Novozelandski premijer John Key dao ostavku kako bi više vremena provodio s obitelji

Vijest koja je ovih dana odjeknula novozelandskim i svjetskim medijima jest ta da je tamošnji premijer John Key, koji je iznimno popularan u narodu, dao ostavku kako bi se mogao posvetiti svojoj supruzi i djeci, što nije mogao otkada je 2008. godine zasjeo na ovu visoku političku funkciju.

„Deset godina moja je žena dane provodila sama, sada je vrijeme da se vratim kući“

U emotivnom govoru na novinarskoj konferenciji John Key priznao je da je razlog njegove odluke isključivo želja da provodi više vremena sa suprugom i djecom. Nije krio da je to jedna od njegovih najtežih odluka u životu, kako prenosi The Guardian.

„Ponekad je potrebno donijeti teške odluke da bi se donijela prava odluka. O ovome sam dugo raspravljao sa suprugom te smo zajedno donijeli odluku. Cijelo desetljeće ona je često bila sama danima i noćima, a sada je pravo vrijeme da se napokon vratim kući. Jednostavno više nisam mogao stajati pred kamerama i lagati im, znajući da iznevjerujem svoju obitelj. Drugi će suditi o mojim potezima kao premijera, no ono što svakako mogu tvrditi jest to da sam dao apsolutno sve od sebe da u tome budem što bolji“, rekao je Key.

Zbog izloženosti oku javnosti tijekom godina su patila i njegova djeca, sada već odrasli sin i kći, no to je nešto na što Key nije mogao utjecati nego se jednostavno nositi s time kao član prve obitelji.

Što se pak tiče novozelandskih građana, kako kolege, tako i brojni birači smatraju ga najboljim premijerom u povijesti ove države, pa čak i jednim od najpožrtvovnijih i najinteligentnijih političara današnjice. Koliko je njegova ostavka utjecala na državu, govori i to što je gotovo trenutno nakon njegove objave pala vrijednost novozelandskog dolara.

Koja je cijena uspješne karijere?

Jedan od razloga zašto je ova vijest zaintrigirala brojne medije svakako je i sam razlog premijerove ostavke. Iako bi se ovakva vrsta vijesti najčešće vezala uz žene i njihovu želju da budu uz svoju djecu, čini se da se ta slika ipak mijenja.

Naime, osim popularnog premijera, isto je odlučio i nekadašnji australski sportaš, a sve donedavno i radijski voditelj James Brayshaw, koji je rekao da jest uspješan kao voditelj, no da je iznimno loš u ulozi oca i supruga te da to što prije želi promijeniti, svjestan toga da ne može imati sve.

Stoljećima se podrazumijevalo da je muškarac taj koji radi i prehranjuje obitelj, a da je žena ona koja ostaje s djecom i brine za kuću. I činilo se kao da muškarci zbog toga nimalo ne žale. Industrijska revolucija počela je mijenjati tu sliku pa se sve više žena uključivalo u rad, da bi danas bilo sasvim normalno i jedino pošteno da žena za sebe odabire upravo onakav život kakav želi, neovisno o tome radi li se o spajanju karijere i obitelji ili pak samo jednome od toga. Najvažnija je mogućnost odabira.

Međutim, postoji li cijena uspješne karijere? Iako svakodnevno svjedočimo uspjesima naših brojnih članica i suradnica, ni jedna od njih ne krije da su počeci karijere bili vrlo teški kada su sve poslovne obaveze morale usklađivati s majčinstvom i drugim obiteljskim obavezama. Gotovo sve one koje sam intervjuirala rekle su mi da ne znaju bi li uspjele bez pomoći obitelji, ponajviše supruga i tzv. „baka-servisa“.

Moguće je imati sve, ali uz poneke žrtve i odricanja

Mogćnost fleksibilnosti ženama je svakako uvjet da bi imale i uspješnu karijeru i obitelj te svaka od njih mora pronaći svoje načine usklađivanja oba polja. Čini se da je sada jednako i s muškarcima. Ipak, smatram da nema razloga posebno isticati muškarce kao one koji su napokon osvijestili svoje feminističke stavove i shvatili da i oni jednako moraju sudjelovati u obiteljskom životu kao i žene. To bi trebalo biti nešto sasvim normalno.

Dakako da će uspješna karijera ipak od nas zahtijevati poneke ustupke pa će jednom patiti jedno polje, a drugom prilikom možda drugo, no vjerujem da je uz mnogo truda moguće imati i jedno i drugo.

Primjerice, moj partner, također profesor, opširne pripreme za nastavu najčešće radi kada ja spavam da bismo ono malo vremena koje nam ostaje usred nimalo jednostavne svakodnevice mogli provoditi zajedno. Ja se pak često tijekom vikenda koje provodimo zajedno budim u rane jutarnje sate kako bih napisala ono što moram, pa da bismo se ostatak dana mogli posvetiti našem slobodnom vremenu. Izostaju sati spavanja i često nam je potrebno nekoliko kava dnevno, neovisno o tome radi li se o ženi ili muškarcu, no jasno nam je da je to zalog za budućnost.

Iako su i sada već bivši novozelandski premijer i spomenuti radijski voditelj ustvrdili da ne mogu imati i karijeru i uspješan privatni život, čini mi se da oni još itekako mnogo toga moraju naučiti od žena. Jasno je da je potrebna podrška okoline i neko vrijeme prilagodbe, no čvrsto vjerujem da je to moguće. Sve naše uspješne žene o kojima redovito pišemo pravi su dokaz tome. Svaka od njih pronašla je svoj ključ uspjeha, pa ne vidim zašto jednako ne bi bilo i s muškarcima.

Foto: Chatham House – Flickr 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više