Petra Mesarić Horvat s 27 godina uspješno vodi svoju i obiteljsku tvrtku

Petra Mesarić Horvat, unatoč tome što ima samo 27 godina, iza sebe ima zavidnu karijeru i to u međunarodnoj, obiteljskoj i vlastitoj tvrtki.

Tijekom studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je uvijek bila među najboljim studentima te članica brojnih udruga, poput Financijskog kluba i eStudenta, javlja joj se želja za dodatnim obrazovanjem. Kako se u to vrijeme počinje otvarati mogućnost razmjene studenata, s prijateljima s fakulteta javlja se za ljetne škole na prestižnim američkim sveučilištima Berkeley 2009. godine i Harvard 2010. godine.

S fakulteta u globalnu konzultantsku tvrtku

Prijavila se na njihovim stranicama, poslala CV, položila traženi tečaj engleskog jezika i za razliku od mnogih svojih vršnjaka, provela dva ljeta učeći za ispite te pišući radove i seminare. Između Berkeleya i Harvarda još je 6 mjeseci studirala na Sveučilištu Nova u Lisabonu zahvaljujući dobivanju Erasmus stipendije.

„Bilo mi je lijepo jer sam išla s kolegama s fakulteta, a u kampusu smo se odmah snašli jer imaju organiziran razgled, upoznavanje, uvodno predavanje te druženje svih studenata. Predavanja su trajala osam tjedana, 6 sati dnevno, s time da su svaki tjedan bili manji ispiti, tzv. kolokviji, ili predaje seminara i radova. Ono što je drugačije od studiranja u Hrvatskoj je to što je sve jako individualizirano, profesori su pristupačni, daju studentima svoje brojeve telefona, a na napisane seminare ne daju samo ocijene, već i opsežne odgovore u obliku teksta. To omogućuje dodatno učenje na feedbacku i ocjeni“, objasnila je Petra kojoj je učenje samo po sebi, pogotovo u međunarodnom okruženju, bila dovoljna motivacija za ovakve podvige.

Dobiveno obrazovanje dobro je iskoristila i u Hrvatskoj – ne samo da joj je Ekonomski fakultet položene predmete priznao kao izborne predmete kod nas, već joj je bogati životopis omogućio da se još za vrijeme studiranja zaposli u globalnoj konzultantskoj tvrtki Roland Berger, gdje je radila kao strateški konzultant na projektima reorganizacije, restrukturiranja i strategije rasta.

Iako joj je taj posao odgovarao, 2012. godine odlazi raditi u obiteljsku tvrtku IM-COMP d.o.o. koja se bavi obradom i oblikovanjem stakla.

“Da nije bilo obiteljske tvrtke, vjerojatno bih ostala u svijetu strateškog konzaltinga. No, s obzirom na to da dolazim iz poduzetničke obitelji, naš je posao rastao iz godine u godinu – počeo je s tri zaposlenika, a danas ih ima 125, u jednom trenutku osjetila sam potrebu da vratim svojim roditeljima sve ono što su uložili u moje znanje, obrazovanje i usavršavanje te da tvrtki omogućim još bolje poslovanje i širenje van granica Hrvatske“, kazala je Petra.

Svoje iskustvo rada u Roland Bergeru doživljava kao nešto posve različito od rada u obiteljskoj tvrtki gdje ima veće ovlasti i mogućnosti.

„Tamo nisam bila u poziciji odlučivanja i donošenja odluka i taj posao je odgovarao upravo izlasku s fakulteta te poslu jednog konzultanta kojeg na mnogim projektima stavljaju u vatru i uče kako razmišljati i širiti znanje. U obiteljskoj tvrtki sam u poziciji odlučivanja, odlučujem o smjeru tvrtke, uočavam prilike i praktički sama s roditeljima krojim sudbinu cijelog poslovanja. Definitivno sam više uključena u sve procese razvoja“, poručila je.

Petra_Mesarić_Horvat_1

Ideja za vlastiti biznis došla je iz potrebe

Ideja za otvaranje vlastite tvrtke došla je sasvim slučajno i potaknuta je privatnim razlozima. Naime, kad je Petra završila s konzultantskim poslom u Roland Bergeru, koji je uglavnom obuhvaćao putovanja u okolne zemlje, “natukla” je par kilograma viška te je poželjela vratiti staru liniju. Počela se upoznavati s različitim metodama gubitka kilograma i oblikovanja tijela te s mamom kreće na vježbanje i uspijeva izgubiti nakupljeni višak.

Upisuje poslijediplomski specijalistički MBA studij sa sadašnjim suprugom Nikolom Horvatom, profesionalnim teniskim trenerom koji je puno putovao i izbivao kao i ona te su počeli pričati o pokretanju vlastitog posla.

To je trebalo biti nešto što ih oboje privatno i osobno zanima i motivira. Petra je uz pomoć mame pronašla Linea Snellu, talijansku tvrtku čija izvršna direktorica radi u Ljubljani, gdje im je projekt i predstavljen.

Petru i njenog muža cijeli je koncept oduševio i zaključili su da je to baš ono što nedostaje domaćem tržištu te je u četiri mjeseca niknuo čitav projekt i oni otvaraju IMPACTEAM d.o.o. te preuzimaju Linea Snella franšizu za područje Zagreba, centar i sjever, – opremaju prostor prema svim vizualnim standardima, kupuju aparate te obučavaju djelatnice, i pokreću prva marketinška ulaganja.

Biznis pokreću uz Petrin kredit, muževu ušteđevinu i posudbu od njezinih roditelja, no Petru svih ti financijskih izdataka nije bilo strah.

„Ne mogu vam opisati taj entuzijazam i motivaciju oko pokretanja posla. Bili smo uvjereni da Zagrebu i Hrvatskoj treba tako nešto – ugodna metoda za oblikovanje tijela uz individualni pristup, za žene koje ne žele ići u teretanu i previše se mučiti i bildati mišiće, već njegovati ženstvenu liniju. Uz individualno vježbanje u aktivnim komorama na 37 stupnjeva uz infracrvena svjetla i opuštanje u terapijskoj sauni, žene dobiju i osobno savjetovanje i savjetovanje o zdravoj prehrani te kozmetičke tretmane, a kombinacija navedenog daje garantirane rezultate. Kada smo otvorili, jednostavno smo čekali da se žene počnu javljati i krenule su prijave na savjetovanje, a u prvih 9 mjeseci poslovanja ostvarili smo zadovoljavajući promet, no još nismo započeli povrat investicije“, kazala nam je Petra čiji salon danas broji oko 80 stalnih klijentica, a nadaju se i većem broju dolaskom proljeća kada žene kreću s pripremama za ljetnu sezonu kupaćih kostima.

Petra_Mesarić_Horvat_2

Uz dva posla nađe vremena i za sebe

Puno poslova iziskuje i puno vremena, pa je ova poduzetnica na nogama od jutra do mraka. U obiteljskoj tvrtki radi svaki dan od 8 do 17 sati te oko tri puta tjedno putuje u Čakovec gdje se odvija proizvodnja, da bi nakon 17 sati odlazila u Linea Snellu i potom kući oko 20 ili 21 sat. Veliku pomoć u svakodnevnom upravljanju Linea Snellom pruža joj suprug.

Uza sve to, Petra pronalazi vrijeme i za vježbanje i druženje s prijateljima, a odlazak iz obiteljske tvrtke nije joj opcija i jedino razmišlja o smanjivanju opsega putovanja preko tjedna čime bi dobila dodatno vrijeme za bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života.

Zato, kada je krenula s otvaranjem svoje tvrtke, roditelji su je ipak upozoravali da je to možda previše posla i obaveza. No, kada su vidjeli njezin žar i da joj u životu nije dovoljno raditi samo za roditelje, prihvatili su njezinu odluku.

Kao poduzetnica, Petra vidi brojne prednosti, prije svega činjenicu da si sam svoj gazda te da sam odlučuješ o svim promjenama u tvrtki, ali i neke nedostatke.

„Vidiš rezultate svog upornog rada i to te na dnevnoj bazi motivira. Nedostaci su to što nerijetko ovisiš o drugim poduzetnicima, o ekonomskoj situaciji, likvidnosti, plaćanjima… svemu što te toliko ne brine u jednoj korporaciji“, zaključila je Petra, savjetujući svim budućim poduzetnicama da se okušaju u poslu, pogotovo ako ih motivira i pokreće nešto u čemu su dobre ili bolje od svojih kolega.

Usto, trebaju vjerovati same u sebe, ne obeshrabriti se u prvim mjesecima poslovanja te imati podršku okoline uz koju je sve lakše.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Petre Mesarić Horvat

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...