Koja je tajna odličnih TED-ovih govornika?

TED- ova predavanja poznata su po poučnim i inspirativnim pričama. Jeste li se ikada zapitali koja je njihova formula za održavanje govora?

TED-ov kustos Chris Anderson koji je odslušao stotine predavača i pomagao im u pripremi njihovih nastupa odgovorio je da ne postoji jedinstvena formula, jer bi govornik tada mogao ostaviti dojam emotivnog manipulatora.

Samo jedna ideja

Ipak, svi dobri TED-ovi govornici imaju jednu zajedničku stvar, slaže se Anderson. Bez obzira na različitost tema, oni svoja predavanja baziraju samo na jednoj ideji.

Ta ideja je informacija koja nam pomaže da razumijemo svijet i upravljamo njime. Bez obzira radi li se o složenim, analitičkim, jednostavnim ili estetskim oblicima, ideja je važna jer može promijeniti nečije mišljenje ili oblikovati kulturu ljudi, smatra Anderson. Govornicima je zato najvažniji zadatak izgraditi ideju u umovima publike.

Ukoliko i vi želite postati dobar govornik, Anderson vam savjetuje da se pridržavate ova četiri pravila:

1. Predavanje neka ima samo jednu veliku ideju

Pokušajte smanjiti sadržaj kako biste se usredotočili na ideju koja vam je najvažnija i kako biste je mogli detaljno objasniti. Temu trebate staviti u kontekst te podijeliti neke primjere. Pripazite da sve što kažete u tom govoru na neki način vodi natrag do početne ideje.

2. Dajte publici razlog da im bude stalo

Pokrenite radoznalost kod publike koristeći zanimljiva i provokativna pitanja, primjerice zašto nešto nema smisla.

3. Svoju ideju stvarajte na temelju koncepata koje publika već razumije

Koristite moć govora te spajajte koncepte koji već postoje u umovima publike. Primjerice, koristeći metafore ili slikovita objašnjenja koja mogu dovesti do zadovoljavajućeg „aha trenutka“ kad stvari postaju jasne u našem mozgu.

Stoga, umjesto korištenja službenih termina, pokušajte ideju prenijeti rječnikom koji će biti poznat vašoj publici.

4. Neka vaša ideja bude vrijedna dijeljenja

Zapitajte se kome ova ideja može koristiti. Ako ideja može nekome uljepšati dan, inspirirati ga ili promijeniti nečiji način razmišljanja, tada imate ključni sastojak za dobar govor koji može biti dar svima nama.

Foto: Youtube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više