Petra Mesarić Horvat s 27 godina uspješno vodi svoju i obiteljsku tvrtku

Petra Mesarić Horvat, unatoč tome što ima samo 27 godina, iza sebe ima zavidnu karijeru i to u međunarodnoj, obiteljskoj i vlastitoj tvrtki.

Tijekom studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je uvijek bila među najboljim studentima te članica brojnih udruga, poput Financijskog kluba i eStudenta, javlja joj se želja za dodatnim obrazovanjem. Kako se u to vrijeme počinje otvarati mogućnost razmjene studenata, s prijateljima s fakulteta javlja se za ljetne škole na prestižnim američkim sveučilištima Berkeley 2009. godine i Harvard 2010. godine.

S fakulteta u globalnu konzultantsku tvrtku

Prijavila se na njihovim stranicama, poslala CV, položila traženi tečaj engleskog jezika i za razliku od mnogih svojih vršnjaka, provela dva ljeta učeći za ispite te pišući radove i seminare. Između Berkeleya i Harvarda još je 6 mjeseci studirala na Sveučilištu Nova u Lisabonu zahvaljujući dobivanju Erasmus stipendije.

„Bilo mi je lijepo jer sam išla s kolegama s fakulteta, a u kampusu smo se odmah snašli jer imaju organiziran razgled, upoznavanje, uvodno predavanje te druženje svih studenata. Predavanja su trajala osam tjedana, 6 sati dnevno, s time da su svaki tjedan bili manji ispiti, tzv. kolokviji, ili predaje seminara i radova. Ono što je drugačije od studiranja u Hrvatskoj je to što je sve jako individualizirano, profesori su pristupačni, daju studentima svoje brojeve telefona, a na napisane seminare ne daju samo ocijene, već i opsežne odgovore u obliku teksta. To omogućuje dodatno učenje na feedbacku i ocjeni“, objasnila je Petra kojoj je učenje samo po sebi, pogotovo u međunarodnom okruženju, bila dovoljna motivacija za ovakve podvige.

Dobiveno obrazovanje dobro je iskoristila i u Hrvatskoj – ne samo da joj je Ekonomski fakultet položene predmete priznao kao izborne predmete kod nas, već joj je bogati životopis omogućio da se još za vrijeme studiranja zaposli u globalnoj konzultantskoj tvrtki Roland Berger, gdje je radila kao strateški konzultant na projektima reorganizacije, restrukturiranja i strategije rasta.

Iako joj je taj posao odgovarao, 2012. godine odlazi raditi u obiteljsku tvrtku IM-COMP d.o.o. koja se bavi obradom i oblikovanjem stakla.

“Da nije bilo obiteljske tvrtke, vjerojatno bih ostala u svijetu strateškog konzaltinga. No, s obzirom na to da dolazim iz poduzetničke obitelji, naš je posao rastao iz godine u godinu – počeo je s tri zaposlenika, a danas ih ima 125, u jednom trenutku osjetila sam potrebu da vratim svojim roditeljima sve ono što su uložili u moje znanje, obrazovanje i usavršavanje te da tvrtki omogućim još bolje poslovanje i širenje van granica Hrvatske“, kazala je Petra.

Svoje iskustvo rada u Roland Bergeru doživljava kao nešto posve različito od rada u obiteljskoj tvrtki gdje ima veće ovlasti i mogućnosti.

„Tamo nisam bila u poziciji odlučivanja i donošenja odluka i taj posao je odgovarao upravo izlasku s fakulteta te poslu jednog konzultanta kojeg na mnogim projektima stavljaju u vatru i uče kako razmišljati i širiti znanje. U obiteljskoj tvrtki sam u poziciji odlučivanja, odlučujem o smjeru tvrtke, uočavam prilike i praktički sama s roditeljima krojim sudbinu cijelog poslovanja. Definitivno sam više uključena u sve procese razvoja“, poručila je.

Petra_Mesarić_Horvat_1

Ideja za vlastiti biznis došla je iz potrebe

Ideja za otvaranje vlastite tvrtke došla je sasvim slučajno i potaknuta je privatnim razlozima. Naime, kad je Petra završila s konzultantskim poslom u Roland Bergeru, koji je uglavnom obuhvaćao putovanja u okolne zemlje, “natukla” je par kilograma viška te je poželjela vratiti staru liniju. Počela se upoznavati s različitim metodama gubitka kilograma i oblikovanja tijela te s mamom kreće na vježbanje i uspijeva izgubiti nakupljeni višak.

Upisuje poslijediplomski specijalistički MBA studij sa sadašnjim suprugom Nikolom Horvatom, profesionalnim teniskim trenerom koji je puno putovao i izbivao kao i ona te su počeli pričati o pokretanju vlastitog posla.

To je trebalo biti nešto što ih oboje privatno i osobno zanima i motivira. Petra je uz pomoć mame pronašla Linea Snellu, talijansku tvrtku čija izvršna direktorica radi u Ljubljani, gdje im je projekt i predstavljen.

Petru i njenog muža cijeli je koncept oduševio i zaključili su da je to baš ono što nedostaje domaćem tržištu te je u četiri mjeseca niknuo čitav projekt i oni otvaraju IMPACTEAM d.o.o. te preuzimaju Linea Snella franšizu za područje Zagreba, centar i sjever, – opremaju prostor prema svim vizualnim standardima, kupuju aparate te obučavaju djelatnice, i pokreću prva marketinška ulaganja.

Biznis pokreću uz Petrin kredit, muževu ušteđevinu i posudbu od njezinih roditelja, no Petru svih ti financijskih izdataka nije bilo strah.

„Ne mogu vam opisati taj entuzijazam i motivaciju oko pokretanja posla. Bili smo uvjereni da Zagrebu i Hrvatskoj treba tako nešto – ugodna metoda za oblikovanje tijela uz individualni pristup, za žene koje ne žele ići u teretanu i previše se mučiti i bildati mišiće, već njegovati ženstvenu liniju. Uz individualno vježbanje u aktivnim komorama na 37 stupnjeva uz infracrvena svjetla i opuštanje u terapijskoj sauni, žene dobiju i osobno savjetovanje i savjetovanje o zdravoj prehrani te kozmetičke tretmane, a kombinacija navedenog daje garantirane rezultate. Kada smo otvorili, jednostavno smo čekali da se žene počnu javljati i krenule su prijave na savjetovanje, a u prvih 9 mjeseci poslovanja ostvarili smo zadovoljavajući promet, no još nismo započeli povrat investicije“, kazala nam je Petra čiji salon danas broji oko 80 stalnih klijentica, a nadaju se i većem broju dolaskom proljeća kada žene kreću s pripremama za ljetnu sezonu kupaćih kostima.

Petra_Mesarić_Horvat_2

Uz dva posla nađe vremena i za sebe

Puno poslova iziskuje i puno vremena, pa je ova poduzetnica na nogama od jutra do mraka. U obiteljskoj tvrtki radi svaki dan od 8 do 17 sati te oko tri puta tjedno putuje u Čakovec gdje se odvija proizvodnja, da bi nakon 17 sati odlazila u Linea Snellu i potom kući oko 20 ili 21 sat. Veliku pomoć u svakodnevnom upravljanju Linea Snellom pruža joj suprug.

Uza sve to, Petra pronalazi vrijeme i za vježbanje i druženje s prijateljima, a odlazak iz obiteljske tvrtke nije joj opcija i jedino razmišlja o smanjivanju opsega putovanja preko tjedna čime bi dobila dodatno vrijeme za bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života.

Zato, kada je krenula s otvaranjem svoje tvrtke, roditelji su je ipak upozoravali da je to možda previše posla i obaveza. No, kada su vidjeli njezin žar i da joj u životu nije dovoljno raditi samo za roditelje, prihvatili su njezinu odluku.

Kao poduzetnica, Petra vidi brojne prednosti, prije svega činjenicu da si sam svoj gazda te da sam odlučuješ o svim promjenama u tvrtki, ali i neke nedostatke.

„Vidiš rezultate svog upornog rada i to te na dnevnoj bazi motivira. Nedostaci su to što nerijetko ovisiš o drugim poduzetnicima, o ekonomskoj situaciji, likvidnosti, plaćanjima… svemu što te toliko ne brine u jednoj korporaciji“, zaključila je Petra, savjetujući svim budućim poduzetnicama da se okušaju u poslu, pogotovo ako ih motivira i pokreće nešto u čemu su dobre ili bolje od svojih kolega.

Usto, trebaju vjerovati same u sebe, ne obeshrabriti se u prvim mjesecima poslovanja te imati podršku okoline uz koju je sve lakše.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Petre Mesarić Horvat

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -