Martine Rothblatt – najplaćenija direktorica u SAD-u nekada je bila muškarac

Ništa vezano uz Martine Rothblatt nije uobičajeno. Od toga da je najplaćenija direktorica u SAD-u, preko činjenice da je na čelu farmaceutske tvrtke, zaljubljenica u futurizam, poduzetnica, pa sve do činjenice da je Martine zapravo rođena kao – muškarac.

Ova 59-godišnja osnivačica United Therapeuticsa svoje je bogatstvo stekla pokrenuvši prvu satelitsku radio postaju u SAD-u – Sirius radio, a samo je prošle godine zaradila 38 milijuna dolara. Više no mnogo poznatije direktorice poput Marisse Mayer ili Meg Whitman.

Martine Rothblatt – najplaćenija direktorica u SAD-u nekada je bila muškarac

No, tko je zapravo Martine Rothblatt? Prvu polovicu života Martine je zapravo bila Martin. Radio je kao odvjetnik, bio u sretnom braku s Binom Aspen i odgajao četvero djece.

Međutim, od svojih tinejdžerskih godina, Martin je o sebi razmišljao kao o ženi. Početkom 1990-ih iznenadio je sve, od svoje obitelji do prijatelja i partnera, svojom objavom da postaje žena. Za razliku od brojnih supruga koje bi takvu izjavu svog supruga doživjele kao šok i zatražile razvod, Bina mu je pružila potporu.

‘Volim te zbog onoga što si ti, ne zbog tvoje kože’, prisjetila se nedavno Martine u intervjuu za New York Magazine.

Djeca Martine i danas zovu ‘tata’ iako su svjesni da je on sad – ona. No, ona se ne smatra ni ‘ženom’ ni ‘muškarcem’ već ‘transhumanistom’ – osobom koja vjeruje da tehnologija može osloboditi čovječanstvo okova biologije. Čak je o svojim stavovima i razmišljanjima napisala knjigu – ‘Apartheid of Sex’ u kojem propituje (ne)važnost roda i spola u društvu. Uvjerena je da će u veoma bliskoj budućnosti ljudi živjeti i nakon smrti u svom digitalnom obliku kroz sofisticirane programe umjetne inteligencije.

‘Znam da to zvuči djetinjasto, ali vjerujem da je to jednostavno praktično i tehnološki neizbježno’, izjavila je Martine Rothblatt.

Od satelita do tableta

Njena karijera i zaluđenost futurizmom započela je nakon napuštanja fakulteta, kada je Martin Rothblatt, tijekom svog puta na Sejšele i posjeta NASA-inoj ispostavi došao na ideju povezivanja svijeta komunikacijskim satelitima. Vratio se na fakultet, diplomirao i počeo raditi za komunikacijske tvrtke, među ostalima i za NASA-u, koje su u to vrijeme pokušavale dobiti dozvolu za satelitsko emitiranje i komunikaciju.  Nakon odvjetničke karijere u kojoj je pomogao u pokretanju tehnologije satelitske navigacije kroz sustav Geostar, 1990. pokrenuo je Sirius Satellite Radio.

Kad je njegovoj najmlađoj kćeri dijagnosticirana primarna plućna hipertenzija, bolest zbog koje se sužavaju krvne žile između srca i pluća, Martin je krenuo u farmaceutske vode. Otkrio je kako ne postoji lijek koji bi izliječio njegovu kćer, ali da postoji lijek koji bi joj mogao pomoći.

Prodao je udjio u Siriusu i pokrenuo PPH Cure fundation čija je glavna zadaća bila pronaći lijek za liječenje primarne plućne hipertenzije koji ne zahtjeva 24-satno korištenje medicinske opreme. 1996. godine, tada već Martine, pokreće United Therapeutics, farmaceutsku tvrtku, koja je trebala proizvoditi lijek za PPH u obliku tablete. Lijek je 2013. godine dobio odobrenja američkog FDA i lansirao United Therapeuticsove dionice u nebo. Iako lijek ne liječi u potpunosti PPH, omogućava bolesnicima dulji i kvalitetniji život.

martine rothblatt 2
Martine i Bina Rothblatt (“2010 Vicki Sexual Freedom Award recipients” by Owner and copyright holder is Woodhull Sexual Freedom Alliance – Woodhull Sexual Freedom Alliance. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons)

Futurologinja s vlastitom religijom

Iako ju izuzetno zanima tehnologija i biologija, Martine Rothblatt i njena supruga Bina pokrenule su i svojevrsnu religiju pod nazivom Terasem.

Ta organizacija posvećena je postizanju besmrtnosti kroz kriogeniku i umjetnu inteligenciju, a istovremeno zagovara poštivanje različitosti bez žrtvovanja jedinstvenosti. Iako nemaju mnogo sljedbenika, uvjereni su da će u budućnosti takav ‘sustav vjerovanja’ biti uobičajen.

Ono što je rezultat tog vjerovanja u besmrtnost kroz umjetnu inteligenciju je Bina84, svojevrsna robotska verzija ‘prave’ Bine. Zahvaljujući programu koji ju pokreće, Bina84 može imitirati pravu Binu, ali i voditi razgovor s drugim ljudima. Međutim, daleko je to od onoga što Martine Rothblatt želi postići – digitalnu besmrtnost za Binu.

Mirovina je daleko

Iako bi zbog svojih poslovnih uspjeha i bogate karijere Martine Rothblatt mogla biti uzor ženama diljem svijeta, ona to ne vidi tako.

‘Ne mogu sve ono što sam postigla izjednačiti s uspjehom neke druge žene. Prvu polovicu svog života, ja sam bila muškarac’, pojasnila je za New York Magazin.

S 59 godina daleko je od mirovine. Napisala je nekoliko knjiga u kojima se dotiče teme ‘virtualnih ljudi’ i umjetne inteligencije, bioetike i biopolitike, ali i ‘ksenotransplantacije’ odnosno transplantiranja životinjskih organa u ljudska tijela.

Koliko ozbiljno o tome razmišlja, najbolje govori činjenica da ima vlastitu farmu na kojoj uzgaja svinje, a prošle je godine naučila upravljati zrakoplovom kako bi u budućnosti mogla dostavljati svinjske organe ljudskim pacijentima.

Ova zanimljiva žena svojim primjerom pokazala je kako spol, u poslovnom svijetu, ne bi trebao biti bitan. Važne su ideje i poduzetnički duh. Martine Rothblatt ne nedostaje ni jednog ni drugog.

Foto: screenshot YouTube, Wikipedia

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više