Nordstrom lanac trgovina odustao od brendova Ivanke Trump

Nordstrom, jedan od vodećih američkih lanaca trgovina sa stogodišnjom tradicijom, donio je odluku o izbacivanju iz svoju ponude brendova iza kojih stoji Ivanka Trump, kćer novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Iz kompanije su naveli kako je razlog odustajanja – drastični pad prodaje.

Nordstrom trgovine u svojoj ponudi imaju na tisuće različitih brendova. Uoči svake sezone na temelju podataka o prodaji iz prethodnog razdoblja, iz ponude trgovine izbacuje se i do deset posto brendova s najlošijim rezultatima. Iz tog razloga odluka da Nordstrom odustane od brendova Ivanke Trump i nije toliko začuđujuća.

Jesu li i brendovi Ivanke Trump postali nepoželjni?

No, priča ima mnogo dublje korijene. Od trenutka kada je postalo jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat za novog američkog predsjednika, svi proizvodi i usluge koje Trump dinastija nudi kroz svoj poslovni imperij, od jednom su postali označeni kao – nepoželjni. Imali su i sami Trumpovi nekoliko pogrešaka koje su američku javnost okrenuli protiv njih. Tako je primjerice, Ivanka Trump otvoreno reklamirala vlastitu kolekciju nakita i modnog imena tijekom i po završetku očeve kampanje.

Negativne reakcije javnosti bile su sve brojnije i sve glasnije. Započeo je otvoreni rat protiv Trumpovih brendova, a jedna od ‘gerilskih’ metoda bilo je davanje negativnih ocjena i komentara ispod svega što je bilo povezano s novim stanarima Bijele kuće. Doduše, još u studenom prošle godine, Nordstrom je izdao priopćenje u kojem je dao punu potporu brendovima Ivanke Trump koji se nalaze u njihovoj ponudi, ograđujući se izjavom kako “njihovi interesi niti na koji način nisu motivirani političkim stavovima, već kako ih isključivo vode želje i interesi njihovih kupaca”. A kada su želje i interesi nestali, očito je došlo vrijeme da Trumpovo mjesto na policama zamijene nekim drugim brendom.

Nordstromova podrška dojučerašnjim poslovnim partnerima tako je nestala u svega dva mjeseca. Tome je zasigurno u velikoj mjeri doprinijela i kampanje potrošačke udruge Grab Your Wallet, koja se nametnula kao predvodnik u borbi protiv svega što je povezano s Trumpovima. Tako iz Udruge od svojih sljedbenika traže da bojkotiraju sve s Trump etiketom, od brendova i trgovina koje ih prodaju, preko hotela koji se nalaze u njihovom vlasništvu, do zabavnih sadržaja koji su također dio izvora prihoda prve obitelji. Akcija Grab Your Walleta ide toliko daleko da inzistiraju i na bojkotiranju proizvoda i usluga onih tvrtki i pojedinaca koji su tijekom predsjedničke kampanje bili Trumpovi donatori.

Nordstromov potez mogao bi biti posebno težak udarac za Trumpove, s obzirom da je upravo ovaj lanac trgovina još 2011. godine prvi stavio Ivankin brend obuće Marc Fisher Footwear u prodaju. Posljednje iz Ivankinog brenda što se našlo na policama trgovina bila je dječja posteljina te modni nakit.

Dopredsjednik ovog velikog trgovačkog lanca, Peter E. Nordstrom, još se jednom pokušao opravdati pred kupcima: “Vjerujem da kupci znaju kako ponuda u našim trgovinama nije mjerilo naše podrške bilo kojoj političkoj strani. No, svjesni smo da kupci imaju pravo izražavati svoje mišljenje. Naš je pak glavni cilj, omogućiti im što je moguće bogatiji izbor, a jedan od glavnih kriterija su isključivo prodajni rezultati.”

Disney – ABC Television Group – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više