Lea Brezar u svoje knjige i tvrtke unosi ono u što najviše vjeruje – dobre odnose među ljudima i sa samim sobom

Lea Brezar ime je koje je sve prepoznatljivije na poduzetničkoj, ali i književnoj hrvatskoj sceni. Vlasnica i izvršna drektorica marketinške i PR agencije Dhar Media te konzultantske kuće Ideja pokreće sve, također je spisateljica koja je pred nekoliko dana objavila svoju petu knjigu, a ujedno prvi roman „Superjunakinje“. Svojom nas je toplinom i stručnošću u onome što radi osvojila na prvu pa smo jedva dočekali da i s vama podijelimo dosadašnje Leine uspjehe i  životne principe.

Kako kaže sama Lea, temperamentna je, glasna i ima petlje, a dugi niz godina radila je na sebi kako bi si bila ugodan životni suputnik. I to je danas vidljivo iz svakog njezinog teksta, ali i poduzetničkog posla kojem se u potpunosti predaje.

Prvi neuspješni biznis dao joj snagu za daljnje poslovne izazove

Završila je Geodetsku školu u Zagrebu, nakon čega ju je život odveo u potpuno drugom smjeru. Na Poslovnom učilištu Experta stekla je diplomu menadžera za odnose s javnošću te se prije četrnaest godina sa svojim suprugom, za kojeg ponosno ističe da su već dvadeset godina zajedno, upustila u poduzetničke vode. Za nju je to bio svjestan izbor slobode, mogućnosti i neprestanog rasta jer, kako sama kaže, drugačije ne bi ni mogla funkcionirati.

„Sada već davne 2003. godine započeli smo posao izdavanja glazbenog časopisa ‘Beat’. Nažalost, posao nije zaživio, a mi smo zatvorili tu priču i krenuli ispočetka s marketinškom agencijom, koja je kasnije postala i agencija za odnose s javnošću“, pojašnjava nam Lea.

Prilikom stvaranja današnje marketinške i PR agencije Dhar Media, Lea i njezin suprug vodili su se inovativnom idejom dotad neviđenom na našim prostorima. Ime agencije stvoreno je od sanskrtske riječi „dharma“ koja nema sinonim u hrvatskom jeziku, no označava skup vrijednosti i načina života čije bi zajedničko značenje bilo „istina“. Ta su načela utkali u svoje poslovanje, a ujedno su to načela prema kojima Lea, njezin suprug i kolege žive i u poslovnom i u privatnom životu. Ljubav, istina, brižnost, poštovanje, sloboda, pravednost, jednakost i nadahnuće temeljne su vrijednosti njihove tvrtke u kojoj je svaki zaposlenik jednako važan pa je i dolazak na posao pravo opuštanje. To je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg tvrtka u posljednjih nekoliko godina niže uspjehe.

U Hrvatskoj ponovno oživjela projekt Superbrands

Osim Dhar Medije, Lea u svome vlasništvu ima i konzultantsku kuću Ideja pokreće sve, koja je vlasnik licence Superbrands za Hrvatsku i Sloveniju. Nakon loše reputacije Superbrandsa u Hrvatskoj te njegovog preuzimanja, cilj Leine tvrtke bio je ojačati Superbrands program i na tržištu postaviti nove standarde izbora najsnažnijih brendova kako bi Superbrands postao priznat i prepoznat kao inicijator i spona između brenda i kupca. I uspjelo im je. Danas Dhar media zapošljava osam osoba, a upravo je izazov upravljanja krizom kroz projekt Superbrands bio i najveća prepreka s kojom se ova karizmatična poduzetnica susrela.

„Nije bilo nimalo jednostavno doseći današnju popularnost Superbrandsa. Podizanje projekta krenulo je doslovno iz pepela. Preuzeli smo licencu nakon potpunog rušenja imidža Superbrandsa u Hrvatskoj, suočavali smo se s nelojalnom konkurencijom, no naša misija u razvoju projekta je transparentnost te se upravo ona pokazala ispravnom. Superbrands je u odnosu na prvu godinu imao godišnji rast od 100%“, iskrena je Lea.

S iskustvom u postavljanju onih najboljih brendova na hrvatsko i slovensko tržište, Lea je u sklopu svoje marketinške i PR agencije pokrenula i specijalizirani magazin „Brend kultura“. Svima zainteresiranima dostavlja se besplatno na njihovu adresu, a jednom u tromjesečju organiziraju se i konferencije vezane uz njegovo predstavljanje.

„Brend kultura nosi slogan ‘Postani brend’. Danas se riječ ‘brend’ koristi kao sinonim za proizvod i uslugu, no nije svaki proizvod ujedno i brend. Postati brendom znači posvetiti vrijeme ulaganju u imidž, u razvijanje strategije koja podržava naš razvoj, balansiranje s negativnim trendovima, djelovanje u krizi i tako dalje. Namijenjen je struci i onima koje zanima tema brendiranja i razvoja. Brend u cijelosti podržava Superbrands Hrvatska, nezavisni autoritet za brending koji djeluje u devedeset zemalja svijeta“, ističe Lea.

Lea Brezar

Svoje znanje o poslovanju pretočila u knjigu

Dio svog iskustva i nošenja s poslovnim izazovima Lea je prenijela u knjigu „Izvan okvira“, praktični priručnik za stvaranje novih temelja u životu i poslovanju u kojem je predstavila tzv. dhramički menadžment.

„Knjiga zapravo opisuje rad naše agencije, to jest odnose s ljudima i prema ljudima. Temeljena je na osobnom iskustvu i promjenama kojima sam posvetila proteklih četrnaest godina. Daje smjernice o vrijednostima na kojima bi trebali postaviti svoje živote i nudi niz praktičnih primjera u kojima se čitatelj može prepoznati te pronaći način da ih primjeni u životu ili poslu. To je priča o dharmičkom menadžmentu koji živim i osjećam kao jedinu ispravnu za razvoj svakog poslovanja koje se temelji prije svega na odnosima – prema sebi i partnerima. Vjerujem da svatko može promijeniti svoju stvarnost ako se suoči s njome i prihvati da jedina osoba koja utječe na naš život i donosi odluke o tome kako ćemo se sa njima nositi jesmo mi sami.“

Ljubav prema pisanju zaokrenula njezinu karijeru i u beletrističkom smjeru

Iako je danas prvenstveno poduzetnica i to čini najveći dio njezinog radnog dana, Lea nije mogla pobjeći od onoga što je već od djetinjstva bilo utkano u nju, a to je pisanje književnosti.

„Oduvijek sam imala neki svoj svijet. Moja mama me zvala ‘vukom samotnjakom’. Sjećam se da sam maštala kad god bi bilo prilike za samoću, pogotovo prije sna. Pisati sam počela dosta rano, još u pubertetu. Poezija je utkana u moju dušu i pisanje me jednostavno oduvijek privlačilo. Prvu ozbiljnu pjesmu napisala sam s četrnaest godina i tada sam prepoznala da u njoj postoji nešto i da je zbog tog nečega dobra“, govori nam Lea koja u tinejdžerskoj dobi nije mogla ni slutiti da će njezini stihovi jednog dana krasiti plakate na tramvajskim stajalištima metropole. Naime, prošle je godine pokrenula autorski projekt #odapoeziji, kojim je promovirala kulturu čitanja poezije i osvještavala njezino razumijevanje, razbijajući ujedno predrasude o tome da je poezija običnim čitateljima teško razumljiva.

Danas je većina hrvatskih građana, onih koji nisu dio svijeta marketinga i odnosa s javnošću, prepoznaje upravo po njezinim pjesmama sakupljenima u zbirku „Oda godinama“. Priručnike za poslovanje i samopomoć te poeziju slijedila je dječja književnost, a prije nekoliko dana Lea je izdala i svoj prvi roman naziva „Superjunakinje“. Iako priznaje da se od samog pisanja u Hrvatskoj ne može živjeti, ljubav prema knjigama i pisanoj riječi uvijek, srećom, nadjača hrvatsku realnost.

 „Superjunakinje“ već osvojile čitateljsku publiku i struku

Kada ne radi u jednoj od svojih tvrtki, Lea uranja u jedan potpuno drugačiji svijet. Svi koji se profesionalno bave pisanjem znaju koliko ono zahtijeva odricanja, kasne noćene sate provedene za računalom i prepravljanja tekstova, no Lea s veseljem prianja tome zadatku.

Lea Brezar

U svome romanu prvijencu stvorila je četiri snažne žene koje dijele sudbinu u jankomirskoj psihijatrijskoj bolnici.

„Moje junakinje potpuno su rasute i dovedene do ruba. Potreba za vlastitom promjenom u njima je očita, ali ni jedna to ne spoznaje do trenutka kada se počnu prepoznavati u drugima. Preuzimanje odgovornosti za svoj život i sve odabire koje činimo, taj arhetip Superjunakinje mijenja iz njegove sjenke u svijetlo. Na naslovnici sam napisala da smo sve mi ispod kože one – posrnule superjunakinje, a u posveti da je vrijeme da prestanemo zaboravljati na ono najvažnije – na sebe. Nadam se da će roman Superjunakinje potaknuti te promjene u čitateljicama“, govori nam Lea.

Nakon pisanja knjiga potpuno drugačijeg profila, roman je kao žanr i za samu autoricu bio izazov.

„Kako volim kratku formu i praktičnost, napisati dvjestotinjak stranica teksta koji teče i drži vas u napetosti do zadnjeg trenutka čitanja bilo je izazovno. Napisati roman bila je ideja koja se rađala još tijekom pisanja ostale četiri knjige. S obzirom da je moj stil prepoznatljiv – misija koja je utkana u svaku knjigu, a to je poziv na promjene, znala sam da ću lakše doprijeti do čitatelja kroz roman. Priručnika se uhvatimo ako smo spremni na promjene i učenje, dok je s romanom drugačije. On je zabavan, no piscu nije cilj da kroz njega savjetuje, već samo iznosi svoje ideje, a na čitateljima je da odaberemo želimo li ih primiti ili ne.“

U tome je i uspjela jer joj svakodnevno putem e-maila i društvenih mreža pristižu poruke oduševljenih čitatelja, a knjiga je u prodaji tek nekoliko dana te službena promocija još nije ni započela.

Obitelj je ono na što je najponosnija

Kada shvatite što sve Lea radi u jednome danu, ne možete se ne zapitati kako joj sve to uspijeva i kako balansira između dva vrlo različita područja. Ona kaže da je ključ uspjeha u odabiru prioriteta svakog pojedinog dana, a u tome ima bezrezervnu podršku supruga i svojih kćeri. Upravo su joj oni najveća motivacija za uranjanje u svaki novi radni dan.

„Ispunjava me ponosom to što smo suprug i ja uspjeli odgojiti krasne kćeri, učeći pritom svi zajedno o toleranciji i strpljenju. Osim njih, najviše me motivira i to što svakodnevno ustrajem u pomicanju vlastitih granica. Nastojim uvijek učiti, a ono što mi koristi, to ću svakako i primijeniti. Kada pak shvatim da nešto jednostavno ne mogu promijeniti, to otpuštam.“, zaključuje Lea.

Pred njome su novi veliki planovi. Osim vođenja vlastitih tvrtki i pisanja, ove se godine namjerava više posvetiti i predavačkoj ulozi te predstaviti edukativne radionice na temu dharmičkog menadžmenta, vještina upravljanja i komunikacije.

Sudeći prema idejama za koje se zalaže, a koje su itekako potrebne hrvatskom poduzetništvu i općem raspoloženju u Hrvatskoj, vjerujemo da je na pravom putu da utječe na još veći broj pozitivnih promjena u društvu.

Foto: privatna arhiva Lee Brezar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više