113 odvjetnica u SAD-u se vlastitim svjedočanstvima bori za pravo na pobačaj

Pravo na pobačaj još uvijek je glavna tema žestokih rasprava. Ne samo u Hrvatskoj, već diljem svijeta. U SAD-u, zemlji koja se ponosi i uvijek ističe svoje zakone koji štite prava svakog čovjeka, još se i dan danas vode žestoke borbe između protivnika i pristalica pobačaja. Američka klinika za pobačaj i planiranje obitelji „Planned Parenthood“ meta je stalnih protesta, napada, pa čak i pucnjava.

Pobačaji nisu rijetkost, no o njima se ne govori. Svake godine u SAD-u oko milijun žena napravi pobačaj, ali rijetke javno progovaraju o tome. Prvenstveni razlog tome je što je u društvu pobačaj još uvijek tabu tema tako da postoji nepisano pravilo da se o tome ne progovara. S druge strane imamo sram i osude tog istog društva prema ženama koje odluče svoja iskustva podijeliti.

Bez obzira na to jeste li za ili protiv pobačaja, on je zakonom zaštićeno pravo svake žene. No ti zakoni su u nekim državama u SAD-u toliko strogi da je praktički nemoguće otvoriti kliniku za pobačaj. Takve zakone ima i država Texas, gdje se jedna grupa odvjetnica odlučila boriti za promjenu tih zakona.

Odvjetnice protiv države

U ožujku ove godine na Vrhovnom sudu u Texasu održat će se borba odvjetnica protiv države, odnosno slučaj pod nazivom „Whole Women’s Health v. Cole“.

Naime, velika američka odvjetnička tvrtka Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison , uz pomoć Centra za reproduktivna prava, sastavila je dokument sa svjedočanstvima o iskustvu pobačaja kojeg je potpisalo čak 113 odvjetnica. One su u tom dokumentu opisale kako je normalan pristup i mogućnost pobačaja utjecao na njihove živote. Ideju o ovakvoj vrsti slučaja odvjetnička tvrtka Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison dobila je iz borbe homoseksualaca za pravo braka. Homoseksualnoj zajednici u SAD-u je zakonom omogućeno pravo na brak prošle godine i to zahvaljujući upravo svjedočanstvima, pa se iz tvrtke nadaju da će svjedočanstva ovih žena imati isti utjecaj na sud u Texasu.

„Cijelom svijetu ja sam odvjetnica koja je pobacila, a mislim da sam odvjetnica upravo zahvaljujući tome što sam pobacila“ – piše u dokumentu.

Sva svjedočanstva odvjetnica koje su potpisale ovaj dokument govore istu poruku – da nije bilo pobačaja, ne bi imale život kakav imaju i da je pravo na izbor temeljno pravo svake žene.

„Ja sam kćer žene koja je rodila u tinejdžerskim godinama, koja je također kćer žene koja je rodila u tinejdžerskim godinama. Pobacila sam sa 16 godina dok sam još živjela u ruralnom dijelu Oregona. Vjerujem da je pristup sigurnom i legalnom pobačaju prekinuo obiteljski krug tinejdžerske trudnoće i dao mi mogućnost da pobjegnem od 10 godina duge i emotivno iscrpljujuće tinejdžerske veze, te da diplomiram na elitnom fakultetu, radim za jednu od najboljih organizacija za ljudska prava u državi i da diplomiram na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Michiganu. Često govorim ljudima i vjerujem da je to istina, da je pristup sigurnom i legalnom pobačaju spasio moj život. Da nisam pobacila, nikada ne bi završila srednju školu, otišla na fakultet i pobjegla iz svog siromašnog okruga u Oregonu. Nikada ne bi mogla u potpunosti sudjelovati u civilnom i društvenom životu zemlje. Bila sam svjedokom učinka tinejdžerskog majčinstva na živote žena u mojoj obitelji, mojih prijatelja i voljenih. Vidjela sam kako se snovi odgađaju, planovi mijenjaju i siromaštvo nastavlja“, opisala je jedna odvjetnica svoje iskustvo pobačaja.

„Doznala sam da sam trudna samo nekoliko tjedna nakon što sam se odselila od kuće i krenula na fakultet. Kada sam za svoju trudnoću rekla savjetnici za studente, ona mi je rekla da trudnim studenticama nije dozvoljeno živjeti u studentskom domu zbog povećane odgovornosti. Bila sam u potpunosti ovisna o stipendiji i nisam si mogla priuštiti život izvan kampusa. Moja odluka o pobačaju bila je ključna za slobodu koja mi je omogućila završiti fakultet dok sam radila i nekoliko poslova, omogućila mi je selidbu na drugi kraj zemlje dva tjedna nakon završetka fakulteta kako bi mogla početi raditi svoj posao iz snova, pohađati pravni fakultet i dalje slijediti svoje snove“, napisala je druga odvjetnica.

No neke od odvjetnica koje su potpisale ovaj dokument, pobačaj su napravile zbog vlastitog zdravlja.

„Često sam se pitala kako bi se moj život promijenio da su doktori odgađali tretman dvije visokorizične trudnoće zbog strogih zakona i kako bi moja reproduktivna sposobnost bila uništena kao rezultat toga. Odluka suda koja je zaštitila moje pravo na izbor bila je neophodna za sve mogućnosti koje sam zbog toga imala prilike ostvariti – u mojoj profesionalnoj karijeri odvjetnice i u mom privatnom životu supruge i majke“, napisala je još jedna odvjetnica.

O pravu žena na pobačaj ne odlučuje se samo u SAD-u. Kod nas bi se Zakon o pobačaju mogao naći na ocjeni ustavnosti. Udruga Hrvatski pokret za život i obitelj još davne 1991. godine tražila ocjenu ustavnosti tog zakona, koji bi se vrlo uskoro mogao naći na dnevnom redu sudaca Ustavnog suda u RH.

Što će i kako odlučiti sud u SAD-u, ali i kod nas, tek valja vidjeti.

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...