Ugostitelji na sastanku s Vladom: ‘U nekim krajevima zemlje prijeti propast ugostitelja’

Na inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, održan je sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima turističkog sektora. Na sastanku je sudjelovala i Nacionalna udruga ugostitelja čija nam je predsjednica, Jelena Tabak, objasnila zahtjeve i probleme ugostitelja o kojima se pričalo na sastanku, ali i zašto u nekim krajevima prijeti propast ugostitelja.


Pročitajte još: Kriza turizma: Nepopunjeno 30,000 radnih mjesta, a novi propisi dodatno otežavaju situaciju


“Sastanak s predstavnicima Vlade je bio uspješan u kontekstu kvalitetnog interaktivnog sastanka Vlade i dionika u turizmu. Izvrsna inicijativa koja samo potvrđuje važnost turizma u hrvatskom gospodarstvu. U kontekstu ugostitelja nije bio uspješan jer ugostitelji i dalje nastavljaju raditi pod restrikcijama”, rekla je Tabak.

‘Dio ugostitelja ne smije raditi kako bi ostali radili’

S obzirom na to da su smještajni kapaciteti popunjeni do kraja rujna, Tabak je naglasila važnost održavanja povoljne epidemiološke situacije, uspješnog završetka sezone te osiguravanja jednako uspješne turističke godine. No, također je istaknula da dijelovima Hrvatske koji nemaju izravne koristi od sezone trenutne mjere otežavaju već ionako tešku situaciju, a ovdje su posebno pogođeni ugostitelji koji ne rade od 28. studenog prošle godine. Ako se takva situacija nastavi, upitan je opstanak ugostiteljskih objekata u tim krajevima, a jedino što može spriječiti propast ugostitelja je da im se čim prije dozvoli rad.

“Nikako nije trenutak da nam se dogodi repriza od lani. Pri tome dio ugostitelja i dalje mora nastaviti ne raditi, kako bi svi ostali radili. Apelirala sam premijeru da se nadam da će ovo načelo solidarnosti koje ugostitelji i dalje pokazuju, biti i modus operandi Vlade kada se budu rješavali zahtjevi sektora koji su nam goruća problematika. Izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, porezno rasterećenje”, kazala je Tabak.


Pročitajte još: Kako je Jelena Tabak kroz restoran Dujkin dvor oživjela jednu od najljepših splitskih ljubavnih priča


Kaže kako je nemogućnost rada, unatoč visokoj potražnji, svakako najveći problem za ugostitelje. Stoga su u razgovoru s Vladom naglasili da su mjere za očuvanje radnih mjesta bile uspješne utoliko što su zadržale radna mjesta, no kako je ipak jedina ispravna mjera rad. Ovo se pokazalo točnim u objektima koji su za vrijeme pandemije mogli održavati određene oblike rada i istovremeno primati potpore, u protivnom je, kaže, potpora kao takva nedostatna.

‘Mladi sami pronalaze zabavu na uštrb epidemiološke i ekonomske situacije’

“Trenutne mjere sprječavaju punjenje proračuna nakon ponoći, a za što diljem obale postoji velika potražnja. Na potezu od Kvarnera do Makarske mi imamo svega četiri disco kluba na otvorenom, sve drugo se zatvara, a moglo bi raditi. Osim toga, mlađa populacija gostiju, koja boravi mahom na Srednjem Jadranu, svakako nađe način za zabavu, ali na uštrb epidemiološke i ekonomske situacije”, rekla je.

“Bili su mi u konobi vlasnik jedne francuske putničke agencije koja dovodi Francuze u Hrvatsku i bio mi je direktor Kompasa iz Praga. Kažu da prodaju samo putovanja u Hrvatsku. Razlog su najblaže epidemiološke mjere i najbolji uvjeti boravka gostiju. Hrvatska je jedina zemlja u EU gdje se gost osjeća normalno. Pohvalili su i našu Vladu kako to sve vodi”, rekla je za kraj Tabak kako bi pokazala da situacija nije loša kao što se prognoziralo.

Foto: Canva, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -