Nemojte zaboraviti na Dan muškaraca. Poklonite mu – knjigu!

Ove nedjelje obilježavamo Međunarodni dan muškaraca! Iako nam možda i nije toliko poznat, on postoji, a cilj njegovog obilježavanja je fokusiranje na zdravlje muškaraca, promicanje rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih muških uloga, piše Državni zavod za statistiku. Mnogo je načina na koje ih možete iznenaditi, a ove vam godine predlažemo da im poklonite – knjige za muškarce. Dobro, nisu ovo knjige samo za muškarce, ali su kao stvorene da ih svaki muškarac pročita. Donosimo popis knjiga koje svaki muškarac mora pročitati!

Muškarci su s Marsa, žene su s Venere

Riječ je o knjizi u kojoj su detaljno iznesene razlike između muškaraca i žena, a koju nazivamo i „priručnikom za bolje razumijevanje između spolova“. I 30 godina nakon što je prvi put objavljena, ova je knjiga i dalje najutjecajniji i najprodavaniji priručnik za veze. John Gray otkriva nove mogućnosti smanjivanja napetosti u vezama i poticanja ljubavi, a pruža i praktične savjete o tome kako umanjiti frustracije i razočaranja te kako iz dana u dan postizati sve viši stupanj prisnosti.

Prema riječima dr. Graya, muškarci i žene različito komuniciraju, različito razmišljaju, osjećaju, opažaju, reagiraju, odgovaraju, vole, trebaju i cijene… baš sve rade drugačije. S obzirom na to, spisatelj nam u ovoj nam knjizi, uz teorijski dio, donosi i konkretne savjete kako pobijediti ove razlike.

Veliki Gatsby

Ova je knjiga kultno djelo predvodnika američke „izgubljene generacije“ Francisa Scotta Fitzgeralda i iako je ranije bio prestiž pročitati je, danas je to dio opće kulture. Gotovo sto godina nakon objavljivanja, Veliki Gatsby i dalje je jedna od najomiljenijih knjiga mnogih muškaraca. Ovo je poetična priča o romantičnom bogatunu, misterioznom imatniku opsjednutom neuslišanom ljubavlju i „američkim snom“. Zbog tragičnog svršetka i pouke koju nosi, preporučuje se i svim novopečenim moćnicima.

O genijalnosti ovog djela dovoljno govori činjenica da se nalazi na drugom mjestu 100 najboljih romana s engleskog govornog područja. Riječ je o na listi objavljenoj 1998., koju su sastavili najugledniji engleski književni kritičari. Nalazi se odmah iza Uliksa, kao najbolji američki roman 20. stoljeća.


Pročitajte više: 3 knjige za (buduće) liderice


1984.

U vrijeme kad je napisan, ovaj je roman Georgea Orwella predstavljao zastrašujuću viziju budućnosti. Iako je godina 1984. prošla, njegova distopijska vizija svijeta danas je aktualnija nego ikad prije i snaga ova knjige se s godinama samo pojačava. U ovom romanu London je mračni grad u središtu totalitarne Oceanije, u kojoj se Misaona policija poput mračnog oblaka nadvija nad svakom sekundom života svojih stanovnika, kao tiha prijetnja njihovim životima i sigurnosti, a Partija vlada čvrstom rukom.

Winston Smith zaposlenik je Ministarstva istine, u kojemu radi na režimskoj propagandi, odnosno lažiranju povijesnih činjenica. Sa svakom napisanom laži, njegova mržnja prema vladajućoj Partiji raste. Iako svjestan sveprisutne kontrole i smrtne opasnosti, pokušat će razmišljati svojom glavom. Ipak, ne može pobjeći od činjenice da ga Veliki brat uvijek gleda. Ako vaš muškarac nije pročitao ovo zapanjujuće djelo, uživat će u ovom poklonu.

knjige za muškarce

Pročitajte više: Četiri knjige koje su savršen poklon ambicioznim ženama!


Slika Doriana Graya

Oscar Wilde, opsesivno opsjednut ljepotom i mladošću, dolazi na sebi svojstvenu zamisao: ostati vječno mlad, a sav teret vremena prebaciti na svoj uramljeni portret! Želju si nije mogao ispuniti u vlastitom životu, ali ju je zato ispunio glavnom liku u svom romanu.

U ovom romanu iz 1890., glavni lik Dorian Gray posjeduje portret koji umjesto njega stari, a na kojemu ostaju tragovi njegovih grijeha i grešaka. Gray postaje sve neobuzdaniji i nemilosrdniji, ali njegov izgled ostaje mladolik i besprijekoran. Gray na kraju iz očaja uništava sliku, a time i samoga sebe.

Umijeće ratovanja

Ovim djelom Sun Tzu nije napisao samo knjigu o taktikama na bojnom polju – vođenju, korištenju varki i lukavština. Ovo je knjiga koja govori o mudrostima koje svaki muškarac može iskoristiti u stvarnom, sadašnjem životu. Uz ovu knjigu učimo upravljati svojim bitkama i dobiti ih bez ratovanja.

Knjiga je oduvijek bila bitan dio kineske kulture. Zahvaljujući svojoj mudrosti, proširila se izvan granice Kine i pružila nadahnuće zapadnjačkoj borbi za opstanak i uspjeh – bilo u borbi, poslu ili međuljudskim odnosima.

Ove knjige za muškarce su poklon s kojim nećete pogriješiti. Iznenadite ih!

Foto: Canva / Školska knjiga / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -