Nisam rekla DA! Svjedočanstva žrtvi pretočena u prozu i poeziju

Nisam rekla DA. Tri riječi iza kojih se kriju velike, mučne priče. Ali i tri riječi iza kojih se krije hrabra kampanja – usmjerena na koncept pravog pristanka kroz deset svjedočanstva osoba koje su preživjele seksualno nasilje. Kampanja koja jasno poručuje: Svaka seksualna aktivnost bez pristanka je seksualno nasilje.

Jedna od tri žene proživjet će fizičko i/ili seksualno nasilje

Kampanju provodi Ženska soba u suradnji s Haiku communications. Svjedočanstva su pretočena u književne forme proze i poezije. Pretvorena su u prvu knjižicu svjedočanstava nastalih individualnim psihoterapijskim radom u Centru za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe.

nisam rekla da

Jedna od tri žene tijekom svog života preživjeti fizičko i/ili seksualno nasilje, pokazuju podaci Vijeća Europe, Svjetske zdravstvene organizacije, Ujedinjenih naroda te drugih ključnih aktera. Jedna od pet žena će tijekom života preživjeti pokušaj silovanja i/ili silovanje. Jedno od pet djece preživjet će neki oblik seksualnog nasilja do svoje 18. godine.

Seksualno nasilje jedno je od najtežih kaznenih djela, a najmanje se prijavljuje. Nije to slučaj samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu. Jedna od najvećih problema je i to što, kada osobe i razotkriju i prijave seksualno nasilje, okolina okrivljava žrtvu seksualnog nasilja i prebacuje odgovornost s počinitelja na žrtvu.


Pročitajte više: Seksualno uznemiravanje na poslu – Prijetnje otkazom i ostali sistemi ušutkavanja


‘Je li se branila? Je li vikala?’… Nisam rekla DA!

Zakonodavne promjene su pozitivne, ali se u praksi Ženska soba i dalje susreće s problemima. Neki od njih su nevjerovanje osobama koje su preživjele seksualno nasilje, okrivljavanje, propitivanje na koje je sve načine osoba rekla „ne“  (je li se branila, je li vikala, ali nitko se ne pita je li rekla „da“ i je li mogla reći „da“ slobodno, svjesno i bez straha od posljedice).

„Provedba kampanje kroz deset svjedočanstva osoba koje su preživjele seksualno nasilje iskorak je u borbi protiv predrasuda te zagovaranje koncepta pravog pristanka. Samo DA znači DA!“, poručili su iz Ženske sobe.

Knjižica svjedočanstava dostupna je na poveznici.

Ako ste preživjeli seksualno nasilje, potražite besplatnu podršku u savjetovalištu Ženske sobe putem e-adrese: [email protected] ili kontakt broja 01 6119 444.

Foto: Ženska soba

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -