Ovaj dodatak za Google Chrome pomoći će vam da prestanete potkopavati svoj autoritet u mailovima

Koliko se često nepotrebno ispričavate? Dobro razmislite. Vjerojatno u puno situacija. Od „oprosti, zaboravila sam kupiti kruh“ do „oprosti na smetnji“ kada trebate pitati kolegu ili kolegicu neko pitanje.

Žene se prečesto ispričavaju i iako se nama možda riječ „oprosti“ u svim svojim oblicima ne čini „toliko strašnom“, ona zapravo u mnogim slučajevima potkopava naš autoritet, zajedno s još nekim riječima i frazama, poput „mislila sam“, „samo bi htjela“, „nisam stručnjak, ali…“, „zapravo“ i sl.

Dok je u stvarnom životu, odnosno u svakodnevnim situacijama, ponekad teško paziti i truditi se izbjeći takve riječi, u mailovima i online komunikaciji ipak možemo obratiti više pažnje. S ovim Chromovim dodatkom bit će vam još lakše.

„Just Not Sorry“ pomoći će vam da se prestanete ispričavati

Cyrus Innovation, konzultantska tvrtka za razvoj softwarea razvila je Chrome plug-in, odnosno dodatak pod nazivom „Just Not Sorry“. Dodatak funkcionira slično kao jezična provjera u Wordu, samo što ovaj dodatak ne označava gramatički neispravne riječi, već riječi i fraze koje žene često nesvjesno upotrebljavaju u e-mailovima, a koje potkopavaju njihov autoritet.

„Kada netko upotrebljava neke od tih riječi, zapravo umanjuje povjerenje drugih u njihove ideje“, napisala je Tami Reiss, CEO kompanije Cyrus Innovation i idejna začetnica ovog dodatka, u članku za Medium.

Osim što će vam ovaj dodatak podcrtati riječi i fraze koje bi trebali izbjegavati, objasnit će vam i zašto bi to trebale napraviti. Primjerice, kada mišem dođete do riječi „sorry“, ispod će vam pisati citat Sylvie Ann Hewlett, stručnjakinje za rodnu različitost, koji vam objašnjava kako „prečesta upotreba riječi sorry potkopava vaš autoritet i prikazuje vas nespremnima za vodstvo“.

dodatak_za_Google_Chrome_screenshot_Just_Not_Sorry

Kao što smo već napomenuli, u svakodnevnom govoru je teško paziti što govorimo i koje fraze upotrebljavamo. Ali ovaj bi vam dodatak mogao pomoći da prestanete potkopavati svoj autoritet u mailovima. Dodatak je zasada dostupan samo s engleskim riječima i frazama pa vam sigurno može poslužiti u komunikaciji sa stranim partnerima ili klijentima.

Ali, tvrtka Cyber Innovation pohranila je otvoreni kod na stranici GitHub na kojoj možete dati svoje prijedloge riječi ili fraza za koje mislite da bi se mogle dodati ovom Chromovom dodatku.

A kada dovoljno puta izbjegnete takve riječi i fraze u mailovima, sigurno ćete ih početi izbjegavati i u komunikaciji licem u lice. Na stranom i na hrvatskom jeziku.

Foto: Pixabay, Just Not Sorry screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...