Kako naplatiti potraživanja u izvanrednim okolnostima?

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o instrumentima osiguranja plaćanja te o naplati potraživanja. Sve ovo se odnosilo na normalne i redovne uvjete poslovanja. Instrumenti osiguranja plaćanja i nadalje ostaju istu, tu se ništa nije promijenilo, no promijenila se mogućnost prisilne naplate potraživanja.

Povezano:

Naplata potraživanja u izvanrednim okolnostima

Naime, nastupom izvanrednih okolnosti kao što je pandemija COVID-19 dana 18. travnja 2020.god. donesen je Zakon o dopuni zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, na temelju kojeg je određeno kako će FINA radi provedbe ovrhe na novčanim sredstvima odgoditi ovrhu u odnosu na ovršenike.

Na temelju takve odredbe FINA će zaprimati osnove za plaćanje i evidentirati ih u Očevidnik, ali neće slati naloge bankama za izvršenje, već će zastati s daljnjim postupanjem.

Sve dok traju posebne okolnosti, dakle do 01. kolovoza 2020.god., neće se provoditi ovrhe, a dužnici će biti deblokirani i imati mogućnost da izbjegnu plaćanje nastalog duga. Kako su sve ovrhe na novčanim sredstvima odgođene do 01. kolovoza 2020.god., tako su odgođene i ovrhe na pokretninama i nekretninama.

Na temelju navedenog proizlazi da se u sljedećih nekoliko mjeseci neće moći ostvariti niti jedan oblik prisilne naplate potraživanja jer će sva zaprimljena sredstva osiguranja od strane kupaca biti u pričuvi, odnosno u redoslijedu naplate najmanje do 01. kolovoza 2020.god.

Navedene odgode se odnose i na izdavanje rješenja na temelju vjerodostojne isprave kod Javnog bilježnika, jer i Javni bilježnici samo zaprimaju prijedloge, ali ne donose rješenja za vrijeme odgodnog perioda, a isto se odnosi i na sudove.

Povezano:

Što poduzeti u ovakvim okolnostima kako biste osigurali naplatu potraživanja?

Nije isključeno da s potencijalnim kupcima i nadalje zaključujete uobičajene ugovore s uobičajenim osiguranjima i jamstvima, bilo financijskim, obveznopravnim ili stvarnopravnim pa da u slučaju potrebe iste upotrijebite s odgodnim uvjetima.

No, u tom slučaju vam se rizik naplate potraživanja povećava jer sljedećih nekoliko mjeseci potencijalni kupac može izmjestiti sredstva s računa te svjesno zlorabiti situaciju da mu je temeljem zakona omogućeno izbjegavanje plaćanja svojih obveza, bez straha od blokade računa ili provođenja ovrhe na imovini.

Takva vrsta kupaca u ovoj izvanrednoj situaciji dobila je dodatni manevarski prostor da nekažnjeno izbjegne platiti svoje obveze, a ovo tim više što u navedenom periodu ne teku niti zatezne kamate jer je zakonom određeno da će i tijek zateznih kamata biti u zastoju.

Stoga bi u ovakvim okolnostima bilo najučinkovitije odmah prilikom ugovaranja posla unijeti odredbu kojom se kupac obvezuje izvršiti plaćanje unaprijed putem predujma, odnosno po ponudi, a ne po izdavanju računa. Može se ugovoriti da se roba ili usluga plati djelomično ili u cijelosti.

Isto tako, ukoliko se radi o većim iznosima možete posegnuti za stvarnopravnim ili obveznopravnim instrumentima osiguranja o kojima smo detaljno govorili u prethodnim člancima vezanim za instrumente osiguranja plaćanja i naplatu potraživanja, ali na osnovu njih možete ishoditi samo zabilježbe ili predbilježbe, bez provođenja ovrhe dok traju odgodni uvjeti.

Dakle, odgovor na postavljeno pitanje u sljedećih nekoliko mjeseci ne možemo tražiti u Ovršnom zakonu ili u Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, već se možete osigurati putem nekih od naprijed navedenih instrumenata osiguranja plaćanja, odnosno najsigurnije osigurati naplatu potraživanja plaćanjem putem predujma.

Autor: Odvjetnica Vesna Koški

Foto: Jelena Čevra, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -