Od managerice do poduzetnice ili od moći do nemoći

Želite van, dosta vam je uredske politike, lošeg managementa, definirali ste barem otprilike što želite raditi i smislili strategiju izlaska. Međutim, tranzicija od zaposlenice do poduzetnice nije nimalo laka. Wendy Kerr je odlično definirala model tranzicije kroz koji ćete sigurno proći, a ide od ushićenja na početku, pada na dno i povratka natrag i konačnog prihvaćanja sebe u novoj ulozi.

Od managerice do poduzetnice – znate li tko ste?

Također je definirala kriterije o kojima ovisi koliko brzo ćete se transformirati od zaposlenice do poduzetnice. Jedan od kriterija čije efekte najviše primjećujem  kod žena koje su prije pokretanja vlastitog biznisa bile na vodećim pozicijama je da se bore sa krizom identiteta. Dok su bile managerice uspjeh je ovisio o nazivu pozicije, službenom autu, imenu jake tvrtke za koju su radile, službenim putovanjima na koje su išle…..Čim bi se s nekim upoznale rekle bi ja sam “xy” u toj i toj tvrtci i većini je bilo jasno o kakvoj se “zvjerci” radi i one su se osjećale uspješne.

Kad pokrećete svoj biznis toga više nema. Vi ćete nekome koga upoznate morati objasniti što radite, a to neće biti zvučna pozicija u poznatoj tvrtci. Što je vaš identitet više vezan uz zvučnu kompaniju i titulu, to će vam tranzicija od managerice do poduzetnice biti teža. Čak i ako ćete svoje korporativne kontakte koristiti za razvoj svog biznisa nudeći im usluge, odnosi snaga više neće biti isti jer više nemate veliku korporaciju iza sebe. Samo sebe imate i ono što nudite.

Jedna managerica koja je nedavno dobila otkaz i razmišljala o pokretanju vlastitog posla mi je rekla da je njoj minus pokretanja vlastitog posla to što nemaš karijeru?!  Ako uspjeh vežete za naslov i veliku korporaciju onda da. U teškim prvim godinama biznisa vjerojatno ćete se uspoređivati s kolegama koji i dalje troše onoliko koliko si vi više ne možete dopustiti, idu na egzotična putovanja i skupe ručkove.

Kao managerica imali ste cijeli krug vanjskih dobavljača s kojima ste komunicirali i kojima ste vi bili klijent. Vi ste bili “glavni” i donosili ste odluke, vraćali ste im prijedloge dok god niste bili zadovoljni, u protivnom ste rušili cijenu ili prekidali suradnju. Nedavno sam primijetila da je nekima jako teško shvatiti da nemaju više toliku moć pa se prema ljudima koji im žele pomoći ponašaju kao prema dobavljačima koje plaćaju i zauvijek uništavaju odnose koji su im mogli biti od koristi.

Kako uspješno prijeći put od managerice do poduzetnice?

Kako bi prebrodili krizu identiteta Wendy preporuča da svakako uzmete vremena i usporedite kako ste sebe vidjeli prije i kako se sad vidite u novoj ulozi. Što prije definirate svoj novi identitet donosit ćete bolje odluke za svoj biznis i više ćete doprinositi njegovom rastu.

Morate također postaviti nove kriterije uspjeha za sebe. Što vam je sad važno? Je li to mogućnost da idete na fitness ujutro umjesto da gubite vrijeme na putovanje na posao? Da odete s obitelji na godišnji odmor bez da dobijete pet odobrenja?

I svakako morate izgraditi novu mrežu kontakata. Vaši korporativni kolege su ljudi s kojima ste vjerojatno proveli dobar dio radnog vijeka, a možda vam mogu biti i klijenti. Ali oni pojma nemaju kroz što vi prolazite.

Sretno!

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -