Najveseliji šumski festival, Medun Fest, oduševit će vas u svojem drugom izdanju

Jedinstven 2. Medun Fest, veseli i zdravi festival, posvećen šumskom medunu zasigurno će i ove godine zagrijati srca malih i velikih jer ih u subotu, 4. rujna s početkom u 10 sati u Općini Fužine, naselje Lič, očekuje atraktivan program.

Kreativna radionica, Šumska bajka i fantastika za djecu

U izletištu Šumska bajka u Liču obitelji s djecom od 10 sati imat će priliku prisustvovati tematskoj kreativnoj radionici izrađivanja drvca dobrih želja s motivima pčela te će moći uživo vidjeti lane Miffy, Miška i Malenu (jelena lopatara i košutu), divlje svinje i dr. Posjetitelji će se moći provesti izletištem atraktivnom vožnjom u zaprežnim kolima te će se moći slikati uz veliku pčelicu Maju, drvenu skulpturu.  Ulaznica u izletište naplaćuje se po simboličnoj, festivalskoj cijeni od 10 kuna po osobi te isto toliko i vožnja zaprežnim kolima.

Izlet u planine i šetnja uz jezero

Sve ljubitelje istraživanja planinarskih uzvisina očekuje prava poslastica od 11:30 sati na igralištu ispod brane u centru Fužina gdje se mogu prijaviti za uspon na Preradovićev vrh (892 m) uz stručnog vodiča Lynx and Fox. Prilikom prijave sudionike će dočekati udruga Plodova Gorja Gorskog kotara s pićem dobrodošlice i medene zalogaje. Osvajanje Preradovićeva vrha započinje od 12 sati šetnjom do odmorišta Čoka uz čarobno jezero Bajer. Kotizacija po osobi iznosi 45 kuna uključuje piće dobrodošlice, stručno vođenje i slatki paketić, a besplatno je za djecu do 12 godina.


Pročitajte više: Sport – Pravi recept za dobro zdravlje, jaču osobnost i bolji uspjeh u poslu


Centralno događanje 2. Medun Festa započinje od 16 sati svečanim otvorenjem u centru Liča nakon kojeg će uslijediti degustacija prvog goranskog sladoleda od šumskog meduna kojeg su za prošlogodišnji festival osmislili renomirani chef Dino Galvango i Marko Stojević, poznati slastičar (TOŠ slastičarna iz Crikvenice). Sve gastroljupce chef Galvango će ugodno iznenaditi s inovativnim, toplim jelom na bazi meduna kojeg je osmislio te dizajnirao u suradnji s hotelom Bitoraj iz Fužina. Posjetitelji Medun Festa oduševit će nepce s Kareom od veprića s medunom by Galvango&Bitoraj.


Pročitajte više: Medenjaci u kojima možete uživati na kućnom dočeku


Osnovni cilj festivala je očuvati važnost, vrijednosti i autohtonost meduna, čistog dara prirode Gorskog kotara kojeg proizvode pčele od medne rose. Njegova ljekovita svojstva nadaleko su poznata jer je bogat aminokiselinama, antioksidansima, mineralnim tvarima i željezom, a sadrži i folnu kiselinu. Gastro potencijal meduna je izniman i pruža mogućnost za kulinarsku kreativnost. Ujedno, organizator festivala, Ured za turizam Općine Fužine u suradnji s lokalnim OPG-ovima i ugostiteljima, ovime ciljano želi promovirati očuvanje pčela čiji je opstanak od presudnog značaja za naš ekosustav.

Domaći proizvodi od meduna

Posjetitelji će moći degustirati i domaću medicu od meduna, a prezentirat će im se i ocat od meduna kojeg je pripremio OPG Zanoškar. Udruga Plodovi Gorja Gorskog kotara pobrinula se za slatke zalogaje domaćih medenjaka i degustaciju domaćeg kruha s medom. Tijekom festivala pčelar Vidmar Branko održat će predavanje Goranski medun na kojem će se detaljno prezentirati značaj meduna i važnost očuvanja pčela za naš ekosustav. Posebna zanimljivost svakako će biti izložen apisarij sa živim pčelama OPG-a Milošević gdje će posjetitelji moći vidjeti na koji način pčele djeluju. Ove godine posebno će biti prezentirana i hranjiva maska od meduna koju je izradio Hortus divinus, holistički studio za masažu i aromaterapiju.

Festival se održava uz pridržavanje epidemioloških mjera, a više informacija o programu možete saznati putem Facebook stranice Ureda za turizma Općine Fužine.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -