Može li Ivanka Trump riješiti probleme žena u Americi?

Pitanje iz naslova posljednjih tjedana zaokuplja američku javnost i medije. Izbor Donalda Trumpu za novog predsjednika SAD-a, potaknuo je brojne rasprave u svim segmentima američkog društva. Ona posljednja, o ulozi Ivanke Trump u novonastaloj situaciji, samo je dodatno produbila jaz između Trumpovih zagovornika i protivnika.

Koja će biti Ivankina uloga u Trumpovom timu?

Trumpovi protivnici sve poteze novoizabranog predsjednika tumače kao očiti sukob interesa i Trumpovu neutaživu želju za potpunom kontrolom i dominacijom. U prilog im ide i izgled Trumpovog budućeg predsjedničkog tima u kojem su svoja mjesta odreda pronašli svi ‘Donaldovi ljudi od povjerenja’, njegova djeca, bivši ili sadašnji poslovni partneri, suradnici… Svoje mjesto, sasvim će sigurno zauzeti i kćer Ivanka. Koje točno još se ne zna, ali slažu se svi, zasigurno će biti itekako utjecajno.

Tijekom kampanje Donald Trump isticao je kako je Ivanka, majka troje djece i izvršna dopredsjednica u Trump Organisation, idealna osoba koja će se uhvatiti u koštac s problemima žena i djece u Americi. Tvrdio je kako su sve ideje i prijedlozi novih zakona, upravo Ivankina zasluga. No, već je prvi Ivankin intervju na ovu temu pokazao, kako predsjednikova kći i nije najbolje upoznata s prijedlozima za rješenje mnogih otvorenih pitanja o pravima žena i djece. Nakon što je nekoliko puta ponovila iste, dobro izvježbane fraze i rečenice, naprasno je prekinula intervju.

Upravo stoga mnogi Ivanki dodjeljuju sasvim drugačiju ulogu u Bijeloj kući. Kao i tijekom kampanje, njezina prisutnost, kao i prisutnost Donaldove supruge Melanie, trebala bi amortizirati sve negativnosti javnosti vezane uz Donaldove komentare i konflikte sa ženama. Tijekom karijere Donald Trump nanizao je brojne incidente, seksističke komentare i uvrede na račun žena, a upravo blizina Ivanke i Melanie trebala bi popraviti imidž te ga prikazati u svijetlu borca za rodnu ravnopravnost.

No, da bi Ivanka zauzela svoju poziciju i zadobila povjerenje javnosti morat će se riješiti sukoba interesa kojeg joj pod nos bacaju mediji. I dok kompletno američko društvo počiva na bliskoj, sponzorskoj suradnji velikih kompanija i javnih osoba, visoka politika jedini je prostor u kojem Amerikanci ne odobravaju ovakav oblik povezivanja. A Ivanka je već imala nekoliko ‘prekršaja’ koji su naišli na žestoku osudu medija, poput reklamiranja vlastite kolekcije nakita i modnog imena tijekom i po završetku očeve kampanje.

Da to i nije bio najmudriji potez moglo se zaključiti nedugo zatim jer je njezino modno carstvo u vrlo kratkom roku zabilježilo ozbiljne poslovne gubitke, što zbog Ivankine marketinške netaktičnosti, što zbog sveopćeg bojkota dinastije Trump od strane njegovih protivnika. Dovoljno je samo pogledati komentare na Amazon trgovini ispod proizvoda iz Ivankine kolekcije. Iako mnogi neobjektivni, ali duhoviti i sarkastični, najbolje oslikavaju trenutni doživljaj američke javnosti prema predsjedničkoj obitelji.

Da li je onda Ivanka Trump uistinu osoba koja će riješiti probleme žena u Americi? Većina se u komentarima slaže kako je njezin jedini zadatak riješiti vlastite probleme, odnosno, žena sličnih sebi, žena koje predstavlja. Ako u svemu tome uspije još i uljepšati očev imidž u javnosti, skinuti s njega etiketu ženomrsca te voditi poslovno carstvo balansirajući između sukoba interesa i fer tržišnog natjecanja, Ivanka će samo dodatno učvrstiti svoj status i opravdati svoju funkciju. Tako dugo dok se privatni poslovni rezultati kreću u pozitivnim sferama, svi ostali problemi koji muče građane padaju u drugi plan – zaključak je većine američkih medija.

Foto: Disney – ABC Television Group – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...