Knjiga koja dovodi u pitanje tradicionalne predodžbe o leadershipu i inkluzivnosti

U knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu ovog je petka predstavljena knjiga Inkluzivno vodstvo psihologinje Diane Kobas Dešković. Ova „mala velika knjiga“, kako ju je opisao Darko Buković, glavni urednik Poslovni FM, dovodi u pitanje tradicionalne predodžbe o leadershipu i pojmu inkluzivnosti. Nudi svježu perspektivu koja obećava pozitivnu promjenu u načinu na koji gledamo vodstvo u 21. stoljeću.

knjiga Inkluzivno vodstvo

Svi smo mi ponekad – manjina

Potrebno je promovirati shvaćanje da je inkluzija proaktivna otvorenost za različita uvjerenja, stavove i razmišljanja. Također – uključivanje svih, bez obzira na podrijetlo, dob, spol, obrazovanje, struku, odnosno različitost po bilo kojem kriteriju. Važno je osvijestiti da se svi u nekom aspektu razlikujemo jedni od drugih. Ovisno o okolnostima i okruženju, uvijek smo negdje manjina u odnosu na druge. Recimo, psiholozi i logopedi u školama manjina su u odnosu na nastavnike. Osim teorijskih opisa i definicija, knjiga pruža „jasne smjernice kako raditi na sebi i unaprijediti svoj način vođenja“, ističe Marina Burazer, direktorica marketinga i ESG-a Fortenova grupe, u svom osvrtu na knjigu.

„Ljudi koji vode prvo moraju osvijestiti vlastite pristranosti te aktivno raditi na promjeni, kako osobnoj tako i organizacijskoj“, objašnjava autorica Kobas Dešković. U tom pogledu knjiga nudi konkretan, primjenjivi model. U odnose donosimo svoja iskustva i uvjerenja, a ključ uspjeha je u prihvaćanju tih različitosti. To je osobito važno u današnjem dinamičnom i izazovima ispunjenom svijetu u kojem su suradnja i otvorenost ključ uspjeha.

„Knjiga je od esencijalnog značenja za današnje i buduće lidere jer nam danas trebaju lideri koji su samosvjesniji, spremniji pokazati svoju ranjivost, osvijestiti svoje pristranosti i pri tome (p)ostati autentični“. Naglasila je to na predstavljanju knjige Carmen Majetić-Pavić, poslovna savjetnica, mentorica i coach tvrtke Tagoras.


Pročitajte više: Ovo pitanje svaki lider mora postaviti sebi i drugima


Knjiga Inkluzivno vodstvo – ‘Šteta što ju nismo imali prije pandemije’

„Inkluzivno vodstvo“ čitateljima pomaže i u shvaćanju promjena koje su se dogodile u području tradicionalnog vodstva. Danas su više na cijeni lideri koji u svojim organizacijama upravljaju transformacijski. Oni koji su autentični i otvoreniji prema okolini u kojoj posluju i pojedincima s kojima rade. Stoga je nužno osvijestiti nesvjesne pristranosti koje utječu na donošenje odluka i prepoznati istinske lidere spremne voditi raznolike timove u izazovnim vremenima.

„Problem Hrvatske, pa i naše šire regije, je što kao karizmatične lidere prepoznajemo elokventne, zabavne i dominantne muškarce i žene za koje praksa često pokaže nedostatne rezultate. Srećom dolazi nova generacija lidera 21. stoljeća koji cijene ideju i kompetenciju. Oni su znatiželjni i otvoreni za nove pristupe, a uz to vrlo nenametljivi i gotovo nevidljivi. Karakterizira ih aktivno slušanje drugih, dok su sami u drugom planu uz manje izgovorenih riječi, što ih čini istinskim inkluzivnim liderima“, istaknula je Kobas Dešković.

Poticanjem autentičnosti, transparentnosti i volje za učenjem iz različitih perspektiva, ti lideri otključavaju puni potencijal svojih timova i organizacija. Knjiga „Inkluzivno vodstvo“ pruža „jasne i konkretne savjete kako postati inkluzivan lider“, istaknuo je na predstavljanju knjige Dražen Oreščanin, suosnivač Poslovne inteligencije te suosnivač i član uprave Legit Software. Zaključio je kako je „šteta što ovakvu knjigu nismo imali i prije pandemije“.

Knjiga Inkluzivno vodstvo nastala je u okviru EU sufinanciranog projekta Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce. Nositelj projekta bilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike, a partneri Hrvatska zajednica županija i tvrtka Spona Code.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -