Predsjedanje Hrvatske Vijećem EU – što imamo od toga?

Kada govorimo o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom treba znati da smo do toga došli putem rutinske rotacije, nije to nikakav uspjeh ni postignuće, kako često premijer i  Vlada žele predstaviti, nego je jednostavno došao red na nas kao jednu od članica. No, što predsjedanje Hrvatske Europskom unijom znači za njezine građane, ali i poduzetnike?

Povezano: Što očekujemo od novog predsjednika Zorana Milanovića?

Što će građani i poduzetnici imati od tog?

Prvenstveno, imat će troškove. Da, troškovi države su naši troškovi jer su građani i poduzetnici oni koji pune proračun i toga država i njezini dužnosnici (pre)često nisu svjesni. 

U Vladinom dokumentu u kojem su objavljeni prvi službeni troškovi hrvatskog predsjedanja Europskom unijom stoji da su pripreme za predsjedanje: 97,3 milijuna kuna, a samo predsjedanje 143,7 milijuna kuna. Dakle, ukupno 241 milijun kuna.

Ministarstvo vanjskih poslova, kao nositelj svih aktivnosti je izdvojilo najveći dio sredstava: 172,4 milijuna kuna. Procjena troškova prema prijašnjim iskustvima zemalja naše veličine 70-100 milijuna eura.

Utjecaj i promjene?

Očekivati promjenu izvana nikada nije dobro, niti nam je itko može donijeti. Svaka stvarna i bitna promjena mora doći od nas samih. Kad govorimo o promjenama u kontekstu Hrvatske onda bi najvažnije bilo racionalizirati javnu upravu koja je glomazna, neefikasna, troši ogroman novac i na razini je prošlog stoljeća. Ali tako nešto ni u najluđim snovima nije na agendi naše Vlade. Umjesto rasterećenja poduzetništva i racionalizacije javnog sektora, imamo suprotno – rast zaposlenih u javnom sektoru i dodatna opterećenja onima koji pune proračun. Što bi moglo poći krivo?

predsjedanje Hrvatske Europskom unijom

Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom – koji su benefiti?

Iako stvarne promjene ovise o nama, neke benefite predsjedanja ipak možemo očekivati:

  • strane investicije – s obzirom na povećanu vidljivost jedne male Hrvatske, eventualno bi moglo doći do povećanja stranih investicija, kao što je bio slučaj u zemljama koje su predsjedale prije nas. Ali i tu nailazimo na isti kamen spoticanja, našu kompliciranu i neefikasnu birokraciju od koje bježi svatko tko želi dobro sebi i svom biznisu.
  • sponzorstva – veliki poslovni subjekti, koji su u mogućnosti, možda će vidjeti interes u sponzoriranju određenih eventa što će će biti prilika za njihovu vidljivost i otvaranje nekih novih vrata.
  • rast u sektoru hotelijerstva, ugostiteljstva, kod putničkih agencija, prevoditeljskih usluga i sl. – s obzirom na činjenicu da će biti održani brojni sastanci svih razina, ne samo u Zagrebu već i diljem RH, realno je očekivati rast u navedenim sektorima, kako je najavila i Hrvatska udruga poslodavaca.

Estonija se tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije nametnula kao predvodnica u digitalnoj ekonomiji. I Hrvatska bi to mogla mudro iskoristiti te postati predvodnik nekih pozitivnih trendova. Hoće li ostati upamćena po nečemu, kao i u svemu drugome, sve ovisi o nama i našim sposobnostima.

Što se tiče utjecaja predsjedanja na naše građane, izvjesno je jedino to da mogu očekivati veće gužve u promet zbog raznih delegacija, komisija i stranih lidera te dodatno povećanje ionako nabujalih cijena stanova za iznajmljivanje u Zagrebu.

Autor: Jelena Čevra, magistrica politologije i vlasnica tvrtke Pyaar.

Foto: Facebook, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -