Noćni život ili noćni podoj: Nina Beg o pokušaju održavanja posla nakon poroda

Od pojave, nastupa, kostimografije i šminkanja, Nina Beg stručnjakinja je u organizaciji zabavnih događaja. Međutim, put nije cijelo vrijeme bio lagan – u trenutku pokušaja etabliranja u očima svojih klijenata, susrela se s trudnoćom i prvi put je osjetila što znači nametnuti izbor između djeteta i posla. Na osmoj Konferenciji za mame poduzetnice i one koje to žele postati, ispričala je svoju stranu priče i podijelila iskustvo o održavanju posla tijekom postporođajnog perioda, koji je za svaku majku, a posebice poduzetnicu, vrlo stresno razdoblje.

Baš poput hita “Tek je 12 sati”

“Jedanaest je sati navečer i taman sam uspavala dvije curice. Već je jedanaest, ili tek je jedanaest. Bit ću budna do dva, samo do dva i onda idem spavati sto posto. Ne, bit ću budna do tri. Najbolje da odradim sve što imam i onda ću ići spavati jer tko zna koliko ću sutra imati vremena s obzirom na djecu”, započela je Nina Beg svoju priču o noćnom životu s kojim se svaka mama poduzetnica suočava tijekom karijere i odgoja djece.

Nina Beg zaljubljenica je u ples, zabavu i noćni život, a svoj prvi džeparac zarađuje kao hostesa u noćnim klubovima kad započinje njezin interes za posao i zaradu. Tijekom studija ekonomije, s 22 godine odlučuje otići u Ameriku gdje se zaposlila u marketinškoj agenciji, u isto vrijeme bejbisita i prolazi audiciju za poznatu agenciju koja se bavi plesom.  


Pročitajte više: Strategije za zaposlene mame: kako balansirati između poslovnog i obiteljskog života?


Ljubav prema plesu proizašla je u karijeru

Nekoliko godina provela je plešući po različitim zemljama Europe tragajući za nečime što joj je u Hrvatskoj nedostajalo. Nakon povratka u domovinu, sinula joj je ideja o pokretanju vlastite plesne skupine i pozivi za različite nastupe spontano su krenuli. Od nastupa, snimanja video spota do hostesiranja.

“Onda je došlo vrijeme kad se obujam posla stvarno proširio i bio je problem kako će klijenti isplatiti sav taj novac. To su bile ozbiljne firme, a mi smo svi imali oko 23 godine i što ćemo sad? Spontano je odluka pala na mene i ja 2013. godine odlučujem otvoriti firmu, ” objašnjava Beg. Posao se širio, od korporativnih evenata, koncerata i raznih showova. Bili su prva agencija za organizaciju programa zabavnih događanja u Hrvatskoj.

“Majčinstvo me nije iznenadilo, ali se nisam educirala o njemu”

Svog sadašnjeg supruga upoznala je kroz posao, a vrlo brzo dobili su i prvu kćerku. Na majčinstvo je bila spremna, kaže da ju nije iznenadilo, ali se nije dovoljno educirala o njemu. “Nisam čitala ništa, nisam čitala o dojenju, mislila sam da to sve dolazi prirodno. Ali sve me to dosta zateklo,” te nadodaje: “Zanimljivo u svemu tome je što posao nije prestao. Vi jeste na porodiljnom, ali vaš porodiljni je realno samo papir koji to kaže. Moj posao niti u jednom trenutku nije stao, cijelo vrijeme sam ga gurala, obavljala, u rupama lovljenja sebe.”


Pročitajte više: Kako mame poduzetnice s troje djece nalaze vrijeme za meditaciju i kako im ona pomaže?


“Zanimljivo je kako ne možete reći da vam treba vremena za sebe”

Kad radimo u muškom svijetu uvijek postoji šansa da će nas netko zamijeniti, stoga nema stajanja već moramo gurati prema naprijed. “Zanimljivo je kako ne možete reći da vam treba vremena za sebe ili za dijete. Vi ne želite da vas netko zamijeni, ali u isto vrijeme želite biti i mama.” Pronalazak pomoćnice nije urodio plodom, kaže, jer nitko ne može organizirati event na način na koji je to mogla ona.

Vrlo brzo nakon poroda javlja se prilika da vodi artistički dio jednog kluba na Zrću za koju se odlučuje, a ujedno i prvi takav posao u Hrvatskoj. Bila je to i prva sezona nakon poroda. “Možda zato što sam tako odgojena si pomišljam – ne želim da mi razlog prestanka dojenja bude posao. I vodim dijete sa sobom na svoju ljetnu sezonu. Ako pitate nekog od mojih klijenata, svi će vam reći da je sezona bila vrlo uspješna. Za mene je bila neizmjerno teška,” iskreno je obrazložila Beg o svojoj priči.

“Radila sam dan i noć i doslovce se pitala hoću li preživjeti”

Dvokratne smjene, život sa svekrvom koja je pokušavajući pomoći samo još više odmagala, strani izvođači koji dolaze i mala beba stvorili su joj pritisak na način da se uistinu pitala hoće li preživjeti. No, drugog izbora nije imala. Stranci su imali svoje prohtjeve i morala je misliti na svakoga – osim na sebe. “Bila sam psihijatar, doktor i sve što je trebalo. A u isto vrijeme sam i dojila.” Spavala je vrlo malo, dojenje je obavljala u pauzama između posla, a to ju je dovelo u stanje anksioznosti i nervoze.

“Ne možete se više smiriti. Ili ću dobiti moždani, ili ću dobiti srčani. Koliko će to dugo trajati? Zašto si to radim? Je li uopće vrijedno te muke? Trčimo li bez veze za novcem? Mogu li raditi nešto drugo?” Posljedice osjeća i danas. Ni od kud su se pojavile glavobolje, baš zbog te sezone i ostvarenja vlastitog cilja kojim je htjela pokazati da se ništa nije dogodilo.

“Nisam htjela pokazati da dijete mijenja išta, iako mijenja sve”

“Svi su govorili: Wow, tu si, vratila si se, kao da nisi ni rodila. Zato što sam ja htjela da to misle. Nisam htjela pokazati da dijete mijenja išta, iako mijenja sve,” u totalno iskrenom govoru objasnila je mlada poduzetnica i majka. Iduće godine dijete je ostavila majci, ali se nije mogla suočiti s mislima koje su je, kao i svaku novopečenu majku koja po prvi put ostavi dijete na čuvanje, proganjale i ne dale joj mira. Pandemija koronavirusa, za nju je bila spas u kojem je prvi put osjetila odmor sa vlastitom obitelji. “Uživala sam. Bili smo na moru dva mjeseca, čudno. Nešto što do tad nisam doživjela. Zalihe su se smanjivale, ali bila sam smirena. Uživala sam sa svojom obitelji.” Tada je započela planiranje drugog djeteta, a to je i ostvarila.


Pročitajte više: Savjeti najuspješnijih zaposlenih mama o balansiranju karijere i majčinstva za vrijeme pandemije


Proširenje obujma posla i dvoje djece

Posao se počeo sve više širiti, ali više nije morala biti prisutna kako bi potpisivala sve papire i dokumentaciju. Počela je raditi od doma. Danas, čak i u jeku pandemije, surađuje s raznim TV kućama, iznajmljuje kostime za različite emisije poput Tvoje lice zvuči poznato ili Ples sa zvijezdama, dogovara stiliziranje estradnih zvijezda s poznatim stilistima i vizažistima. Sve to uspješno obavlja s dvoje male djece.

Odmora joj više ne treba, želi raditi i stvarati. “Želim pokrenuti dva nova brenda i rekla sam si da će to biti kad će mi drugo dijete krenuti u vrtić, ali zašto bih čekala? Zašto mame uvijek moraju biti na holdu?” Kad se čini neizvedivo, ako je želja dovoljno jaka, potrebno je samo malo organizacije i kvalitetnih ljudi, u poslu i izvan njega. Nemoguće postaje moguće.

Foto: Mihal Jacić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -