Suosnivačica Bellabeata Urška Sršen otkrila formulu uspjeha

U zagrebačkom restoranu Lateral održan je novi event u organizaciji Women in Adria. Riječ je o Power dinneru – eventu koji je nastao kao rezultat stalne potrage za novim načinima umrežavanja žena u biznisu, a koji je bolji način od insprativnog druženja na kraju radnog tjedna? Prva gošća ovog događaja bila je Urška Sršen, suosnivačica Bellabeata, a evo i kako je bilo!

Premlada za poduzetništvo?

Poduzetnice i menadžerice okupile su se kako bi u ugodnom ženskom društvu poslušale iskustva i savjete gošće koja je 2016. godine uvrštena na Forbesovu listu najuspješnijih ljudi u Europi mlađih od 30 godina. Iste godine u Ljubljani proglašena je i najutjecanijom ženom startup scene u Srednjoj Europi, a ujedno je bila i pobjednica u hrvatskom finalu CESA nagrada u kategoriji za najutjecajniju ženu.

Kako je tako mlada žena došla do tako uspješnih rezultata? Sve je krenulo od odgoja kroz koji su je učili da novac nije najbitniji, već je važno uložiti vrijeme i energiju u ono što te zanima. A nju je zanimalo kiparstvo, koje je umalo i završila, ali se u kraj studija upleo danas toliko uspješan biznis. S partnerom Sandrom Murom pokrenula je startup kada je imala samo 23 godine, a kako je izgledao taj prijelaz iz umjetničkog područja u ekonomiju iskreno je ispričala:

„Pokrenuli smo sve jako mladi i možda prerano. Bez znanja i iskustva uskočili smo u odgovorne i izazovne pozicije, a sve to promijenilo nas je i kao osobe. Ipak, bilo mi je lakše jer nisam bila sama, a investitori su pomogli s pravno-legalne strane.“

Pokretanje biznisa usporedila je s izbacivanjem glave iz auta u brzoj vožnji i kaže kako se „ne treba zavaravati“. Prvih godinu dana Bellabeat se susretao s problemima u proizvodnji, tempu rada i sve je nekako bilo „na rubu“. Ipak, s današnjim odmakom Urška naglašava kako je to sve poprilično – očekivano.

„Sve je to normalno za jedan takav startup. Događaju se usponi i padovi, a svaka nova poslovna faza zahtijeva od tebe još više odgovornosti i snalaženja. Najbitnije je da ne izgubiš volju te da prevladaju oni dobri trenuci.“

Konstantna nadogradnja

Bellabeat je u svojem šestogodišnjem postojanju isprobao različite strukture, a prije dvije godine dogodila se i najveća promjena poslovnog modela koja je dovela do „sazrijevanja i stabilnosti“. Iako su prvi ozbiljnije krenuli razvijati tech in fashion područje, danas postoje brojni globalni konkurenti protiv kojih se nije lako boriti.

„Mi dolazimo iz male zemlje, a u ovoj regiji fali primjera koji dokazuju da možemo konkurirati svjetskim tvrtkama. Današnjoj konkurenciji mi ne pariramo u veličini, nego pronalazimo trendove i na taj način osvajamo tržište. To ipak dovodi do konstantne borbe s vremenom i sredstvima“, ističe Urška i najavljuje dva nova proizvoda koja će oduševiti sve ljubitelje ovog pametnog nakita, baš kao i content-based usluge jer, kako kaže, „hardver je samo dio iskustva“.

Partnerstvo – plus ili minus?

Neiskustvo i specifičan, nježan karakter možda su dovoljni za manjak samopouzdanja, ali sindrom uljeza ne zaobilazi nikoga. Zato ne čudi da se s ovim strahom Urška susrela dosta rano u svojoj karijeri.

„Godine su mi često bile problem. Iako smo u Silicon Valleyu imali dobre uvjete jer su startupi s mladim osnivačima tada bili cool, ja nisam završila ništa od onoga čime se danas primarno bavim i osjećala sam kao da svi znaju više od mene.“

Takvi izazovi mogu biti prepreka i u izgradnji tima jer, kako kaže, „teško je pridobiti respekt“. A u takvim i svim ostalim zahtjevima, Urški je podrška bio partner i suosnivač Sandro Mur.

„Partneri se trebaju međusobno dizati u trenucima kada je jedan spreman odustati. Iako smo mi potpuno različite osobnosti, nadopunjujemo se. On je firestarter koji prati trendove i dolazi s novim idejama, a ja održavam njegovu vatru i dajem konkretna rješenja.“

Osim u poslu, partneri su bili i u privatnom životu. Vezu su ipak prekinuli prije dvije godine. Evo što kaže o poslovno-ljubavnim odnosima!

„Kod romantičnih veza između osoba u istom poslu javlja se velika produktivnost, ali i intenzivnost koja na osobnom nivou često dovodi do burnouta.“

Iz vlastitog iskustva

Upravo je burnout nešto što Bellabeat proizvodi mogu pomoći spriječiti. Naime, simptomi burnouta najčešće se prepoznaju tek kada je već prekasno pa se „gasi vatra“. Zato je važno na vrijeme raditi na vlastitom zdravlju, što ovaj pametan nakit za žene i nastoji promovirati.

Kako bi se i sama uvjerila u njihovo djelovanje te korisnicama pružila najbolje iskustvo, Urška se aktivno bavi fitnessom, a posebno zadovoljstvo pruža joj i surfanje na Pelješcu, za koje kaže da više baš nema vremena.

„Poduzetništvo nije za svakoga i nije samo super. Moraš voljeti tu igru“, zaključila je ova mlada i hrabra poduzetnica.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -