Ovo je žena koju svi zaljubljenici u talijanski jezik i kulturu moraju upoznati!

Daniela Dapas vlasnica je i direktorica Smart škole, jedne od najpoznatijih zagrebačkih škola za strane jezike etablirane kao centra za talijanski jezik. Ujedno je i predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu, što je i bio povod našem intervjuu. Naime, u posljednjih nekoliko godina zagrebačka podružnica Zajednice Talijana ostvarila je brojne uspješne projekte, a u planu su još veći i zahtjevniji.

Spojila svoje naslijeđe i struku

Kao Talijanka po očevoj strani, Daniela je od djetinjstva paralelno učila talijanski i hrvatski jezik, osnovnu školu završila je u Italiji, a nakon srednje škole shvatila je da su jezici njezina ljubav i zato je upisala studij talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Karijeru je započela u području PR-a za poznate talijanske tvrtke iz područja automobilske industrije i dodatno se educirala na poslovnom učilištu Experta. No, kako je vrijeme odmicalo, a ona je prešla tridesetu godinu, shvatila je da u tom području ne može više napredovati i odlučila se na hrabar korak otvaranja vlastite škole. Od početnog stadija kada je Daniela sve radila sama, došla je do izgradnje jedne od najpoznatijih zagrebačkih škola stranih jezika sa stalnim zaposlenicima, a svoju ljubav prema talijanskome jeziku proširila je i na rad Zajednice Talijana u Zagrebu.

Danas je ona njezina predsjednica već u drugom mandatu, a kako su talijanski jezik i kultura mnogima od nas intrigantni, s Danielom smo razgovarali o njezinoj ulozi predsjednice, o Talijanima u Zagrebu, o specifičnostima talijanske kulture, ali i o usklađivanju svih njezinih brojnih obaveza koje su uvijek nanovo vezane uz romanistiku.

Daniela Dapas

Deseta godišnjica Zajednice Talijana

Zajednica Talijana u Zagrebu dio je Unije Talijana koja okuplja Talijane i zaljubljenike u talijansku kulturu diljem svijeta. Osnovana je 2007. godine, a od 2011. godine Daniela Dapas njezina je predsjednica. Na kandidaturu su je nagovorili sami članovi, a kako već teče njezin drugi mandat, to dovoljno govori o uspješnosti njezine uloge.

Zajednica provodi brojne aktivnosti, od tečajeva talijanskog jezika, radionica, susreta s ostalim Zajednicama, obilježavanja godišnjica, projekcija, predavanja, okrugle stolove, tečajeva kuhanja, izleta u Hrvatskoj i Italiji pa do organizacije sportskih  susreta. Izdaje i časopis “Susreti”, a ove je godine proslavila desetu godišnjicu.

Tim je povodom nedavno objavljena monografija “Talijani u Zagrebu”, koja je svečano predstavljena u Palači Dverce, a kao vrhunac proslave obljetnice organizirana je velika proslava kojoj su nazočili važni uzvanici, od predstavnika Grada, predstavnika manjina, Talijanskog veleposlanstva, pa sve do Instituta za kulturu i brojnih drugih.

Približavanje talijanske kulture Hrvatima

Slogan Zajednice je “Živjeti talijanski”, a što to točno podrazumijeva, objasnila nam je njezina predsjednica.

“Naš slogan odražava našu misiju – približiti Italiju Zagrebu, kroz razne kulturne manifestacije, susrete, tečajeve jezika i razne radionice. Istaknula bih tu tečajeve talijanske kuhinje, predavanja o Italiji i zanimljive radionice. Usko surađujemo s Talijanskim veleposlanstvom u Zagrebu, Talijanskim institutom za kulturu, predstavnikom Talijanske manjine Grada Zagreba, Sveučilištem u Trstu i, dakako, Talijanskom unijom i ostalim Zajednicama Talijana u Hrvatskoj. Naši prijatelji su i djeca dječjeg zbora ‘Ljubljanica’ koji nas često posjećuju te nastupaju s nama na raznim manifestacijama”, govori nam Daniela.

Kako bi sami Talijani koji žive u Zagrebu i okolici ostali što više povezani sa svojim naslijeđem, ali i kako bi ujedno i svima onima koje zanima talijanska kultura, a nisu nužno Talijani, približili svoj način života, Zajednica redovito objavljuje i svoj časopis “Susreti”.

“S obzirom na to da izlazi dva puta godišnje, tu se nalazi pregled naših aktivnosti kroz polugodište, zanimljivi recepti, poznate ličnosti ili događaji koji su obilježili povijest našeg grada ili Italije, intervjui s osobama koje vrše značajne funkcije u domeni talijanske manjine  u Hrvatskoj i druge zanimljivosti”, pojašnjava nam Daniela.

Zanimljivo je da se Zajednici Talijana mogu pridružiti i oni koji nisu porijeklom Talijani. Trenutno Zajednica broji 400 članova, a Daniela poziva sve zaljubljenike u talijansku kulturu da im se pridruže.

Kako cijeli život radi okružena Talijanima i Hrvatima, napominje da je primijetila kako se međusobno vrlo dobro slažu i da osim jezične barijere, ova dva naroda nemaju većih problema u međusobnom ophođenju.

