Kreativnim životopisom do posla iz snova

Nezaposlene se osobe u potrazi za poslom uvijek susreću s istim problemima. Stalno šalju životopise i molbe, a neki dospijevaju do razgovora za posao, dok veliki dio njih ipak ne. Svatko se od njih želi na neki način istaknuti i pokazati kako su baš oni osoba koju kompanija treba zaposliti.

Kreativnim životopisom do zaposlenja

Tako je jedna žena prenijela kreativnost na sasvim novu razinu, piše Bussines Insider. Nina Mufleh je toliko žarko željela raditi za američku kompaniju Airbnb da se s Bliskog Istoka preselila u San Francisco s nadom da će se zaposliti u kompaniji.  Njena opčinjenost s različitim kulturama i putovanjima počela je 2006. godine kada je radila za kraljicu Jordana – Raniu Al Abdullah.

U godini dana, koliko živi u San Franciscu, pokušala je na sve moguće načine doći u kontakt s kompanijom. Kako ni jedan pokušaj nije urodio zaposlenjem, Nina je napravila kreativan životopis – vlastitu web stranicu koja reflektira Airbnbovu web stranicu.

Najzanimljivija nije čak ni takva kreativnost životopisa, već činjenica da nije napisala životopis kakav je uobičajen kod traženja zaposlenja. Dakle, nije pisala o svojem obrazovanju, radnom iskustvu i ostalim informacijama koje i inače možemo pronaći u životopisima. Takve je informacije kompanija mogla pronaći i na njenom LinkedIn profilu.

Kreativnim_životopisom_do_zaposlenja_1

Nina je svojim životopisom napravila svojevrsnu prezentaciju svog znanja o industriji putovanja i samoj kompaniji. Tako je napravila analizu kompanije, njeno trenutno stanje, na čemu bi kompanija trebala proraditi i zašto bi to trebala učiniti, kako započeti s promjenama u kompaniji, a navela je i brojna događanja i poslovne prilike za kompaniju Airbnb na Bliskom Istoku (na koji se Nina i usredotočila u svojoj prezentaciji). Na kraju svog životopisa objasnila je zašto voli Airbnb, zašto misli da tamo pripada i kako ona može doprinijeti razvoju kompanije.

Nini je trebalo tjedan dana da napravi ovaj web životopis, uključujući prikupljanje podataka, istraživanje tržišta i rad s dizajnerom koji joj je pomogao u kreiranju stranice.

Njen je životopis privukao veliku pozornost javnosti, ali i same kompanije, tj. glavnog izvršnog direktora te direktora marketinga. Nina već ima dogovoren razgovor za posao s marketinškim stručnjakom kompanije, a u zaposlenje, nakon ovakvog kreativnog životopisa, ne sumnjamo.

Kreativnim_životopisom_do_zaposlenja_2

Kreativnim životopisom do posla u Hrvatskoj

Kreativnost životopisa je u državi koja se bori s visokom stopom nezaposlenosti veoma bitna. Saša Jurković, direktor portala Posao.hr savjetuje da bi upravo tako i trebali slati otvorene molbe te nadodaje kako „jedino inovativnim i proaktivnim pristupom se možete izdvojiti iz mase ljudi koji traže posao. Poslodavci vole rješenja i ideje od zaposlenika te odgovor, zašto ste baš vi osoba koju bi trebali zaposliti i zašto vas zanima ovo radno mjesto.“

Gordana Frgačić, rukovoditeljica ljudskih resursa kompanije Kaufland i autorica knjige „Kako dobiti posao“, kaže kako bi njoj ovakav životopis svakako upao u oči i doveo do razgovora.

„Ne očekujemo da nam svi šalju ovakve životopise, pogotovo ne za niže pozicije i manje složena radna mjesta, no kod nas je još uvijek najčešće slučaj da se životopis za referenta ne razlikuje od onoga koji aplicira za rukovoditeljsku poziciju. Ako je ova kandidatkinja uložila toliki trud samo u svoju ponudu za posao, pretpostavka je da će takva biti i u radu. Ne samo da je pokazala znanje, već i predanost, ozbiljnost, marljivost, inicijativu, kreativnost…Sve što jedan poslodavac može poželjeti“, objašnjava Gordana.

A da i kod nas postoje nezaposlene osobe koje su kreativnošću došle do posla dokazuje i primjer mladog Karlovčanina Aleksa Tatalovića, koji je svojim video uratkom objavljenom na Youtubeu i došao do posla u agenciji u kojoj je želio raditi.

Foto: Screenshot Nina4Airbnb

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -