Očevi na vodećim pozicijama koji su rekli dosta mi je, ne mogu više

Naravno da ravnoteža privatnog i poslovnog života nije samo žensko pitanje. Kao što smo nedavno pisali, i tate žele ravnotežu privatnog i poslovnog života i o tome treba pitati i žene i muškarce na vodećim pozicijama. Iako je kad dođete do vrha puno lakše ostvariti ravnotežu jer više nemate šefa koji pazi jeste li otišli minutu ranije s posla.

I očevi na vodećim pozicijama žele ravnotežu privatnog i poslovnog života

I zato nam još više znače iskreni odgovori, poput onog Pepsi CEO koja je nedavno rekla da naravno da nema ravnotežu privatnog i poslovnog života. I dok korporativna nefleksibilnost pogoduje rastu ženskog poduzetništva jer žene sve više napuštaju korporativni svijet i pokreću svoje biznise ili jednostavno prihvaćaju poslove ispod svojih mogućnosti, ohrabrujuće je kad čujemo muškarca da priznaje da nema ravnotežu.

Mohamed El-Erian – previše sam propustio i odlazim

Mohamed El-Erian je bivši CEO jedne od najvećih financijskih institucija u svijetu. Tu poziciju je ostavio prošle godine nakon što je shvatio koliko je privatno propustio gradeći karijeru. I dok se špekuliralo da je otišao zbog loših odnosa unutar kompanije, nedavno je za Worth.com progovorio o razlozima odlaska.

Oči su mu se otvorile kad mu je kćer predala listu od 22 događaja u njenom životu koje je propustio samo u tekućoj školskoj godini.

Lista je imala 22 stvari, od prvog dana škole i prve nogometne utakmice sezone do roditeljskog sastanka i predstave za Noć vještica. A školska godina je bila još daleko od kraja. Užasno sam se osjećao i počeo nabrajati gdje sam sve bio te dane: putovanja, važni sastanci, telefonski pozivi, iznenadne situacije. Ali ubrzo sam shvatio puno važniju stvar. Moj posao je ugrožavao moj privatni život i odnos sa mojom kćerkom. Nisam s njom provodio dovoljno vremena.

Dao je otkaz i prihvatio posao savjetnika u Allianzu, koji mu oduzima puno manje vremena i omogućava veću fleksibilnost.

Kaže da je svjestan da si mnogi roditelji jednostavno ne mogu priuštiti da daju otkaz i da se nada da će mnoge kompanije uvidjeti važnost uravnoteženog privatnog i poslovnog života za zadržavanje kvalitetnih zaposlenika.

Max Schireson – ostavljam najbolji posao koji sam ikad imao

Max Schireson, CEO kompjuterske kompanije Mongo DB je ljetos napravio istu stvar. U svom blogu se čudi kako novinari žene na vodećim pozicijama pitaju kako uspijevaju održati balans, a njega pitaju koji auto vozi i koju muziku sluša.

U njegovom mandatu kompanija je prikupila 220 milijuna dolara kapitala, broj zaposlenih je 15 puta veći, a prodaja 30 puta. Putovao je 300,00 milja godišnje, ne brojeći jednodnevna putovanja tijekom tjedna. “Mnogo sam propustio putujući, vjerojatno najvažnije, nisam bio sa djecom kad ja auto udario našeg psića ili kad je moj sin imao hitnu operaciju (manju i uspješnu, ali neočekivanu)” kaže Max.

Kad je dao otkaz bio je svjestan da si vjerojatno zauvijek zatvara vrata sličnim pozicijama u budućnosti.

Hoće li me to koštati milione dolara jednog dana? Možda. Život se sastoji od odluka. Trenutno sam odabrao da provodim više vremena sa obitelji i siguran sam da ću istovremeno moći imati i karijeru koja me ispunjava.  U početku se to činilo kao teška odluka, ali s vremenom sam postao posve siguran da radim pravu stvar.

Najlakše je reći blago njima, oni imaju milijune. Možemo isto reći zašto nisu ostali i uveli fleksibilno radno vrijeme, koje ruku na srce njima ne bi puno pomoglo.

U određenom trenutku, svatko od nas treba imati hrabrosti donijeti pravu odluku, a financije su tu najmanji problem.

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strateški poslovni dizajn

Razvijte poslovanje kroz strateški poslovni dizajn

Upoznati ste s različitim metodologijama i alatima i još uvijek se pitate kako stvoriti uspješne poslovne transformacije dizajnom usmjerenim na krajnjeg...