Okrugli stol: Kako one to uspijevaju?

Konferencija Mame poduzetnice održana je u utorak 17. rujna u Zagrebačkom inovacijskom centru Zicer. Uz brojne sudionice, održan je i okrugli stol na kojem su govorile Jelena Đuranec Pribetić vlasnica tvrke Bagolo čokolade, Ivana Bašić vlasnica tvrke Ivago te Goranka Guja-Bauer, Avon poduzetnica. Moderatorica je bila Ivana Matić iz Women in Adria.

Povezano: Kako uskladiti majčinstvo i poduzetništvo

Kako su postale mame poduzetnice?

Jelena Đuranec Pribetić je svoju poduzetničku priču započela 2013. kad je bila majka dvoje djece. Čokolada joj je nekoliko godina bila hobi, ali istaknula je da joj je to bio nekakav neozbiljan posao. “U jednom trenutku sam odlučila pretvoriti svoje čokolade u posao. Odlučila sam probati kako bih vidjela mogu li ja to ili ne”, ispričala je. Istaknula je kako je tijekom njezinog petogodišnjeg putovanja prva godina bila najteža.

Ivana Bašić je već kao studentica Ivana Bašić radila je u odjelu profesionalne opreme za hotele u Elektroluxu i ondje je naučila posao vezan uz prodaju. Ubrzo je propala ta linija, preuzeo ju je jedan Slovenac koji je trebao osobu za Hrvatsku. Ivana je bila ta osoba. “Bilo je teško preuzeti”, rekla je, dodajući: “On je imao financijskih problema pa je odlučio zatvoriti dio za Hrvatsku i tada sam ga ja preuzela.”

Mame poduzetnice

Goranka Guja-Bauer je Avon poduzetnica koje je 1997. vidjela zanimljiv oglas u novinama “Avon, kompanija za žene”. “Ja sam se prijavila na taj oglas, prošla inicijalni razgovor i saznala informacije koje su me zanimale. Zapravo sam krenula samo da naručujem te proizvode za sebe”, ispričala je Goranka.

“Počela sam raditi s jednim dodatnim žarom i to se pokazalo dosta uspješno. Kasnije se otvorilo mjesto salesa leadera i tu sam okupila svoj tim. Kasnije sam postala direktorica zone, gdje sam bila osam godina”, ispričala je Goranka. Na mjestu direktorice bila je osam godina kad je počela imati probleme sa sluhom što joj se odrazilo na samopouzdanje. Ostala je leader i dalje to sve radi s istim žarom.

Mame poduzetnice

Kako je majčinstvo utjecalo na posao?

Ivana Bašić je majka blizanaca koja ističe da je s trudnoćnom dobila dodatnu energiju. Sama je bila u poslu, nije joj bio problem odlaziti s trbuhom na sastanke i išla je do sedmog mjeseca trudnoće. “Ako nisam mogla biti fizički negdje i uvijek sam mogla obaviti poslove mailom”, rekla je. Uz to, ona je uzela porodiljni od tri godine i uspjela održati posao uz pomoć svoje obitelji.

Posao joj je išao sporo, ali dobro. No ističe da je važno boriti se, vjerovati u proizvod koji nudiš i vjerovati u sebe.

Jelena Đuranec Pribetić je tijekom pokretanja svoje tvrtke imala dvoje djece. “Kad sam pokretala posao većina ljudi je mislila da sam prolupala”, rekla je, dodajući: “Prije dvije godine mi se dogodila treća trudnoća i sad sam baš sretna zbog toga.”

Povezano: Kako cool mame balansiraju majčinstvo i posao

Posao joj ponekad pati, ali ima suradnike uz koje je uspjela imati cijeli porodiljni. “Što god možete pojednostaviti, kad imate kombinaciju majčinistva i poduzetništva, učinite to”, zaključila je Jelena.

Cijeli okrugli stol možete pogledati na našem Facebook liveu:

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -