima oko sebe.”

Posao je radila od kuće, ali se morala posvetiti i djeci i njihovim školskim obvezama.

Za poslovanje nakon epidemije smatra da će biti važan krizni menadžment u kojeg ulazi i ponašanje djelatnika u stresnim situacijama.

Rad od kuće često prijeđe u 24-satno radno vrijeme što na duge staze nije provedivo

Menadžerica Kristina Marković je tijekom epidemije shvatila da može svašta izdržati, ali i da treba biti zahvalna na onom što ima i što joj je dostupno. No ne želi nastaviti raditi od kuće. “Kad se radi od kuće to često pređe u 24satno radno vrijeme što na duge staze nije provedivo.”

Svoje vrijeme provodila je uz edukacije i telefonske razgovore s prijateljima, obitelji i rodbinom. Što se tiče business as usuala i povratka na staro, postavlja pitanje: “Ima li povratka na staro?”

Zaista je izazovno kombinirati posao, obitelj i školu!

Korporativna menadžerica Željka Bučec shvatila je važnost života u trenutku bez velikog opterećivanja s budućnošću. “Naučila sam živjeti u trenutku i zaista uživati u „sadašnjosti“ ne opterećujući se previše budućnošću, možda zvuči grozno i ne dovoljno ambiciozno, ali shvatila sam da zaista na neke situacije ne mogu utjecati, dok s druge strane na neke itekako mogu i to upravo na one situacije koje utječu na to kako se ja osjećam. Zato sam zahvalna na ovom zanimljivom vremenu i osvještavanju same sebe da preuzmem odgovornost za izbor da se prvo pobrinem za sebe jer ipak sam ja ta koja odlučuje kakav ću pogled na svijet imati i kako će to utjecati na mene.”

Rad od kuće joj je predstavljalo veliki i izazov i veseli se povratku u uredu. “Moram priznati iako sam iznimno organizirana osoba i koliko god mi se sviđa ideja rada od kuće bilo je zaista izazovno kombinirati posao, obitelj i školu, ali nešto sam iz toga naučila, nema toga što mi žene ne možemo, ali stvarno.

Jedva čekam povratak u ured i veselim se jako povratku na svoju staru dnevnu rutinu, od onog jutarnjeg brzog spremanja za posao, pravljenja doručka i ispijanja kavice u hodu do razvažanja klinaca do škole pa razgovora i smijeha s kolegama kao što se veselim i novim zajedničkim projektima i zajedničkim uspjesima, pa čak i čekanja u koloni u povratku kući s posla te onom neodoljivom trenutku kada si odvrnem na radiju neku pjesmu koja odgovara mom trenutnom raspoloženju i pustim svoj glas slavuja, ali kojeg nitko ne čuje, nasreću.”

Slobodno vrijeme koje je imala koristila je na redovne „kućne“ aktivnosti, na razgovor i igru s djecom te virtualnim kavicama sa svojim prijateljicama, ali i na samu sebe. “Od jutarnje obavezne šetnje i meditacije, do prisustvovanja različitim webinarima. Ovim putem želim se zahvaliti svim članicama Women in Adria koje su našle vremena i podijelile s nama ostalima svoja znanja i iskustva kroz radionice.”

Zanima me kako će se riješiti problemi vezani za ekonomiju i gospodarstvo!

Direktorica marketinga u Paškoj sirani Martina Pernar otkrila je da može biti i krizni menadžer.

“Za vrijeme pandemije naučila sam da, iako sam paničar, ipak se dobro snalazim u vremenima krize i dobro prilagođavam na novonastale situacije. Nakon prvotnog šoka koji je trajao nekih desetak dana kad sam zbilja osjetila veliki strah i neizvjesnost, shvatila sam da je svaka kriza i prilika. I nakon toga sam krenula s organizacijom svog vremena. Naučila sam i to da sam dosta stvari uzimala zdravo za gotovo i mislim da ću nakon korone malo više cijeniti male stvari koje su, u biti, tako velike i svoju svakodnevicu na koju često prigovaramo, a u stvari je toliko predivna.”

Iako je uspješno radila od kuće, smatra da će u radnom okruženju biti produktivnija. “Što se tiče posla, a i drugih aspekata života- posvetila sam se stvarima za koje prije nisam imala vremena. Upisala sam edukaciju iz Digitalnog marketinga i jako puno naučila o toj temi. Upisala sam još jednu edukaciju koja je besplatna, a i poslušala sam i dosta besplatnih webinara. Konačno sam pročitala knjigu koju sam čitala 9 mjeseci, a i njezin nastavak. Kupila sam role pa smo kćer i ja rolale, vozile biciklu, provodile lijepo vrijeme u prirodi. Kad smo bile doma, gledale smo dječje predstave online, kuhale, jele, ali i vježbale. Puno sam koristila Zoom, kako za edukacije, tako i za Pilates. Do korone – nisam ni znala za Zoom.”

A što smatra da će biti važno za poslovanje tijekom i nakon epidemije. “Zanima me kako će se riješiti problemi vezani za ekonomiju i gospodarstvo. Neizvjesnost turističke sezone, za vrijeme koje, u mojoj industriji, ali i puno drugih dolaze najveći prihodi. Kako će se ova kriza reflektirati, odnosno koje posljedice očekujemo nakon epidemije. Koje će se konkretnije mjere poduzeti u sljedećim mjesecima?”

Foto: Privatna arhiva, Željko Jelenski

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji...

Iako žene čine većinu zaposlenih u bankarstvu, manjina ih je na visokim pozicijama. Proizvodi i usluge banaka rijetko su im prilagođeni,...
- Advertisment -