Četiri od sedam vodiča potražnih pasa u Turskoj bile su žene

Nakon stravičnog potresa koji je pogodio Tursku i Siriju u ispomoć je iz Hrvatske poslano 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina. U pomoć su išli i potražni psi. Iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u Tursku je poslano 10 potražnih pasa. Pomoć je otišla u Gaziantep u Turskoj kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih iz ruševina.

Potražni psi nezamjenjivi na terenu

Među iskusnim spasiocima koji su se uputili na misiju bilo je ukupno šest žena. Od toga su četiri od sedam vodiča potražnih pasa, bile žene. Jedna od njih je i Nika Markoč, magistra inženjerka kriznog menadžmenta, koja već devet godina trenira potražnog psa Gizma. Gizmo je zasigurno celebrity u svom psećem svijetu. Nije mu ovo prva velika misija. Iskazao se on već i ranije u potresima u Zagrebu, na Banovini, ali i u Albaniji.

Kako je ispričala za portal Žene i mediji potres u Turskoj zbog svojeg je opsega bio kako fizički tako i psihički najzahtjevniji od svega što su Gizmo i Nika do sada prošli, što na terenu što na raznoraznim vježbama.

“Svi potražni psi su odlično radili i odolijevali raznim stresnim situacijama na koje smo nailazili te još jednom pokazali da su apsolutno nezamjenjivi na terenu”, istaknula je Nika.

Objašnjava da su potražni psi pronalazili izvore mirisa koje su označavali lajanjem i time potvrđivali da se u određenoj ruševini zaista netko i nalazi. Potražni psi na terenu su još uvijek nezamjenjivi jer ne postoje tehnologije koje bi ih zamijenile. Oni tragaju na temelju mirisa, a takvih tehnologija nema.

Ipak, koliko je točno žrtava izvučeno nakon što bi Gizmo zalajao – ne zna. Broj ruševina na kojima je pomoć bila potrebna bio je prevelik da bi mogli ostati i dobiti potvrdu jesu li osobe izvučene žive.


Pročitajte više: Udomljavanje pasa čin je kojim spašavate život i činite svijet boljim


Gizmo dobio pojačanje

“Samo iskapanje nakon pronalaska može trajati još satima”, objasnila je Nika koja je, s još tri kolegice i tri kolege intenzivno tragala za žrtvama koje su ostale zatočene pod ruševinama Antakye gdje su zatekli jedno od najvećih razaranja s kojima se do sada itko susreo, opisuje.

“Nitko od nas nije bio spreman na razmjere ovog potresa”, kaže Nika. No ona i Gizmo dali su svoj doprinos umanjivanju štete i spašavanju žrtava.

Nikin Gizmo ima nepogrješiv nos, kažu. Kad on nanjuši i zalaje prema Niki – sigurni su da su na dobrom tragu. Osim Gizma, kojeg trenura devet godina, Nika trenira i Garmina kojeg je prije tri godine dobila na dar od istog uzgajivača od kud je potekao i Gizmo. Garmin je još u procesu obuke, a kako je na obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite rekla za Jutarnji list, za 9 mjeseci do godine dana i on će preuzeti isti posao kao i Gizmo.

Garmina je odlučila nabaviti u pandemiji, zbog količine vremena koje je provodila doma bilo je to izvrsno vrijeme za prinovu. Već nakon nekoliko dana shvatila je da će i Garmin biti jednako fantastičan potražni pas kao što je “Debeli”, kako od milja nazivaju labradora Gizma kojem bi teren u Turskoj mogao biti posljednji prije odlaska u mirovinu, piše Green.

Foto: YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -