Nakon 17 godina rada za druge, Sanja Buinjac u vlastitom biznisu ostvaruje viziju kozmetičkog salona

Sanja Buinjac radila je 17 godina u industriji kozmetike i wellnessa, sve dok nije  shvatila da je vrijeme za otvaranje vlastitog salona. Danas je ponosna vlasnica Ageness beauty instituta za koji je velik broj tretmana osmislila sama, a nama je otkrila kako su tekli njezini počeci karijere i što ju je potaknulo da se ohrabri i otisne u poduzetničke vode.

Kozmetičarka od malih nogu

Kada je nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja došlo vrijeme za odluku o daljnjem školovanju, Sanji kozmetičarska struka nije bila prva na umu, no spletom okolnosti upisala je kozmetičarski smjer u današnjoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu, baš kao i njezina sestra blizanka. Tada je shvatila da je zapravo to nesvjesno priželjkivala cijelo svoje djetinjstvo.

“Imala sam tetu koja je radila u Parizu, a svaki put kada bi nas posjetila, sestra i ja bile bismo oduševljene njezinim preparatima i uvijek smo nešto čačkale po njoj, mazale je kremama, uživale u njezinoj kozmetici i slično. Kada sam kasnije tijekom srednjoškolske prakse ušla u pravi kozmetički salon, jednostavno sam bila oduševljena svime što se tamo nalazilo. Kozmetička struka i ja tada smo zaista kliknule”, prisjeća se Sanja.

Nakon srednje škole brzo se zaposlila u struci i neko vrijeme radila u zagrebačkim kozmetičkim salonima u samom centru, a nakon toga je prešla u područje wellnessa, koje joj je nudilo veće mogućnosti daljnjeg obrazovanja.

Majstorica za wellness

Na učilištu Vimal stekla je zvanje wellness koordinatora, a godinu dana kasnije počela raditi u istoj instituciji kao vanjski suradnik i edukator. Polaznicima je prenosila svoje znanje u segmentu wellness masaža, tretmana lica i tijela te standarda i protokola u wellnessu. Polaznici su zaista mogli mnogo naučiti od nje jer je i sama prošla brojne edukacije svjetski poznatih brendova za njegu kože Elemis, Sothys, Decleor, Klapp i drugih. Sve joj je to pomoglo da dobije bogato znanje i iskustvo u jedinstvenom pristupu dijagnostici kože i tretmanima koji su koži potrebni za svako određeno stanje.

“Uvijek je u meni bila prisutna žeđ za novim znanjima. Vjerovala sam da što ja budem bolja i obrazovanija u svome području, to će klijenti biti zadovoljniji. Kako u Hrvatskoj ne postoji nikakav oblik više kozmetičke škole, a još manje za područje wellnessa, tečajevi su bili jedina opcija. Naime, još je uvijek nerazjašnjena granica između područja kozmetičarskih usluga i wellnessa, dok je u inozemstvu to sasvim druga priča”, pojašnjava nam Sanja.

Svoje stečeno znanje i sposobnosti uvijek je beskompromisno nudila klijentima radeći za druge, no nakon punih 17 godina shvatila da je krajnje vrijeme za korjenite promjene želi li ostvariti svoj puni potencijal i biti sretnija i zadovoljnija sama sobom i, u konačnici, prestati stalno odlaziti od salona do salona u potrazi za boljim uvjetima rada.

Sanja_Buinjac

“Radeći za druge, nisam imala slobodu iskazati svo znanje koje imam i u jednom trenutku sam jednostavno shvatila da godine prebrzo prolaze i da je krajnje vrijeme za promjene. Osim toga, nisam bila ni približno adekvatno plaćena jer je u ovom poslu teško naplatiti znanje koje imate”, govori Sanja.

Na razgovoru za posao otvorila se prilika za vlastiti posao

Igra sudbine htjela je da na još jednom razgovoru za posao u potrazi za boljim uvjetima rada sve krene u drugome smjeru za Sanju. Naime, na tom se razgovoru za posao vlasnik salona, za čiji je salon aplicirala na radno mjesto, nije uspio složiti s vlasnikom hotela u kojem je salon trebao biti smješten pa je taj isti prostor ponuđen Sanji. Tada je prvi put zaista shvatila da bi joj se mogao ostvariti poduzetnički san.

Detaljno je počela istraživati mogućnosti otvaranja vlastitog biznisa, a potraga ju je dovela do zagrebačkog Plavog ureda. Odslušala je njihove edukacije iz područja prodaje, a potom bila i sudionica start-up akademije na kojoj je shvatila da je zapravo korak do ostvarenja svojih planova. Aplicirala je za dobivanje sredstava za samozapošljavanje Grada Zagreba, što joj je omogućilo da u potpunosti opremi svoj salon. Kupila je police, aparate, posebni namještaj i krenula.

Vlastiti protokoli najboljih tretmana na temelju dugogodišnjeg iskustva

Svoj je salon zamislila kao mjesto u kojem će osim svjetski poznatih tretmana nuditi i protokole za tretmane koja je sama osmislila na temelju svog dugogodišnjeg iskustva u ovoj branši. Osim toga, bilo joj je važno privući klijente koji će znati cijeniti kvalitetu njezinog rada i uvijek joj se vraćati.

Za područje lica osmislila je tretmane poput Ageness Resurfacing, pilinga koji već nakon samo jednog tretmana zaglađuje i oksigenizira kožu ili Agenes MDAB-a koji smanjuje bore i ožiljke. Za tvrdokornog neprijatelja brojnih žena, celulit, osmislila je Ageness Aromatic Sono Blend, a području masaža posebno se posvetila pa osmislila Ageness Remedy masaže – jedinstvene tehnike u sklopu kojih se poboljšava protok krvi u  organizmu te povećava gipkost vezivnog tkiva. Među njenim brojnim uslugama može se pronaći i sve popularnija ruska manikura koja poboljšava teksturu i zdravlje noktiju specijalnim tehnikama obrade ploče nokta.

Dakako, ni muškarci nisu izostavljeni pa postoji i niz tretmana prilagođenih njihovoj koži.

Sveprisutna borba za klijente

Nebrojeni klijenti već su prepoznali vrijednost ovog salona i Sanjinog pristupa, no ona smatra da prava borba tek počinje.

“Najteži dio je privući klijente i diferencirati se od drugih, no smatram da taj dio nikada ne završava. Svatko tko ima vlastiti biznis zna da se novi klijenti uvijek moraju privlačiti originalnim načinima. Treba im ponuditi ono što neće dobiti nigdje drugdje i maksimalno se trudim to i ostvariti. Vjerujem da tome pomaže i moj individualni pristup baš svakome klijentu gdje kroz kvalitetnu dijagnostiku i individualno osmišljene programe na drugačiji način nastojim pokazati klijentima da su oni na prvome mjestu.”

Da bi se klijenti dodatno upoznali s njezinim radom i prije nego što stignu u salon, Sanja je razvila beauty blog na službenoj stranici svog salona. Redovito objavljuje svoje članke o problemima kože i kako im pristupiti, koži žena, tinejdžera i muškaraca, tretmanima za nokte i svim ostalim beauty temama, čime pokazuje zavidno znanje o svakom pojedinom segmentu ljudske kože i općenito cijelog tijela.

sanja_buinjac_1

Nedavno je pokrenula i novu rubriku pod nazivom Pitaj Sanju, putem koje joj redovito pristižu upiti potencijalnih klijenata o problemima s kojima se susreću, a Sanja im nudi besplatne konzultacije.

Reakcije klijenata s kojima trenutno surađuje pokazuju koliko je njezina ideja o individualnom i kvalitetnom pristupu bila potrebna na zagrebačkom području.

“Tko god dođe, oduševljen je prostorom i mojim radom. Imam sreću što se oni koji su bili prvi put uvijek vraćaju na još tretmana, no još je uvijek zahtjevno pronaći kvalitetne klijente, odnosno one koji razumiju posebnost svakog tretmana i koji su spremni platiti kvalitetnu uslugu”, iskrena je Sanja.

Individualni i kvalitetni pristup

Kvaliteta i klijenti su joj na prvom mjestu pa je u svome salonu pod svaku cijenu htjela izbjeći ono što je ranije susretala tijekom svoje karijere.

“Bez sumnje, Zagreb itekako ima kvalitetne kozmetičare, no ipak ih nema dovoljno. Radila sam u nekoliko zagrebačkih salona, čiji su me uvjeti rada šokirali, kako od postupanja s preparatima, tako i do odnosa prema klijentima. Zato sam se željela odmaknuti od svega toga i stvoriti svoju priču. Danas su mi na prvom mjestu kvalitetna dijagnostika i pružanje kvalitetnih usluga i zato vjerujem da imam sve predispozicije za uspjeh”, kaže Sanja.

U svemu tome ima veliku podršku svoje obitelji, supruga i dvanaestogodišnjeg sina, za koje kaže da bez njih ne bi mogla zamisliti svoje upuštanje u poduzetništvo. Suprug joj pruža neizmjerno veliku podršku, a kako je sin sada već učenik šestog razreda, samostalniji je nego ranijih godina pa Sanja smatra kako je otvaranje salona došlo u pravom trenutku u njezinom životu.

Iza nje je tek nekoliko poduzetničkih mjeseci, no već je sada sigurna da od toga nikako neće odustati. Pronašla je način rada koji joj omogućuje ravnotežu privatnog i poslovnog života i u kojem se najbolje osjeća. Tijekom narednog perioda planira se detaljnije posvetiti marketingu i povezivanju sa što većim brojem potencijalnih klijenata, a u svemu tome vodi ju ideja o stvaranju oaze za klijente u širem centru Zagreba.

“Izuzetno mi je važno da se klijenti osjećaju ugodno u mojem salonu. Čvrsto vjerujem da ako se mi osjećamo bolje, ako smo opušteniji i ako jednostavno znamo odvojiti vrijeme za sebe, bolji će nam biti i drugi aspekti života. Budemo li zadovoljni sobom, bit ćemo bolji radnici, bolji partneri i naprosto bolje osobe”, zaključuje Sanja Buinjac.

Foto: privatna arhiva Sanje Buinjac

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Kod Sanje sam dosad bila na nekoliko tretmana lica i opet ću se vratiti. Profesionalna je, ima široko znanje iz područja kozmetike, wellnesa i prehrane te je vrlo ugodna kao osoba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više