“Talijani i Hrvati imaju vrlo slični mentalitet, brzo se postigne dogovor bez okolišanja i često surađuju, a  poznanstva i prijateljstva budu dugotrajna i kvalitetna. Hedonisti smo, imamo sličan smisao za humor i ta kombinacija je odlična. Jedini problem je najčešće jezična barijera. Naime, Talijani su poznati po tome da im, nažalost, baš ne leže strani jezici”, iskrena je Daniela.

 

Daniela Dapas

Veliki interes za tečajeve talijanskog jezika

No, zato je tu Danielina škola koja usko surađuje s Zajednicom Talijana pa među velikom lepezom ponude nudi i tečaj hrvatskog jezika za strance.

“Smart škola također Zajednici ustupa i svoje prostore te zajednički organiziramo tematske večeri, projekcije, prezentacije i slično. Tu su već spomenuti tečajevi hrvatskog jezika za strance, kao i edukacije za profesore koje su dostupne i predavačima Zajednice”, pojašnjava nam Daniela.

Njezina škola stranih jezika najpoznatija je upravo kao centar talijanskog jezika i kulture, a za taj tečaj postoji vrlo veliki interes. Naime, često je talijanski jezik zapostavljen u kurikulima državnih osnovnih i srednjih škola pa ga kao izborni predmet nude tek one bolje ili pak one na pograničnim područjima. No, zato Smart škola može zadovoljiti apetite i mlađih i starijih polaznika.

“Etablirali smo se kao specijalizirani centar talijanskog jezika. Mislim da su nas ljudi prepoznali jer ne nudimo klasične tečajeve, već i brojne dodatne aktivnosti. Pokušavamo talijanski približiti našim polaznicima kroz Italiju, njezinu kulturu i običaje. Učiti talijanski i začiniti to talijanskom kulturom  poseban je doživljaj, pogotovo za ljubitelje Italije.

Svakome tko pak svoje znanje jezika želi provjeriti na autohtonom terenu i krenuti put Italije, Daniela preporuča putovanje na kojem će doista moći iskusiti kako je to “živjeti talijanski”

“Italija je velika zemlja, predivnih pejzaža, gradova, arhitekture, povijesti, umjetnosti, ukusne hrane i srdačnih ljudi. Prije svega, bitno je odabrati cilj putovanja, afinitete i svemu tome prilagoditi budžet. Sama sam jako vezana za Rim i smatram da Italija počinje u tom gradu, tako da je moja preporuka najprije posjetiti glavni grad Italije. Nikako nemojte propustiti dobar cappuccino, penne all’ arrabiata, risotto milanese, spaghetti cacio e pepe ili alla genovese i cannole siciliane“, preporuča Daniela.

Organizacija ključna za uspješan radni dan

Iako je talijanski jezik njezin život, priznaje da je ponekad izazovno uskladiti sve obaveze koje ima kao predsjednica Zajednice Talijana, vlasnica škole, sudski tumač i majka unatoč tome što voli imati puno projekata na kojima radi.

“Ponekad je i vrlo teško, ali primarni zadatak je organizacija. Bez nje bi bilo nemoguće sve uskladiti. Često se planovi mijenjaju u hodu, no već sam naučila prilagođavati se situacijama kako one dođu. Živimo u brzim vremenima kada je vrlo važno biti snalažljiv. Dinamična sam osoba željna izazova pa mi je sve ovo kao igra, često nadmašim i samu  sebe. Smatram da uvijek mora postojati ispušni ventil, a meni je to obitelj i sport. Volim prirodu, putovanja, hiking, freeclimbing, streljanu, često sam na maratonima, rolam i na taj način ‘vraćam se sebi’ i resetiram”,  iskrena je Daniela.

Plan izgradnje talijanskog dječjeg vrtića

Kada napuni svoje baterije, s neizmjernim se  veseljem vraća svome poslu pa tako Zajednicu Talijana očekuju brojne zanimljivosti u skoroj budućnosti.

“Zajednica je nedavno realizirala spomenuti projekt monografije ‘Talijani u Zagrebu’ te ćemo s ponosom nastaviti promociju u Hrvatskoj i šire. Naime, uskoro imamo predstavljanje knjige u Rimu. Također ćemo nastaviti s našim redovnim aktivnostima: tečajevima jezika, radionicama, proslavama, susretima s ostalim Zajednicama, izletima u Italiju i slično. Na redu je posjeta Sardiniji u listopadu, a zatim u Belluno odakle i dolazi većina Talijana koji trenutno žive u Zagrebu i području zapadne Slavonije.  Što se pak tiče dugoročnih planova, cilj nam je otvoriti talijanski vrtić u metropoli”, zaključuje Daniela Dapas.

Ako ste ljubitelj talijanske kulture, znate kamo se uputiti. Prigrlite la dolce vita.

Foto: privatna arhiva Daniele Dapas

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Interna komunikacija

Zašto je dobra interna komunikacija temelj dobrog imidža u javnosti?

Ukoliko vodite organizaciju kojoj je cilj prodaja proizvoda/usluga ili pak dobivanje glasova na izborima u većini slučajeva nastojat ćete postići dobar...