Moguće je! Muškarac je postao njemački kancelar! Što to znači za Njemačku?

Visoku dužnost njemačkog kancelara, nakon 16 godina je preuzeo muškarac. Na čelu njemačke Vlade sada stoji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske stranke, koji je do sada radio kao Zamjenik Angele Merkel. Odlazak njemačke kancelarke označio je kraj jedne ere u kojoj je žena u politici uspjela stvoriti simbol snažne države.

Angela Merkel bila je važan faktor EU

Njezin odlazak potaknuo je brojna pitanja: Hoće li Njemačka, ali i svijet prihvatiti muškarca na toj poziciji? Koliko su žene zastupljene u politici? Mogu li žene u politici napredovati jednako brzo kao muškarci?

njemacki kancelar

Pročitajte više: Von Der Leyen i Merkel: dvije žene koje mogu promijeniti Europu


Angela Merkel jedna je od nekoliko žena na visokoj političkoj poziciji koja je uspjela stvoriti uzor mlađim generacijama i svojim primjerom pokazati da svijet napreduje u pogledu rodne ravnopravnosti. Merkel je za njemačku kancelarku prvi puta izabrana 2005. godine i od onda je bila važan faktor, ne samo Njemačke, nego i cijele Europske Unije. Jedna je djevojčica u Njemačkoj svoju mamu upitala može li muškarac postati njemački kancelar? Ona nije mogla zamisliti muškarca koji vodi njemačku Vladu. To govori o važnosti Angele Merkel kao uzora, snažne žene u koju se mogu ugledati generacije.


Pročitajte više: Angela Merkel deset godina najmoćnija žena na svijetu, a na listu je dospjela i Kamala Harris


EU je od početka njezine karijere prolazila kroz brojne krize koje je ona bez problema rješavala. Jedna od njezinih politički hrabrih odluka je i ona iz 2015. kada je u jeku migrantske krize odlučila da neće zatvoriti njemačke granice. Bez obzira na njezina konzervativna stajališta, njemačku Vladu je vodila proaktivno, snažno i vizionarski.

Države koje vode žene daju prioritet nasilju u obitelji, djeci, obiteljskim pravima i seksualnom nasilju

Postoje mnoge sposobne političarke jednakih osobina kao što ih ima Merkel, koje nisu dobile svoju priliku. Istraživanja Organizacije za ekonomsku sigurnost i suradnju pokazuju da je izrazito malo žena u politici, ali i pravosuđu. Također, puno manje žena je u Vrhovnim sudovima, rukovodećim mjestima u državi te u središnjim vladama. Isto je istraživanje pokazalo da rodna raznolikost u političkom odlučivanju izaziva veće povjerenje u državu i javne institucije. Zanimljivo je da države na čelu kojih stoji žena obraćaju vise pozornosti na nasilje u obitelji, daju prioritet djeci, obiteljskim pravima i efikasnije se bave pitanjima seksualnog zlostavljanja. Jasno je da se vlade u kojima žene i muškarci nisu jednako zastupljeni ne mogu boriti protiv rodne nejednakosti.

Na listi je bilo previše žena?

Nedavno se i Hrvatskoj dogodio zanimljivi primjer. DORH je podnio optužnicu protiv stranke Možemo! zato što su na listi za Gradsko vijeće imali previše žena. Na listi su bile 23 žene i 8 muškaraca, što se nekima učinilo spornim pa je stranka optužena za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova. Ova je odluka suluda kada se uzme u obzir da najjača lista s 14 zastupnika ima samo jednu ženu, a da se na žene općenito u politici gleda kao na “podzastupljeni spol”. Na hrvatskoj političkoj sceni postoji kvota koja propisuje 40% zastupljenosti oba spola. Ta je kvota, prema podacima hrvatske pravobraniteljice, prekršena na 54 koalicijske liste – i nitko nije reagirao.


Pročitajte više: Žene u Njemačkoj imaju veće šanse postati kancelarke nego izvršne direktorice!


A zašto je to tako? Kako stati na kraj rodnoj neravnopravnosti u hrvatskom društvu? Možda ćemo morati malo sačekati da se društvo razvije, ili da sazre. Takvi stavovi proizlaze iz klasičnih predrasuda i stereotipa koju nameću određene uloge. Spolne uloge koje podrazumijevaju da je prirodno da muškarci budu na rukovodećim pozicijama, a da se žene trebaju uhvatiti brige oko kuće i djece, još uvijek su jako zastupljene u našem društvu. Upravo zato je bilo jako lijepo kada je Europa imala jednu Angelu Merkel koja nam je svima dala nadu u bolje, ravnopravnije sutra.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -