Kako pripremiti dijete i sebe za novu školsku godinu

Ušli smo u posljednji mjesec školskih praznika, a police knjižara svakim se danom sve više pune školskim priborom, torbama i udžbenicima. I prije nego što postanemo svjesni, zazvonit će prvo školsko zvono ove godine, što će mnogim školarcima teško pasti. Iako se mnogi od njih sada vesele ponovnom susretu sa školskim prijateljima, o nošenju s obavezama zasigurno još nisu razmišljali.

Uđite spremni u novu školsku godinu

S početkom nove nastavne i školske godine u vašoj će se kući promijeniti mnogo toga, od obaveza do zajedničkih obroka, a sve će to utjecati i na vaš osobni raspored. Zato je sada idealno vrijeme da se  polako pripremite za novu školsku godinu zajedno s djecom, a  pritom ne mislimo samo na kupnju školskog pribora i udžbenika. Kako bismo vam olakšali prijelazni period, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Rekreirajte školsku rutinu

Većina školaraca tijekom školskih praznika spava duže nego inače i kasnije odlazi na počinak, što je sasvim razumljivo. Međutim, ako će takvim tempom nastaviti sve do vikenda pred početak nove nastavne godine, naići će na probleme s buđenjem i nošenjem s obavezama.

Zato je važno da rekreirate školsku rutinu, što velikim dijelom znači upravo odlazak na počinak u određeno vrijeme kako bi idućeg dana mogli ustati na vrijeme. Barem tjedan dana prije povratka u školske klupe nastojte svome školarcu osigurati takav tempo, pazeći da pritom ne krši vaša pravila.

Također nastojte da dijete jede doručak, ručak, večeru i međuobroke u ono vrijeme u koje bi ih jelo i u školi ili po povratku iz škole.

Imajte na umu da će se i vaš raspored neminovno promijeniti s početkom rujna. Bilo da je riječ o vožnji djece na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, zajedničkom rješavanju domaće zadaće ili pak kuhanju ručka za idući dan, promjene će stići, a sve će to utjecati i na vaše obaveze. Zato se barem nekoliko dana prije rujna ponašajte kao da je sve to već sada relanost i pokušajte svoj raspred organizirati na način koji će uključivati sve obaveze vezane uz djecu i vas.

„Izvježbajte“ djetetovu neovisnost

Povratak djeteta u školu, a vas na posao sa sobom u većini slučajeva donosi i situaciju u kojoj će dijete morati barem pokoji sat dnevno biti samo kod kuće, posebno ako vaša škola nema organizirani dnevni boravak ili pak dijete nema tko pripaziti. Ako se prepoznajete u tome, važno je da već sada upoznate dijete s time da će povremeno morati biti samo kod kuće.

U slučaju da će se to ove godine po prvi put dogoditi, krenite s ovom vježbom što ranije. Napravite djetetu ključeve ulaznih vrata, isprobajte s njime otključavanje i zaključavanje vrata te ga također upoznajte s drugim stvarima koje će morati raditi.

Isto tako ne zaboravite postaviti i granice. Imate li plinski štednjak, a vjerujte da dijete još nije dovoljno zrelo da si, primjerice, samo podgrijava jelo, svakako to imajte na umu.

Još tijekom trajanja praznika pokušajte dijete barem na 15 minuta ostaviti samo doma (ali budite u blizini), dakako, nakon što ste s njime prošli sva dogovorena pravila. Sljedeći put pokušajte s 20 minuta, a do početka rujna dijete će već biti naviklo biti samo kod kuće dva-tri sata.

Ponovite gradivo prethodne nastavne godine

Povratak u školske klupe znači i upoznavanje s novim gradivom te novim ciljevima i zadaćama svakog nastavnog predmeta. Međutim, profesori i učitelji nikada ne prelaze direktno na novo gradivo, a da s učenicima nisu ponovili gradivo prethodne nastavne godine.

Osim toga, iz važnijih predmeta kao što su Matematika, Hrvatski jezik i strani jezici u prvih desetak dana nove nastavne godine pišu se inicijalni ispiti. Oni se ne ocjenjuju pa ne utječu na cjelokupnu sliku završne ocjene iz pojedinog predmeta, ali učiteljima i profesorima jasno pokazuju s kakvim predznanjem učenici kreću u novi razred.

Kao profesorica mogu reći da su rezultati tih inicijalnih ispita redovito poražavajući, pa čak i kod odličnih učenika koji su još u lipnju povezivali gradivo, kritički promišljali i baratali svim ključnim pojmovima nastavnih jedinica. Dakako, uz pojedine izuzetke svjetlijih primjera.

Vjerujem da glavni razlog leži u tome što mnogi učenici, posebno osnovnoškolci, još nisu svjesni da se svako gradivo nadovezuje na ono prethodno. Oni u svojim glavama gradivo spremaju u zasebne ladice pa je na nama da ih podsjetimo i naučimo povezivati.

Da bi se vaše dijete lakše snašlo s inicijalnim ispitima, iskoristite ove dane pred nama pa zajedno s njime povremeno prolistajte stare udžbenike i bilježnice. Upitajte ga o čemu je učio prošle nastavne godine, što mu se najviše svidjelo iz pojedinog predmeta, što misli da će učiti sada kada je još jednu godinu stariji i slično. Tako ponovni susret s gradivom i udžbenicima neće doživjeti kao šok.

Budite uzor djetetu

Za mene rujan označava novi početak, daleko više nego 1. siječnja. Ne znam je li to zbog moje struke i dugogodišnje navike na takav ritam života, no uživam u spremanju za nove rujanske izazove, bilo da u tom trenutku radim u školi ili ne. Jednako tako to može biti novi početak za vaše dijete, a vi ste ti koji ga na to trebate potaknuti.

Prije svega, budite pozitivni. Nemojte dijete plašiti s novim obavezama govoreći mu rečenice poput onih da sada uživa jer kada počne nastava neće više imati vremena za igru i slično. To će u njemu  odmah stvoriti odbojnost prema školi. Predstavite mu novu nastavnu godinu kao priliku za nove izazove i nove uspjehe. Ispričajte mu kako ste se vi kao dijete nosili s povratkom u školske klupe, a zajedno poradite na tome da i njemu bude što lakše. Krenite i u zajedničku kupnju potrebnog pribora pa i sebi kupite, primjerice, novi planer i nekoliko olovki, ne krijući pritom oduševljenje novim sitnicama.

Pokažite mu i da će tijekom nadolazećih mjeseci također imati vremena za igru i prijatelje ako se dobro organizira. Da biste mu to i pokazali, isplanirajte jedan vikend u kojem ćete spojiti spomenuto kratko ponavljanje gradiva s nečime što dijete voli. Primjerice, ako ono voli prirodu, nakon ponavljanja gradiva otiđite na kratki izlet ili u šetnju.

Ne zaboravite, djeca su kao spužva. Upijaju sve ono što vide oko sebe. Sada je vaša prilika da ih podučite pripremi i organizaciji, a to će se jednog dana i njima i vama višestruko isplatiti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više