5 najčešćih pogreški u prodaji koje žene rade

U vlastitom biznisu moramo biti ne samo stručnjaci u području djelovanja, već moramo znati prodati svoje znanje i proizvode. Skromnost, strah da ne ispadnemo dosadne gnjavatorice, manjak samopouzdanja…to su sve stvari koje sputavaju žene da prodaju više i zarađuju više.

Pogreške u prodaji koje koče vaš biznis

Kim Duke, prodajna konzultantica koja se specijalizirala za pomoć poduzetnicama i ženama koje rade u prodaji u razvoju i unapređenju prodajnih vještina identificirala je 5 najčešćih greški koje žene u prodaji rade.

Kopiranje muškog načina prodaje

Manjina smo u biznisu, ok. Ali to ne znači da moramo kopirati muški način prodaje. Žene imaju sposobnost razvijanja dugoročnih odnosa i nema razloga da ne vjerujujete u te svoje sposobnosti u biznisu, čak i ako radite u dominantno muškom okruženju.

Svatko će cijeniti iskrenu osobu koja ne glumi nešto što nije i koja ima kreativne ideje za njihov biznis. Kim preporuča da odaberete biti to što jeste- žena sa sposobnostima slušanja, multitaskinga i rješavanja problema-istaknut ćete se izvan mase prodajnih predstavnika koje klijenti susreću svaki dan!

Slaba samopromocija

Imate odličan proizvod ili uslugu, ali ste preskromni. Ja to viđam svakodnevno -uspješne hrvatske poduzetnice koje imaju izvrsne rezultate i ne žele dati intervju! Žele biti u sjeni…Kim kaže “vaša postignuća su činjenice, ne fikcija!!!”

Dodaje da se žene boje pričati o svojim postignućima jer se boje da će nekoga uvrijediti i boje se da neće ponoviti prošle uspjehe. Nećete nikoga uvrijediti ako ste samouvjerene, a niste bahate. Kako ne bi ispale bahate Kim preporuča da komunicirate samo ono što će kupcu donijeti korist. Sve ostalo je suvišno. To će povećati njihovo povjerenje u vas. Također je važno da dajete relevantne primjere kako ste već na sličan način pomogli klijentima u prošlosti, što će im dati jasnu sliku što mogu očekivati od vas.

Dodatno, žene misle da ako su vidljive da su lake mete. Stoga radije ostaju nevidljive.

Počnite trubiti u svoju trubu i ojačajte svoj osobni brand. Donji video također može pomoći: vježbajte prvo na bliskim osobama, svejedno vas stalno zapitkuju što vi to radite, zar ne? Kad uvježbate priču, krenite dalje na osobe koje ne poznajete i nemojte molim vas NIKADA odbiti poziv medija za intervju, sudjelovanje na nekom događaju i slično.

Maleni ili nepostojeći ciljevi

Kim preporuča da postavite visoke ciljeve. Ali ih morate razraditi u manje, lakše ostvarive koje ćete lakše pratiti.

Izbjegavanje konflikata

Istraživanja pokazuju da je izbjegavanje konflikata osobina koje najviše košta žene u izgradnji karijere. Kim kaže da je to pogreška i u prodaji – ponekad se morate riješiti kupca jer morate imati svoje granice i držati ih se. Inače trošite svoju dragocjenu energiju.

Odbijanje koje se shvaća osobno

Iako svi volimo kupovati od ljudi koji nam se sviđaju, odbijanje se može desiti iz sasvim drugih razloga, kao što su: cijena, jači odnos sa konkurencijom, nepostojeći budget, loš trenutak…

Kim kaže da je nove kupce u prosjeku potrebno kontaktirati 5 puta prije nego što dođe do sklapanja posla, a većina odustane nakon drugog puta. U biznisu stvari se mijenjaju brzo. Od zadnji puta kad ste se čuli svašta se je moglo promijeniti. Javite im se, ali ih nemojte zaskočiti odmah novom ponudom nego ih pitajte kako im ide, pošaljite im nešto korisno. Nakon što su vas prvi put odbili, ne smijete nestati, morate im biti stalno na umu!

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više