Mariam Shaar pokrenula biznis kako bi pomogla palestinskim ženama izbjeglicama

Izbjeglička kriza, o kojoj imamo prilike slušati i čitati u medijima, najviše pogađa žene. Bez posla i novca, smještene u izbjegličkim kampovima, te se žene nalaze u nezavidnoj situaciji.

No, u jednom izbjegličkom kampu u Libanonu, palestinske žene su odlučile da više ne žele biti žrtve. Zato su uzele stvari u svoje ruke i to zahvaljujući pomoći i inicijativi još jedne žene – Mariam Shaar.

Posao im donosi samopouzdanje i osjećaj financijske nezavisnosti

Mariam Shaar voditeljica je programa koji pomaže ženama u Libanonu. Mariam je 2013. godine došla na ideju o pokretanju catering biznisa kako bi ženama u izbjegličkom kampu u Bourj el-Barajnehu u blizini Beiruta pružila priliku da zarađuju svoj novac, što je na kraju utjecalo i na povećanje njihovog samopouzdanja, ali i osjećaja da svojim radom doprinose svojoj izbjegličkoj zajednici.

Zato se 2013. godine Mariam obratila investicijskoj tvrtki Alfanar kako bi joj pomogli u financiranju njezine ideje. S dobivenim sredstvima od Alfanara, koji su bili oduševljeni idejom, Mariam Shaar je pokrenula tvrtku koju je nazvala Soufra, što na arapskom znači gozba.

Odmah je zaposlila nekoliko žena, a koliko je ova njezina ideja bila i financijski isplativa, govori činjenica da je tvrtka u roku godine dana povratila sva početna ulaganja u biznis.

pokrenula_biznis_palestinke

 

Mariam i zaposlene žene nisu stale na tome. Kako je posao rastao, tako su rasle i ideje za daljnji razvoj biznisa, pa je sljedeći korak bio pokretanje mobilnog restorana, odnosno kupovina kamiona za hranu. Čak su izabrale i savršenu lokaciju – obližnja bolnica koja je uvijek puna ljudima.

Moramo naglasiti kako je sama ideja da žene same izlaze iz kampa i rade, u palestinskom, ali i arapskom društvu općenito, poprilično kontroverzna. No, one se nisu obazirale na kontroverze koje bi svojim radom mogle izazvati (i koje su već i izazvale), već su odlučile i dalje se boriti za svoju financijsku nezavisnost i osjećaj ponosa što svojim radom doprinose financijskoj dobrobiti svoje obitelji.

No, tu su se susrele s problemima i to onim financijskim. Kupovina jednog takvog kamiona poprilično je skupa, naročito za žene koje ionako rade najviše zbog osjećaja samostalnosti i financijske slobode, nego zbog velike zarade. Ali to ne znači da nisu prave poslovne žene.

Kako bi si mogle priuštiti kupovinu mobilnog restorana, Mariam i žene izbjeglice pokrenule su u studenom prošle godine kampanju na Kickstarteru kojom su uspjele prikupiti i više od ciljanih 30 tisuća funti.

Sada slijedi daljnji razvoj biznisa, a što je važnije njihove financijske nezavisnosti i svjetlije budućnosti.

Foto: Soufra Kickstarter

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...