Kako naplatiti potraživanja u izvanrednim okolnostima?

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o instrumentima osiguranja plaćanja te o naplati potraživanja. Sve ovo se odnosilo na normalne i redovne uvjete poslovanja. Instrumenti osiguranja plaćanja i nadalje ostaju istu, tu se ništa nije promijenilo, no promijenila se mogućnost prisilne naplate potraživanja.

Povezano:

Naplata potraživanja u izvanrednim okolnostima

Naime, nastupom izvanrednih okolnosti kao što je pandemija COVID-19 dana 18. travnja 2020.god. donesen je Zakon o dopuni zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, na temelju kojeg je određeno kako će FINA radi provedbe ovrhe na novčanim sredstvima odgoditi ovrhu u odnosu na ovršenike.

Na temelju takve odredbe FINA će zaprimati osnove za plaćanje i evidentirati ih u Očevidnik, ali neće slati naloge bankama za izvršenje, već će zastati s daljnjim postupanjem.

Sve dok traju posebne okolnosti, dakle do 01. kolovoza 2020.god., neće se provoditi ovrhe, a dužnici će biti deblokirani i imati mogućnost da izbjegnu plaćanje nastalog duga. Kako su sve ovrhe na novčanim sredstvima odgođene do 01. kolovoza 2020.god., tako su odgođene i ovrhe na pokretninama i nekretninama.

Na temelju navedenog proizlazi da se u sljedećih nekoliko mjeseci neće moći ostvariti niti jedan oblik prisilne naplate potraživanja jer će sva zaprimljena sredstva osiguranja od strane kupaca biti u pričuvi, odnosno u redoslijedu naplate najmanje do 01. kolovoza 2020.god.

Navedene odgode se odnose i na izdavanje rješenja na temelju vjerodostojne isprave kod Javnog bilježnika, jer i Javni bilježnici samo zaprimaju prijedloge, ali ne donose rješenja za vrijeme odgodnog perioda, a isto se odnosi i na sudove.

Povezano:

Što poduzeti u ovakvim okolnostima kako biste osigurali naplatu potraživanja?

Nije isključeno da s potencijalnim kupcima i nadalje zaključujete uobičajene ugovore s uobičajenim osiguranjima i jamstvima, bilo financijskim, obveznopravnim ili stvarnopravnim pa da u slučaju potrebe iste upotrijebite s odgodnim uvjetima.

No, u tom slučaju vam se rizik naplate potraživanja povećava jer sljedećih nekoliko mjeseci potencijalni kupac može izmjestiti sredstva s računa te svjesno zlorabiti situaciju da mu je temeljem zakona omogućeno izbjegavanje plaćanja svojih obveza, bez straha od blokade računa ili provođenja ovrhe na imovini.

Takva vrsta kupaca u ovoj izvanrednoj situaciji dobila je dodatni manevarski prostor da nekažnjeno izbjegne platiti svoje obveze, a ovo tim više što u navedenom periodu ne teku niti zatezne kamate jer je zakonom određeno da će i tijek zateznih kamata biti u zastoju.

Stoga bi u ovakvim okolnostima bilo najučinkovitije odmah prilikom ugovaranja posla unijeti odredbu kojom se kupac obvezuje izvršiti plaćanje unaprijed putem predujma, odnosno po ponudi, a ne po izdavanju računa. Može se ugovoriti da se roba ili usluga plati djelomično ili u cijelosti.

Isto tako, ukoliko se radi o većim iznosima možete posegnuti za stvarnopravnim ili obveznopravnim instrumentima osiguranja o kojima smo detaljno govorili u prethodnim člancima vezanim za instrumente osiguranja plaćanja i naplatu potraživanja, ali na osnovu njih možete ishoditi samo zabilježbe ili predbilježbe, bez provođenja ovrhe dok traju odgodni uvjeti.

Dakle, odgovor na postavljeno pitanje u sljedećih nekoliko mjeseci ne možemo tražiti u Ovršnom zakonu ili u Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, već se možete osigurati putem nekih od naprijed navedenih instrumenata osiguranja plaćanja, odnosno najsigurnije osigurati naplatu potraživanja plaćanjem putem predujma.

Autor: Odvjetnica Vesna Koški

Foto: Jelena Čevra, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -