Sva lica i sve osobnosti menstruacije – kako vaša djeluje na vas?

U online kvizu brenda INTIMINA o različitim osobnostima menstruacije prikupljeno je čak 7.500 odgovora, a ako vas je zanima jeste li tip “Bez muke nema nauke” ili ste više tip “Ne obraćaj mi se”, pogledajte rezultate kviza i otkrijte koje je osobnosti vaša menstruacija.

Koje osobnosti menstruacije postoje?

Vjerovali ili ne, kao što se menstruacija razlikuje od osobe do osobe, tako se razlikuju i osobnosti menstruacije. Bez obzira je li vaša menstruacija normalna ili obilna, traje li dugo ili kratko ili kontrolira li vaš život tih nekoliko dana (ili bolje reći – zauvijek), nema druge nego da se njome naučite nositi. Način na koji se “suočavate” sa svojom menstruacijom oblikuje njezinu osobnost. Kako god se ponašali tih nekoliko dana u mjesecu, trebate znati da je to u redu, čak i ako plačete, “šefujete” svima ili se prejedate nezdravom hranom. Za vrijeme menstruacije, sve vam je oprošteno. 


Pročitajte više: Sve što trebate znati o menstrualnom ciklusu!


Bez muke nema nauke

Prema rezultatima kviza, kad je u pitanju tolerancija na bol, 50,1% žena koristi lijekove protiv bolova tijekom menstruacije, dok ih ostalih 49,9% ne koristi. Dismenoreja, medicinski naziv za menstrualne grčeve, česta je pojava kod mnogih žena. Bolovi se razlikuju od tupog pulsiranja do snažnih grčeva u donjem dijelu trbuha koji se pojavljuju prije i tijekom menstruacije. Lijekovi protiv bolova mogu ublažiti grčeve, ali postoje i prirodna rješenja koja mogu ukloniti menstrualne bolove. Možete pokušati staviti ugrijani jastučić ili bočicu tople vode na donji dio trbuha, napraviti si vruću kupku ili raditi vježbe opuštanja, poput joge i meditacije. Također, istraživanja su potvrdila kako korisnici menstrualnih čašica imaju rjeđe i manje bolne grčeve od kada su počeli koristiti čašicu.


Pročitajte više: Zašto smo snažnije dok krvarimo?


Sabotirajuća maternica

Kada imate osjećaj da vas vaša maternica sabotira bolovima, ono što vam može pomoći je da se ispružite i odmorite onoliko koliko vam treba. Prema našem kvizu, 55,5% žena mora uzeti pauzu kako bi se odmorile od svakodnevnih aktivnosti i vratile snagu, dok se 44,5% osjeća sasvim u redu tijekom menstruacije. Kojoj god skupini pripadate, ne zaboravite biti nježni i pažljivi prema sebi. U redu je povremeno napraviti pauzu i predahnuti, čak i ako to podrazumijeva da samo ležite i ništa ne radite. Menstrualni umor je stvaran, a menstrualni bolovi ga samo pojačavaju. Ako se tijekom menstruacije osjećate umorno, uzmite vrijeme za sebe i odmorite, i ne zaboravite na zlatno pravilo: minimalno 8 sati sna tijekom svake noći.

Podivljali hormoni

Zbog promjena u razinama hormona, normalno je da osjećate povećanu želju za seksom, a možda ste čak i usavršili vođenje ljubavi tijekom menstruacije. Rezultati našeg kviza pokazuju kako 50,6% žena u onim danima u mjesecu osjeća povišeni seksualni nagon te ima potrebu zadovoljiti svoje seksualne potrebe. Seks tijekom menstruacije se puno ne razlikuje od “normalnog” seksa. Glavne razlike su u tome što ste “podmazaniji” i što može biti malo neuredno, ovisno o jačini krvarenja, a moguće je i da doživite drugačije senzacije tijekom seksa. Zbog povećanog protoka krvi, cijela vulva postaje osjetljivija što može biti odlično za vas. No, ako želite penetrativni seksualni odnos bez “nereda”, probajte Ziggy Cup – prvu višekratnu menstrualnu čašicu koja je dizajnirana za seks. Ako pak niste raspoloženi za seks tijekom tih nekoliko dana, to je također u redu. 49,4% naših ispitanica odgovorilo je kako nisu zainteresirane za seks tijekom menstruacije.


Pročitajte više: Menstruacija i akne – kako su te dvije stvari povezane?


Divlje putovanje kroz emocije

Iritira li vas svaka sitnica, čak i disanje vašeg partnera? Svega vam je dosta i preplavljuju vas raznolike emocije? Da, događa se mnogima i to je normalno. Prema podacima kviza, 67,3% žena doživljava snažne promjene raspoloženja za vrijeme menstruacije te osjeća povećane navale emocija. S druge strane, 32,7% žena ne osjeća promjene u emocijama tijekom menstruacije. Promjene raspoloženja za vrijeme onih dana u mjesecu su česte i nije se lako nositi s vrtuljkom emocija u tako kratkom periodu; od razdražljivosti, bijesa, plača do veselja, naleta energije i uzbuđenosti. Možda će vas gledanje fotografija slatkih psića i mačića rasplakati, ili ćete biti povrijeđeni ako vas partner zaboravi poljubiti nakon dolaska s posla. Ako pak patite od PMDD-a (predmenstrualnog disforičnog sindroma), onda se vaše mentalno stanje ne može gledati kroz prizmu pukih promjena raspoloženja. PMDD se može značajno smanjiti lijekovima, vježbanjem i ostalim promjenama načina života koji općenito djeluju na depresiju. Isplati se probati!

Hrana? Može!

“Mmmm, da, da, može malo čokolade. Dodajte i hamburger, sa svim dodacima. Pizza? Ne moramo ni razmišljati – da!” Za vrijeme menstruacije, vaša žudnja za hranom, pogotovo za slasticama i brzom hranom, postaje neutaživa. Čak 75,3% žena za vrijeme menstruacije osjeća pojačanu potrebu za nezdravom hranom, dok ostalih 24,7% konzumira istu hranu kao i uvijek. U prosjeku svaka žena ima 450 menstruacija tijekom života. Istovremeno, žene dobiju i brojne “dobronamjerne” savjete o tome što smiju, a što ne smiju jesti kako bi bile zdravije. Podrazumijeva se da brza hrana i slatkiši koje pojedete tijekom menstruacije nisu najzdravija opcija, ali ponekad je upravo hrana najbolji lijek. Ipak, kad vas sljedeći put uhvati žudnja za “nezdravim” zalogajima, pokušajte ih zamijeniti hranjivom i zdravijom alternativom.

Bez obzira na to kakvu osobnost nosi vaša menstruacija, važno je da je jednostavno prihvatite, kao i sve dobro i loše što s njom dolazi. Nema veze ako cijeli dan provedete u krevetu, želite se svađati s ljudima oko sebe ili jedete ne baš zdravu hranu. Svatko se menstruacijom nosi na svoj način. Iako je nemoguće zaboraviti na menstruaciju, postoje načini koji mogu olakšati te “izazovne” dane. Isprobajte ih – ili nemojte – ovisi o vašem raspoloženju!

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -