Stručnjakinja savjetuje kako bezbolno odraditi proljetno čišćenje

Proljetno je čišćenje jedna od onih obaveza koju svi mrsko odrađuju i odgađaju koliko god mogu. U konačnici, neizbježna je.

Ankica Livić zagrebačka je poduzetnica koja je svoju ljubav prema čistom i urednom domu pretvorila u biznis. Stotinama je klijenata diljem Zagreba pomogla u stvaranju čišćeg, urednijeg i ugodnijeg mjesta za život. Vlasnica firme Kućanski poslovi za nas je izdvojila šest savjeta pomoću kojih ćete temeljito očistiti dom i spokojno dočekati uskršnje praznike!

Krenite od onog što najdulje odgađate

Čišćenje gornjih elemenata, polica i ladica često se odgađa zbog njihove teške dostupnosti. Raširite ljestve ili se popnite na stolac i uz čišćenje, odmah proberite nepotrebne predmete kojih se želite riješiti. Nemojte zaboraviti na paučinu i prašinu koja se skuplja po policama i u kutevima zidova te na stropu.

Zastore objesite mokre

Rolete osim što štite od sunca, štite i prozorska stakla od ostalih vremenskih uvjeta poput kiše ili snijega. Kad ste posljednji put oprali rolete? Proljeće je za to idealna prilika. Rolete tretirajte sapunicom i krpom, te malo ‘čvrste ruke’ za tvrdokorniju prljavštinu. Također, spustite zavjese i operite ih. Ako nemate zastore od teškog materijala, na karnišu ih možete vratiti mokre, jer će se tako viseći najbrže osušiti, a i prostor ispuniti mirisom omekšivača.

Podovi se najbrže prljaju i treba ih stalno čistiti. U velikom čišćenju odmaknite namještaj, poput kauča i usisajte ispod njega, te operite pod. Ako vaš pod krasi tepih, iskoristite priliku i dok čistite podove, angažirajte stručnu pomoć i podarite mu novo ruho.


Pročitajte više: Proljetno čišćenje ormara: Kamo s odjećom koju više ne nosite?


Kako se riješiti alergije i svrbeža kože?

Imate alergijske reakcije kojima ne možete odrediti uzrok? Vjerojatno je riječ o grinju koje se skriva na vašem ležaju. Prekrivači, jastuci i madraci skupljaju prašinu, znoj i slinu. Uz to, dom su grinju i bakterijama kojih se valja riješiti za miran i čist san. Usisavanjem i kemijskim čišćenjem posteljine i madraca najlakše ćete se riješiti nametnika i prljavštine.

Održavanje namještaja presvučenog tkaninom nije samo financijski isplativo, već i doprinosi očuvanju okoliša. Tako im produljujete vijek trajanja. Svoje fotelje, tapecirane stolce i kauč prepustite u stručne ruke koje će jednom godišnje očistiti sve što je proliveno, pokapano ili uprljano korištenjem. Nemojte se iznenaditi ako pronađete kovanice, komad nakita ili kemijsku olovku iza naslonjača.

Ukrasne figurice samo su sakupljači prašine

Pranje prozora na sunčan dan može biti problematično zbog zraka sunca koje otkrivaju i najmanju prljavštinu. Sunce neka vam ide u korist, pa ugrijte kosti i napravite tjelovježbu ruku, istovremeno čisteći prozor kroz koji će se pružati čist pogled na tek procvalu trešnju. Nemojte zaboraviti očistiti i prozorsko okno te utore u koje se lako uvuče prašina i prljavština.

Police s knjigama svoje su mjesto pronašle u gotovo svakom kućanstvu. Čišćenje prašine s knjiga bio bi lagan zadatak, da se na policama nerijetko ne nalaze i ukrasne figurice i ostali sitni predmeti. Takozvani sakupljači prašine lijepo će izgledati i u vitrini sa staklenim vratima, a istovremeno i olakšati čišćenje prašnjave police s knjigama.


Pročitajte više: Revolucionarnom japanskom metodom KonMari organizirajte i svoj ured


Što se krije iza štednjaka i hladnjaka?

Očistili ste kuhinju, oribali štednjak i pećnicu, prebrisali kuhinjske elemente, no niste pogledali kakvo je stanje iza njih?

Izvucite hladnjak, štednjak i kuhinjske elemente, te otkrijte skriveno ‘blago’ mrvica, prašine i ostataka hrane. Livić savjetuje da odmah očistite i zavojnice kondenzatora hladnjaka, kako bi on radio učinkovitije, ne pregrijavao se i tako trošio manje energije.

Iz vašeg se hladnjaka širi neugodan miris kojeg se ne znate riješiti? Ispraznite ga, izvađenu hranu odložite na hladno kako se ne bi pokvarila i krenite na posao. Neugodne ćete mirise najlakše odstraniti vodom u koju ste dodali ocat, preporuča Livić. Kako miris octa ne bi prevladao, dodajte sok limuna. Dok hranu vraćate u hladnjak, pokušajte je složiti tako da vas motivira da ga održavate urednim i preglednim.

Krije li vaša smočnica pokvarenu hranu?

Ako ste sretnica koja posjeduje perilicu suđa, nemojte zaboraviti na čišćenje nje. Naša je voda tvrda, pa je stvaranje i taloženje kamenca često i može oštetiti stroj. Najlakše ćete ju od tvrdokornog kamenca očistiti tako da u praznu ulijete šalicu octa i uključite je na brzo pranje. Ovo je svakako jedan od najlakših zadataka tijekom proljetnog čišćenja!

Smočnica je često mračno i vlažno mjesto, pa je nužno barem jednom po sezoni provjeriti rokove trajanja namirnica koje tamo čuvate. Prebrišite police i bacite sve proizvode kojima je istekao rok trajanja. Također, iskoristite čišćenje i odmah napravite reorganizaciju, stavivši u prvi red namirnice kojima najbrže ističe rok trajanja. Tako ćete izbjeći nepotrebno bacanje hrane.

Foto: Ankica Livić privatna arhiva/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -